Βάιος Τσούτσικας

Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού

Η προ της ώρας της επιστροφή του Σπανούλη, η πληρότητα του Παναθηναϊκού και τα δεδομένα που μοιάζουν για πρώτη φορά φέτος να χαμογελούν στους «πράσινους».

Το βράδυ της 18ης Νοέμβρη η σκέψη που κυριαρχούσε στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού αφορούσε την κακοτυχία. Την κακοδαιμονία που τον έφερε να παίξει για δεύτερη φορά μέσα σε 31 μέρες απέναντι στον Ολυμπιακό με ελλιπές ρόστερ.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Είχε μόλις χάσει τον Γκιστ, ο Τζέιμς ακόμα δεν είχε αποθεραπευθεί, ο Γκάμπριελ δεν είχε φορέσει τα πράσινα. Απέναντι ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν κομπλέ – του έλειπε μόνο ο Αγραβάνης – και στα πολύ πάνω του.

Αν τότε έμοιαζε λογικό φαβορί της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, φαβορί που επιβεβαιώθηκε, σήμερα μπορείς να πεις το ίδιο για τον Παναθηναϊκό. Κι αν δεν θες να το τραβήξεις μέχρι του σημείου να χρίσεις την ομάδα του Πασκουάλ αφεντικό της αναμέτρησης πριν αυτή αρχίσει, μπορείς εύκολα να πεις πως το τρίτο ντέρμπι της σεζόν μοιάζει ιδανική ευκαιρία για μια μεγάλη νίκη επί του αντιπάλου.

Σπανούλης. Στην προσπάθεια να κάνουμε μια καταγραφή των λόγων για τους οποίους η πλάστιγγα γέρνει προς τη μία πλευρά δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από τον ηγέτη των πρωταθλητών. Το θα παίξει – δεν θα παίξει έχει γίνει τις τελευταίες ώρες «μάλλον παίζει». Κι είναι και το πιθανότερο. Δεν υπάρχουν πολλά δυσκολότερα πράγματα από το να πείσεις τον Σπανούλη να μείνει στο περιθώριο. Ωστόσο είναι ανθρωπίνως αδύνατο αθλητής που έχει υποστεί θλάση να μπορεί να έχει την ίδια ένταση με έναν απολύτως υγιή παίκτη. Και επηρεάζεται περισσότερο όταν είναι συνεχώς στο επίκεντρο των εξελίξεων όσο βρίσκεται μέσα στο παρκέ. Πέρα δηλαδή από τον κίνδυνο που κρύβει μια προ της ώρας επιστροφή στη δράση είναι και το επίπεδο της ετοιμότητας του παίκτη που δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν είναι πιθανό να φτάσει τα επίπεδα απόδοσης που έπιασε στο ντέρμπι του Νοέμβρη. Εκτός κι αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, δεν ήταν θλάση το πρόβλημα που κουβάλαγε ο Σπανούλης από το ματς με τη Φενέρ.

Πρόβλημα μεγάλο για τον Σφαιρόπουλο είναι και η απουσία του Χάκετ. Ένας παίκτης που δεν θαμπώνει το βλέμμα με την επιθετική του παρουσία αλλά για την άμυνα που παίζει ο Σφαιρόπουλος είναι ιδανικός. Κι αυτό γιατί με μπόι στα 2 μέτρα νιώθει άνετα στα μαρκαρίσματα που προκύπτουν από τις περιστροφές. Ο Ουότερς είναι καλύτερος επιθετικά παίκτης, δεν «επιτρέπει», όμως, στον Ολυμπιακό να κάνει αλλαγές στην άμυνα όσο είναι αυτός μέσα. Για όσους θυμούνται όσα έκανε και όσα εμπόδισε τους αντιπάλους του να κάνουν στο ματς του ΟΑΚΑ ο Ιταλός είναι εύκολο να συμφωνήσουν για τη σπουδαιότητα της απουσίας του.

Είναι και οι παρουσίες, όμως, που αλλάζουν το πράγμα. Μπορεί ακόμα να μη θεωρείται κομπλέ η ομάδα του Πασκουάλ καθώς της λείπει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της (Γκιστ) ωστόσο επισκέπτεται το ΣΕΦ με ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα, λύσεις και τρεις παίκτες που δεν ήταν εκτός και στα δύο προηγούμενα ντέρμπι , τον Τζέιμς, τον Γκάμπριελ και τον Τζεντίλε.

Και αν ο Τζέιμς μοιάζει πολυτιμότερος όλων των προαναφερομένων διότι γεμίζει αρκετά την περιφέρεια του Παναθηναϊκού, ο Τζεντίλε έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά να πονέσει πολύ περισσότερο τον αντίπαλο. Ένα ψηλό κορμί με έφεση στο παιχνίδι με πλάτη θα έχει πλεονέκτημα σε όλες τις φάσεις τις οποίες θα δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο απέναντι στους αντιπάλους κοντούς. Αν μείνει συγκεντρωμένος σε αυτό και αποφύγει τους ηρωισμούς ο Ιταλός θα δώσει ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Ένα σημείο αναφοράς που μπορεί και να ανοίξει την άμυνα του Ολυμπιακού και να δώσει πολλά ανοικτά σουτ στους συμπαίκτες του. Τα βάζεις (τα σουτ), το παίρνεις (το παιχνίδι).

Βεβαίως σε ένα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού μετρούν κι άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να υπολογιστούν πριν το ματς. Είναι το πόσο ψαρωμένος ή ξεψάρωτος θα παρουσιαστεί κάθε ένας από τους παίκτες, πόσο ήρεμοι ή όχι θα παρουσιαστούν παίκτες και προπονητές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Παράγοντας σημαντικός και η έδρα. Δεν είναι εύκολο σε ένα ΣΕΦ καμίνι να δώσεις τον τίτλο του φαβορί στον αιώνιο αντίπαλο. Να το πούμε, όμως, αλλιώς; Αν το χάσει κι αυτό το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός τι θα πρέπει να γίνει για να καταφέρει να γυρίσει την εις βάρος του εικόνα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Αν η συγκεκριμένη απορία δώσει κίνητρο ή προσθέσει βάρος στα πόδια των παικτών μένει να διαπιστωθεί. Είναι κι αυτός ένας παράγοντας που δεν μπορεί να μετρηθεί πριν το τζάμπολ…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x