Γενικά

«Η επιθετική συμπεριφορά στην ενόργανη γυμναστική είναι συνηθισμένη»

Βρετανίδες αθλήτριες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κουλτούρα φόβου.

Η Μπέκι και η Έλι Ντάουνι, αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής που έχουν συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας, αποφάσισαν να μιλήσουν για το θέμα της αντιμετώπισης των αθλητριών στις προπονήσεις, αποκαλύπτοντας ότι οι επιθετικές συμπεριφορές είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι αδερφές από το Νότιγχαμ, που είπαν ότι είχαν φοβηθεί να μιλήσουν νωρίτερα για το θέμα, έκαναν λόγο για ψυχολογική βία και δήλωσαν ότι η υγεία των νεαρών κοριτσιών είναι δευτερεύουσας σημασίας στο άθλημα.

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο λάθος ήταν τότε. Παίρνει χρόνια να το καταλάβεις και να συμβιβαστείς με αυτό. Παρόλο που οι εμπειρίες μεταξύ των αθλητριών διαφέρουν, αναγνωρίζουμε και οι δύο το κλίμα του φόβου και της ψυχολογικής επίθεσης που μας έχουν περιγράψει τόσο γενναία. Για πολύ καιρό η υγεία των νεαρών κοριτσιών ήταν δευτερεύουσας σημασίας σε μία παλαιά, κακή και μη αποτελεσματική κουλτούρα στις γυναικείες προπονήσεις γυμναστικής».

Η Έλι Ντάουνι αποκάλυψε ότι σε όλη της την καριέρα ντρεπόταν για το βάρος της και ότι ακόμα και σήμερα κρύβει φαγητό. «Η ασταμάτητη συγκέντρωση στο βάρος μου μου έχει αφήσει σημάδια που μπορεί να μη θεραπευτούν ποτέ. Μετά από μία βαθιά ψυχολογική μάχη κατάφερα να νιώθω εντάξει με το σώμα μου εκτός γυμναστηρίου αλλά πάντα νιώθω υπέρβαρη εντός αυτού. Έχουμε δει πολλά κορίτσια να καταλήγουν σε διατροφικές διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω του αθλήματος».

Η Μπέκι Ντάουνι πρόσθεσε: «Μιλάμε τώρα, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί έχουμε ένα καθήκον για την ευημερία των παιδιών που μπαίνουν στο άθλημα και η ασφάλειά τους είναι πιο σημαντική από ένα ολυμπιακό μετάλλιο».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μαζαράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x