Άρης Ασβεστάς

Η παραδοχή και η μετάνοια Σιδηρόπουλου, αναδεικνύει τις ευθύνες των διαιτητών!

Ο Άρης Ασβεστάς σχολιάζει την παραδοχή του Τάσου Σιδηρόπουλου για το λάθος του να συνομιλεί προ ετών με τον Σάββα Θεοδωρίδη και εξηγεί γιατί οι διαιτητές δεν είναι θύματα, αλλά μέρος του προβλήματος!

Περίπου δύο χρόνια πριν, η εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ αποκάλυπτε την περίφημη συνομιλία του Σάββα Θεοδωρίδη με τον Τάσο Σιδηρόπουλο που είχε καταγραφεί στις 4 Ιουλίου 2012, όπου ο διεθνής ρέφερι… εκθείαζε την δουλειά που γίνεται στον Ολυμπιακό («για την επόμενη δεκαετία θα τους γα..τε όλους»), του έλεγε να μην πιστεύει τα… άσχημα πράγματα που λέγονται για εκείνον και του διεμήνυε ότι… «θέλω να βρεθούμε απαραίτητα»!

Σήμερα βγήκε ο Τάσος Σιδηρόπουλος σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και προς τιμήν του, είπε για εκείνη την συνομιλία:

«Μετανιώνω σίγουρα. Ήταν μια κακή και άτυχη στιγμή».

Μπράβο, λοιπόν, στον Σιδηρόπουλο που δήλωσε μετανοιωμένος για μια πράξη στην οποία επιδίδονται ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι διαιτητές: Να μιλούν με παράγοντες!

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε, πως όπως ο Θανάσης Τζήλος προ ημερών, έτσι και ο Σιδηρόπουλος στις 2 Ιανουαρίου 2011, είχε ξυλοκοπηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά όπου πραγματοποιούνταν τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την ουσία στην οποία οφείλουμε να σταθούμε: Οι διαιτητές δεν είναι απλώς θύματα μιας νοσηρής κατάστασης που επικρατεί διαχρονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξαν και παραμένουν μέρος του προβλήματος! Υπήρξαν και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να αποτελούν τον κρίκο της ίδιας σκουριασμένης αλυσίδας. Και έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και οι ίδιοι γι’ αυτό που συνέβη στον Τζήλο και σε τόσους άλλους.

Μπορεί ο Τζήλος ή ο Σιδηρόπουλος να είναι οι πιο καθαροί και άξιοι διαιτητές του κόσμου, όμως υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει πως οι περισσότεροι διαιτητές συνήθισαν διαχρονικά να είναι δουλάκια των προέδρων και των παραγόντων των ΠΑΕ. Η πλειοψηφία τους είναι κάπου ταγμένοι: Με το κινητό ανοιχτό για όποιον θέλει… κάτι να ζητήσει και τα αυτιά ορθάνοιχτα για να ακούν τα πάσης φύσεως αιτήματα!

Οι παράγοντες των ΠΑΕ έχουν συνηθίσει να βλέπουν διαιτητές να τους κάνουν τα χατίρια, να τους θεωρούν εύκολα χειραγωγήσιμους και ουσιαστικά υποχρεωμένους να σφυρίξουν κατόπιν εντολής.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει διότι ο διαιτητής παύει να έχει τα αυτιά και τα κινητά ανοιχτά ή απλά επειδή ο διαιτητής άλλαξε «στρατόπεδο», τότε οι παράγοντες δυσαρεστούνται –για να το πω κομψά! Και δυσαρεστούνται διότι ο ίδιος ο διαιτητής τους είχε μάθει αλλιώς!

Οι διαιτητές είναι εκείνοι που επέλεξαν διαχρονικά να είναι πιόνια των ΠΑΕ και του εκάστοτε ισχυρού παράγοντα-επιχειρηματία!

Και για να μην αισθάνονται ότι τους αδικώ, να πούμε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην αθλητική δημοσιογραφία! Οι στρατιές δημοσιογράφων που γράφουν κατ’ εντολήν και πάντα υπέρ της προεδράρας, δημιουργούν μια κατάσταση: Ο παράγοντας νιώθει ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έτσι (πρέπει να) είναι, δηλαδή εύκολα χειραγωγήσιμοι και υποχρεωμένοι να προσκυνούν. Συνεπώς, όταν κάποιος κάνει κριτική, έρευνα, ρεπορτάζ, τότε έχει πρόβλημα και είναι πολύ πιθανό, 2-3 τύποι χωρίς σβέρκο, να τον περιμένουν κάτω από το σπίτι του…

Για όλο αυτό, ευθύνονται οι δημοσιογράφοι που υπηρέτησαν αυτή την κατάσταση ή την αποδέχτηκαν σιωπηρά, δεν φταίει κανένας άλλος.

Έτσι και οι διαιτητές, έδωσαν το δικαίωμα στην μαφία του ποδοσφαίρου να τους συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Διότι πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν πιστά τη μαφία, ή έστω συνεργάστηκαν κατά καιρούς…

Και με αφορμή την αποχή τους και ενόψει της συνάντησης που θα γίνει με ΕΠΟ και ΚΕΔ στις 4 Ιανουαρίου, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αρκεί να ζητούν την τιμωρία των παραγόντων που τους στοχοποιούν.

Πρέπει να σηκώσουν οι ίδιοι ανάστημα και να κλείσουν αυτιά και κινητά! Να σπάσουν την ομερτά! Και κάθε όχληση, να καταγγέλλεται αμέσως και με επίσημο τρόπο!

Μόνο τότε θα αλλάξουν οι νοοτροπίες!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x