Επικαιρότητα

Η παρθενική εμφάνιση Μακρόν σε Σύνοδο Κορυφής- Τι είπε με τους Ευρωπαίους ηγέτες (pics)

Θετικά ήταν τα μηνύματα από την παρθενική εμφάνιση του Εμάνουελ Μακρόν σε Σύνοδο Κορυφής ως Πρόεδρος της Γαλλίας.

Βασική του μέριμνα είναι «μία Ευρώπη που να προστατεύει τους πολίτες της» είπε ο ίδιος ενώ αναφερόμενος στη γαλλογερμανική συνεργασία τόνισε ότι βρίσκεται σε μια «στενή» επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, όχι για να «αποκλείσουν» τις υπόλοιπες χώρες, αλλά γιατί είναι γεγονός πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Με αναφορές σε καίρια ζητήματα, όπως αυτά της παγκοσμιοποίησης, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, ο Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη προστασίας της Ευρώπης και των πολιτών της.

«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία».

«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;» διερωτήθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

Διευκρίνισε ωστόσο, αναφορικά με τι θέσεις του για τις ξένες επενδύσεις ότι κυρίαρχος στόχος του ως Γάλλος Πρόεδρος είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει.


«Η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκα και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», υποστήριξε.









Η συνομιλία με τον Τσίπρα

Ιδιαίτερη ήταν και η συνομιλία που είχε ο Εμάνουελ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο όπου επεσήμανε στον μεταξύ άλλων με νόημα στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «δεν τελειώσαμε ακόμη, αλλά άνοιξε ο δρόμος».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα. Σύμφωνα με με κυβερνητικές πηγές μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη στήριξή του, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε από κοινού με προσεχτικά βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, ο διάλογος των δύο αντρών ήταν ο εξής:

Μακρόν : Τα καταφέραμε, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Τσίπρας: Σε ευχαριστώ για τη στήριξη.
Μακρόν: Δεν τελειώσαμε ακόμη αλλά άνοιξε ο δρόμος.
Τσίπρας: Πράγματι, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε από κοινού με προσεχτικά βήματα.
Μακρόν.: Θέλω να έρθω στην Ελλάδα, να δούμε πότε θα είναι καλύτερα, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.



Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x