Άρης Ασβεστάς

Η λίγκα τα… χωράφια και η ΕΠΟ την απαξίωση του VAR!

Ωραία τα γκολ, ο ανταγωνισμός και η αύξηση των εισιτηρίων, αλλά αν είναι κωμική η χρήση του VAR και παίζεις και σε βοσκοτόπια, δεν πας πουθενά… Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Είναι γεγονός πως παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα αρκετά ανταγωνιστικό, με ικανοποιητικό –σε γενικές γραμμές- θέαμα, μπόλικα γκολ τηρουμένων των αναλογιών, καθώς και μια μικρή αύξηση στα εισιτήρια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι να τα κάνεις αν δεν λειτουργούν σωστά δύο βασικοί πυλώνες: Η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων και το VAR. Τα δύο ζητήματα, δηλαδή, πάνω στα οποία έγινε και η περισσότερη φασαρία το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Αν δεν αλλάξει η κατάσταση σε αυτά τα δύο (βασικά στοιχεία για να έχεις ένα αξιοπρεπές πρωτάθλημα), τότε όλα τα άλλα πάνε… στον κουβά και διαψεύδονται και οι προσδοκίες για κάποιους από τους οποίους περιμένεις να διορθώσουν πολλά από τα κακώς κείμενα.

Όμως, οφείλουμε να κάνουμε υπεύθυνη κριτική και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν φταίνε όλοι για όλα.

Για την κατάσταση των γηπέδων φταίει η Super League και δεν μπορεί να πέφτει σε εκείνη το ανάθεμα για την προβληματική χρήση του VAR!

Για την προβληματική χρήση του VAR φταίει η ΕΠΟ και δεν μπορούμε να αναζητούμε σε εκείνη τις ευθύνες για την κατάσταση των γηπέδων που αγωνίζονται οι επαγγελματικές ομάδες.

Και οι δύο οργανισμοί, λοιπόν, ο καθένας για το κομμάτι που του αναλογεί, πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Τώρα πρέπει να τρέξουν και να διορθώσουν ό,τι λειτουργεί προβληματικά. Τώρα, που το πρωτάθλημα έχει διακοπεί λόγω των Εθνικών!

Για το ότι η λίγκα επιτρέπει να γίνονται αγώνες σε γήπεδα όπως αυτό της Λάρισας, πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει τα εξής:

Πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ζητήθηκε από τις ΠΑΕ να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις, οπωσδήποτε πριν την πρεμιέρα. Κάποιοι δεν το έκαναν και όταν έγινε επιθεώρηση σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους, ορισμένα γήπεδα ήταν στο «κόκκινο», δηλαδή ο χλοοτάπητας ήθελε άμεσο ξήλωμα και κάποια άλλα στο «πορτοκαλί», δηλαδή ήθελε βελτιώσεις.

Η συμφωνία ΟΛΩΝ των ΠΑΕ στη λίγκα, ήταν να δοθεί μια προθεσμία μέχρι και αυτή την διακοπή του πρωταθλήματος που βρισκόμαστε τώρα. Αν δεν τα φτιάξουν ούτε τώρα, τότε αυτά τα γήπεδα θα κλείσουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι το γήπεδο της ΑΕΛ, όπου τώρα –λέει- θα προχωρήσει επιτέλους σε αντικατάσταση του χλοοτάπητα, αλλά και του ΟΑΚΑ που ήδη έκλεισε για να φτιαχτεί.

Αν η ΑΕΛ δεν το ξηλώσει και δεν βάλει καινούργιο, δεν θα ξαναπαίξει εκεί. Αυτή ήταν η διαδικασία, αυτή ήταν και η συμφωνία ΟΛΩΝ! Να περιμένουν μέχρι τώρα! Κάποιες ομάδες «την πάτησαν» και έπαιξαν στο χωράφι. Κάποιες στο μέλλον πιθανόν θα παίξουν σε χαλί.

Στο σύνολό του, ο χειρισμός ήταν λάθος: Έπρεπε αυτά τα θέματα να έχουν κλείσει υποχρεωτικά πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα! Αλλά την ευθύνη την έχουν όλοι στη λίγκα.

Φτάσαμε στο Σάββατο που μας πέρασε, όπου είδαμε την απόλυτη ποδοσφαιρική παρακμή. Νόμιζες ότι έβλεπες πρωτάθλημα της εποχής… Γκιρτζίκη! Σαν να μην άλλαξε ποτέ τίποτα στο ποδόσφαιρο: Άθλιος αγωνιστικός χώρος στην Λάρισα, ενώ και στη Ριζούπολη δεν ήταν πολύ καλύτερος. Κωμική χρήση του VAR και στα δύο γήπεδα! Μόνο ένα γκολ και αυτό… κακώς κατακυρωμένο! Βάλτε και τις δηλώσεις-ανακοινώσεις που υπήρξαν από τις ομάδες και η εικόνα παρακμής είναι ολοκληρωμένη.

Την Κυριακή είδαμε καλύτερο θέαμα, γκολ και ανατροπές. Είχαμε, όμως και πάλι κωμική χρήση του VAR: στην Τρίπολη όπου ο διαιτητής αδιαφόρησε να πάει να δει στο μόνιτορ το πέναλτι στον Μπαράλες, και στο «Βικελίδης» όπου ο διαιτητής και (κυρίως) ο VAR δεν ήταν… σίγουροι για την χερούκλα του Σουντανί και έπρεπε ο πρώτος να το δει και στο μόνιτορ!

Τουλάχιστον την Κυριακή είδαμε γήπεδα σε πιο ανθρώπινη κατάσταση: Το «Βικελίδης» και το Γεντί Κουλέ είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με την αρχή του πρωταθλήματος, αν και μπορούν (και πρέπει) να βελτιωθούν κι άλλο.

Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους λοιπόν. Είναι τεράστιο κρίμα να απαξιώνεται το VAR επειδή δεν υπάρχει στο σύστημα η γραμμή του οφσάιντ ή επειδή κάποιοι… τυφλώνονται από φόβο. Μην γίνουμε, δηλαδή, η πρώτη χώρα που γελοιοποίησε την τεχνολογία!

Και είναι τεράστιο κρίμα ένα πρωτάθλημα που αγωνιστικά εξελίσσεται με μεγάλο ενδιαφέρον, να γίνονται αγώνες σε βοσκοτόπια.

Λύστε τα! Δεν είναι πυρηνική φυσική!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x