sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Η «γοργόνα» της τεχνικής κολύμβησης

Η τεχνική κολύμβηση δεν έχει καταφέρει να γίνει ακόμα Ολυμπιακό άθλημα και γίνεται μια προσπάθεια στους Αγώνες του Τόκιο το 2020 να εισαχθεί στο πρόγραμμα.

Όμως, το γεγονός πως η τεχνική κολύμβηση δεν έχει μπει στα Ολυμπιακά αθλήματα δεν έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει τους πρωταθλητές και αυτοί να γίνουν γνωστοί και να μαθευτούν τα σημαντικά επιτεύγματα τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση των Ελλήνων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ειρήνη Δεληγιάννη. Η 25χρονη σταρ της πισίνας έχει σημειώσει διεθνείς επιτυχίες και έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ήτοι, τη δεύτερη θέση στα 100 μέτρα επιφάνεια με χρόνο 41.41 στην τελευταία αγωνιστική της Πανεπιστημιάδας στο Όλστιν της Πολωνίας τον περασμένο Απρίλιο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν λίγα εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από την Ιταλίδα Έρρικα Μπαρμπόν, που είχε επίδοση 40.87.

Επίσης, το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα επιφάνειας με χρόνο 1:35.04 στην ίδια διοργάνωση.

Επίσης, ήταν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ νεανίδων και κάτοχος δύο ευρωπαϊκών ρεκόρ στην ίδια κατηγορία. Έχει σημειώσει 58 πανελλήνια ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν ακατάρριπτα σε 100 και 200 μέτρα επιφάνειας.

Με την Εθνική μας έχει κατακτήσει εννιά μετάλλια σε σημαντικές διοργανώσεις.

Ξεκίνησε με την κλασική κολύμβηση και έχει πάρει ασημένιο μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 100 μέτρα ελεύθερο.

Η Ειρήνη κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας στο Οπεν Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών από το 2008 μέχρι το 2011.

Επίσης, το γνωστό περιοδικό του υγρού στίβου, «Πισίνα», το 2009 την ανέδειξε την κορυφαία αθλήτρια της τεχνικής.

Από το 2012 μέχρι το 2015 αποχώρησε από την Εθνική και ασχολούνταν ατομικά με το αγαπημένο της άθλημα, κάτι που τη βοήθησε να πάρει το πτυχίο της στην παιδαγωγική και να ετοιμάζεται να διδάξει σε λίγο καιρό.

Μάλιστα, η Ειρήνη αν δεν ήταν μία κορυφαία αθλήτρια στην τεχνική, κάλλιστα θα μπορούσε να ασχοληθεί και με το στίβο, λόγω της αθλητικής σωματοδομής της, των γνώσεών της και της ενασχόλησής της με όλα τα αθλήματα από μικρό παιδί στο σχολείο, όπου την αποκαλούσαν όλοι παιδί θαύμα για τα καταπληκτικά της σωματικά προσόντα.

inner

Πλέον, η νεαρή σταρ πρωταθλήτρια ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας στις αρχές Ιουλίου μας μίλησε για τους στόχους της.«Στόχος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας στις 3 Ιουλίου, ο στόχος είναι να μπω στην οκτάδα σε 100 και 200 μέτρα επιφάνεια και, στη συνέχεια, αν έρθει κάτι καλύτερο, με μεγάλη μου χαρά, έχει ανεβεί το επίπεδο και είναι δύσκολο να πω πως πάω να διεκδικήσω κάποιο μετάλλιο, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδιά, που έχουν, επίσης, μεγάλες διακρίσεις».

Η ίδια ευχαρίστησε την ΚΟΕ και το χορηγό της. «Πρέπει να ευχαριστήσω την ΚΟΕ και το χορηγό μου για τη βοήθεια που μου προσφέρουν, αφού υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και χρειάζονται πολλά λεφτά για τον εξοπλισμό μας. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από όλα τα παιδία για να διακριθούν, εγώ αναγκάστηκα να δουλεύω για να τα βγάζω πέρα, αφού είναι ερασιτεχνικό το άθλημα στην Ελλάδα και δεν μπαίνουν λεφτά».

Εξηγεί πως το θέμα είναι να διεξαχθούν και επίσημα αγώνες τεχνικής κολύμβησης στους Ολυμπιακούς, αρχής γενομένης από το Τόκιο το 2020. «Η τεχνική κολύμβηση είναι επίσημα από το 1989 άθλημα των Ολυμπιακών, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα αγώνες στους Ολυμπιακούς και, όταν γίνει αυτό, θα ανέβει περισσότερο το επίπεδο και στην Ελλάδα και θα γίνει πιο γνωστό το άθλημα στον περισσότερο κόσμο. Η Ελλάδα θεωρείται από τις ισχυρές χώρες, μαζί με τις Κίνα, Ρωσία, Ιταλία, Κολομβία και Ουκρανία».

Τέλος, τόνισε πως και η ίδια βοηθά όσο μπορεί περισσότερο τους νεότερους αθλητές. «Έδινα συμβουλές σε έναν 15χρονο αθλητή και μετά τους αγώνες με ευχαριστούσε, αλλά εγώ θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθάω, όπως με βοηθούν και με βοήθησαν και εμένα οι μεγαλύτεροι».


inner

Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x