Επικαιρότητα

Η Αγκυρα προκαλεί με την τραγωδία στο Αγαθονήσι: Διεκδικεί τη διάσωση

Tουρκικά πλοία πλέουν στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου εμποδίζοντας τις προσπάθειες εντοπισμού

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Αγκυρα και με την τραγωδία του ναυαγίου στο Αγαθονήσι, διεκδικώντας το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ενώ το ελληνικό Λιμενικό έδινε μάχη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, η Τουρκία εξέδωσε Navtex και παίρνει την "πατρότητα" της επιχείρησης έρευνας - διάσωσης.

Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Real, τουρκικά πλοία πλέουν στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου εμποδίζοντας τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών καθώς δημιουργείται και σύγχυση στα παραπλέοντα σκάφη για το ποιος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης SAR.

Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ’s A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από τα δυο σημεία (οι μπλε κύκλοι). Η αναγγελία αυτή ισχύει μέχρι το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM’s καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.

Η Τουρκική NAVTEX(0402/18) δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.



Eν τω μεταξύ, την ιδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από Αρεόπολη έστελνε μήνυμα πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ την ύπαρξη γκρίζων ζωνών

«Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι πάντων» δήλωσε μεταξύ άλλων

Η τραγωδία

Υπενθυμίζεται ότι στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου εξελίσσονται έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέχρι στιγμής 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.

Στις έρευνες συμμετέχουν και στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, καθώς δεν αποκλείεται στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος να υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.

Το πρωί σε παραλία του νησιά κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας οι οποίες περισυλλέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ξύλινο σκάφος με τους μετανάστες και πρόσφυγες μετέφερε πιθανόν 21 άτομα από τα τουρκικά παράλια.

Στην επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχουν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

ΝΔ: Η Τουρκία επιτρέπει στους διακινητές να δρουν ανενόχλητοι

Τη βαθιά της οδύνη για το θάνατο 16 ανθρώπων ανοιχτά του Αγαθονησιού, εξέφρασε με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Άγκυρα για μη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό που έχει υπογράψει.

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για το θάνατο 16 ανθρώπων ανοιχτά του Αγαθονησίου. Το τραγικό αυτό δυστύχημα επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ. Όπως, επίσης, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει, επιτρέποντας σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι.

Αναγνωρίζουμε προφανώς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο. Έχουμε, όμως, όλοι, την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το 2018 άνθρωποι δεν θα πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x