Επικαιρότητα

Η Ελλάδα ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αεροναυτιλίας

Ο Σπίρτζης υπέγραψε για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Αεροναυτικές Πληροφορίες.

Εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στην Ελλάδα, με συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, με το διευθυντή του Τμήματος Διαχειριστή Δικτύου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL), Τζo Σουλτάνα, για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Αεροναυτικές Πληροφορίες (EAD).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με την εν λόγω συμφωνία επιλύεται «εκκρεμότητα άνω των 15 ετών, από ατεκμηρίωτες επιλογές και λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κρατούσαν την Ελλάδα εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου αεροναυτιλίας».

«Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ποιότητα των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών και πληροφοριών για όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ δίνουν τέλος στις αναποτελεσματικές και δαπανηρές επιλογές πληροφοριακών συστημάτων αεροναυτιλίας. Επιλογές, που προέκριναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κρατώντας τη χώρας μας εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου αεροναυτιλίας, με σημαντικές συνέπειες σε εθνικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, σε δήλωσή του, τονίζει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και «βάζει τέρμα στις παλινωδίες και τις δαπανηρές επιλογές των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Υλοποιείται προς όφελος του γενικότερου εκσυγχρονισμού της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας στην Ελλάδα. Διασφαλίζεται, επιτέλους, και στη χώρα μας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αεροναυτιλιακών πληροφοριών, με νέους κανόνες και προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, δρομολογούνται, άμεσα, η εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και η επίβλεψη της μεταβατικής περιόδου μέχρι την τελική ενσωμάτωση από εξειδικευμένο προσωπικό του EUROCONTROL.

Η υπογραφή της συμφωνίας παροχής υπηρεσιών ΑΙS μέσω EAD θα κοστίσει συνολικά 65.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού της ΥΠΑ, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, οι εκπρόσωποι του EUROCONTROL δεσμεύτηκαν για τη βοήθειά τους στη δημιουργία βάσης δεδομένων.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ EYROCONTROL και ΥΠΟΜΕΔΙ ολοκληρώνει το δίκτυο συλλογής και διανομής αεροναυτικών πληροφοριών. Πλέον, και τα 41 κράτη μέλη του EUROCONTROL ενσωματώνονται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων αεροναυτιλιακού περιεχόμενου. Επιπρόσθετα, ενισχύονται περαιτέρω η ακρίβεια, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα των δεδομένων για όλους τους χρήστες του δικτύου.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x