Επικαιρότητα

Η διάσωση του Μαρινόπουλου αυξάνει τις προβλέψεις τραπεζών

Πλήγμα… Μαρινόπουλου θα δεχθούν τα κέρδη των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Πλήγμα… Μαρινόπουλου θα δεχθούν τα κέρδη των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο του 2016, καθώς το αδιέξοδο του ομίλου υποχρέωσε τις τράπεζες να διενεργήσουν αυξημένες προβλέψεις για να καλύψουν την έκθεσή τους στην επιχείρηση.

Την επόμενη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα μεγέθη τους για το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρήσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η εικόνα θα είναι ελαφρώς δυσμενέστερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ψαλιδίσει την κερδοφορία. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο δεν είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην αγορά και στην οικονομία και εν πολλοίς συνεχίστηκε η χαμηλή πτήση. Ωστόσο, τα προβλήματα ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, και ειδικά η περίπτωση του Μαρινόπουλου όπου οι τράπεζες είχαν χορηγήσει δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, τις υποχρεώνουν να προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεων, κάτι που ήταν εκτός σχεδιασμού. Ετσι, η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τη στοχοθεσία των τραπεζών. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων, αλλά και στη λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών (όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη), επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με μεγαλύτερη άνεση τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.

Την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου θα δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, και την επόμενη ημέρα, 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το οποίο απομάκρυνε σε μεγάλο βαθμό τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία βήματα προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ετσι και στο β΄ τρίμηνο του 2016 οι χορηγήσεις δανείων παρέμειναν σε αρνητική πορεία, όπως και γενικότερα οι τραπεζικές εργασίες. Επιπλέον, η πορεία των «κόκκινων» δανείων δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση, καθώς το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου η εικόνα επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι και κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 η εικόνα των «κόκκινων» δανείων επιδεινώθηκε, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να φτάνει το 45,1% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Θετικά επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών η περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών, αλλά και τα έκτακτα έσοδα. Πάντως, τα οφέλη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver –που οδηγεί σε σημαντική μείωση της «ακριβής» χρηματοδότησης μέσω του ELA– θα αποτυπωθούν από το β΄ εξάμηνο.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι μεικτά. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, λόγω αύξησης προβλέψεων κατά 42% σε τριμηνιαία βάση. Για τη Eurobank προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 61% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 30%. Για την Εθνική προβλέπει μηδενικά κέρδη ή ακόμα και οριακές ζημίες, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει κέρδη 20 εκατ. ευρώ.

H Alpha Finance από την πλευρά της εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει ζημίες 34 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο από κέρδη 22 εκατ. ευρώ το πρώτο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να καταγράφουν βελτίωση στα 483 εκατ. ευρώ, αλλά τα λειτουργικά έσοδα να καταγράφουν πτώση στα 481 εκατ. ευρώ από 526 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και τα κέρδη προ προβλέψεων να διαμορφώνονται στα 162 εκατ. ευρώ από 206 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 210 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Για την Πειραιώς προβλέπει κέρδη 27 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο από ζημίες 44 εκατ. ευρώ το πρώτο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 478 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη θα αυξηθούν κατά 7%, στα 617 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις θα μειωθούν στα 260 εκατ. ευρώ από 289 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.

Για τη Eurobank, η χρηματιστηριακή προβλέπει κέρδη 37 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 384 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σταθερά αναμένονται και τα λειτουργικά κέρδη, στα 513 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 210 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 11% στο τρίμηνο. Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένονται στα 263 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x