sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η UEFA αποθεώνει τον πρώτο Έλληνα «Ευρωπαίο σταρ»!

Ως τον πρώτο Έλληνα ποδοσφαιριστή στον οποίο αποδίδεται το στάτους Ευρωπαίου σταρ χαρακτηρίζει η UEFA τον Αντώνη Αντωνιάδη!Γεννήθηκε στις 25/5/46 στο Πετροχώρι Ξάνθης και μεγαλούργησε στον Παναθηναϊκό

Αφιέρωμα στον χαρισματικό «Ψηλό» του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει κάνει στην επίσημη ιστοσελίδα της η UEFA! Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν ξέχασε πως ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1946, στο Πετροχώρι Ξάνθης και κατάφερε αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού να κάνει τη «Γηραιά Ήπειρο» να παραμιλά με τα κατορθώματά του.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αναφορά στην πορεία του «τριφυλλιού» μέχρι το «Γουέμπλεϊ» και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τότε, το 1971 απέναντι στον Άγιαξ του Κρόιφ και τόσων άλλων, επιτυχία που χαρακτηρίζεται έκπληξη σχεδόν εφάμιλλη με την κατάκτηση του EURO 2004 από την Εθνική Ελλάδας.

inner

Σε σχέση με το κατόρθωμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας υπάρχει μια βασική διαφορά, την οποία και επισημαίνει ο ίδιος ο Αντωνιάδης με δηλώσεις του:

«Ήμασταν πρωτοπόροι… Εκπροσωπήσαμε το ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο παίζοντας απέναντι σε επαγγελματίες», τονίζει στην ιστοσελίδα της UEFA, ενώ σε παλιότερη συνέντευξή του –όχι μόνο αυτός αλλά και άλλοι της εποχής του- είχαν πει πως εκείνο τον καιρό οι ομάδες της χώρας μας δεν ήξεραν καν τι θα πει… καλοκαιρινή προετοιμασία!

Βέβαια, ο ίδιος ο 69χρονος πια πρώην ποδοσφαιριστής, ήταν από τους πρώτους που θυσίασε τις διακοπές του στο βωμό της αγωνιστικής βελτίωσης. Όταν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό δεν είχε το ξεκίνημα που ονειρευόταν, γεγονός που τον πείσμωσε και τον οδήγησε ακόμη και σε μαθήματα χορού και μπαλέτου(!) για να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία και κίνηση στο γήπεδο. Μπορεί να μην έγινε… Νουρέγιεφ, αλλά οι αντίπαλες άμυνες ένιωσαν καλά στο πετσί τους τα αποτελέσματα αυτής της παράξενης προπόνησης.

Πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος πέντε φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975) κατέχει ακόμη και σήμερα μερικά εντυπωσιακά επιτεύγματα. Τη χρονιά του «Γουέμπλεϊ» σημείωσε 10 γκολ στην Ευρώπη, τα περισσότερα από κάθε άλλον στο Πρωταθλητριών (πρόδρομο του Champions League για τους νεότερους), ενώ το 1972 ολοκλήρωσε τη σεζόν με 39 γκολ στο πρωτάθλημα (επίδοση που συνιστά ρεκόρ), μόλις ένα λιγότερο από τον αξεπέραστο Γκερντ Μίλερ που του στέρησε το «Χρυσό Παπούτσι».

inner

Αναφερόμενος σ’ εκείνη την ξέφρενη πορεία μέχρι τον τελικό ο Αντωνιάδης μιλά για τη συνεισφορά του τεράστιου Φέρεντς Πούσκας, τη θρυλική του ατάκα «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» και τονίζει το πώς γιγάντωσε την αυτοπεποίθηση του ίδιου και των συμπαικτών του.

inner

«Θυμάμαι τα πάντα σαν ταινία. Ο Πούσκας συνήθιζε να μας λέει πως δύο πόδια έχουν και οι αντίπαλοί μας, όπως εμείς» λέει ο «Ψηλός» και συνεχίζει: «Μας πήρε μια δεκαετία για να συνειδητοποιήσουμε τι πετύχαμε το 1971. Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο, αλλά τώρα πια είναι ολοένα και δυσκολότερο να συμβεί ανάλογη επιτυχία»…

Έχοντας σημειώσει 16 γκολ σε 26 ευρωπαϊκές συμμετοχές, ο Αντωνιάδης είναι ο πλέον αποτελεσματικός Έλληνας επιθετικός στα διεθνή Κύπελλα. Εκείνο που ξεχωρίζει ήταν αυτό κόντρα στην Έβερτον, στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το τέρμα με τα πέντε εννιάρια, όπως έμεινε στην ιστορία. Ο παίκτης που φορούσε τη φανέλα με το 9, σημείωσε το ένατο γκολ του, εννιά λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, στις 9 το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1971



Ένα γκολ που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του θεσμού (όπου απέκλεισε αργότερα τον Ερυθρό Αστέρα) και χάρισε στον Αντώνη Αντωνιάδη το χαρακτηρισμό του «πρώτου Έλληνα Ευρωπαίου σταρ στο ποδόσφαιρο».

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x