Νίκος Ζέρβας

Η πικρή ήττα και οι γενναίες αποφάσεις του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έμεινε με άδεια χέρια από τίτλους αφού ήταν κατώτερος στους τελικούς και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το ποια ήταν η μεγαλύτερη ήττα του και για τις κινήσεις που απαιτούνται τη νέα σεζόν.

Ο πέμπτος τελικός του πρωταθλήματος, ήταν απλά η συνέχεια και η επιβεβαίωση της συνολικής εικόνας των προηγούμενων, με τον Παναθηναϊκό να εκμεταλλεύεται το καλό μομέντουμ του, την καλύτερη αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία του και να κατακτά δίκαια τον τίτλο. Επέστρεψε στην εγχώρια κορυφή, την ώρα που ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί του τον είχαν… ξεγραμμένο και έφτασε σε μία μεγάλη επιτυχία που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του και σε κανέναν άλλον. Ο Ολυμπιακός δε δικαιούταν τίποτα παραπάνω με το πρόσωπο που έδειξε στους τελικούς και από τη σεζόν, θα θυμάται μόνο το, τεράστιο και μαγικό κατόρθωμά του, να πατήσει στο δεύτερο σκαλί της Ευρώπης.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ήταν φανερά «άδειος» από ενέργεια, λύσεις, λαβωμένος αγωνιστικά και πνευματικά, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να βγάλει στο παρκέ όλα εκείνα για τα οποία τον θαυμάσαμε σχεδόν όλη τη σεζόν. Όλα αυτά έχουν αιτίες, αλλά είναι μέσα στον αθλητισμό, όπως και η ανωτερότητα του αντιπάλου και στο διά ταύτα και η… ήττα. Αρκεί αυτή να ξέρεις να την «ζυγίζεις» και να την αναλύεις σωστά, χωρίς εγωισμό, με γνώμονα τη βελτίωσή σου στο μέλλον. Το πιο σημαντικό στον Ολυμπιακό μετά από αυτή την απώλεια, είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους διοίκηση, προπονητής και παίκτες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα λάθη τους, για να γίνουν καλύτεροι. Έτσι λειτουργούν οι υγιείς οργανισμοί που έχουν φιλοδοξίες και μέλλον.

Είναι δεδομένο πως με τη νέα μορφή της Ευρωλίγκας, που από φέτος δεν είναι άγνωστη, θα πρέπει να υπάρξει εντελώς διαφορετικός σχεδιασμός, περισσότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ, αλλά και καλύτερη διαχείριση δυνάμεων μέσα στη σεζόν. Εκ πρώτης άποψης, αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα, θα τα βάλουν κάτω διοίκηση και Γιάννης Σφαιρόπουλος και θα αποφασίσουν. Η διατήρηση των Πρίντεζη-Μάντζαρη στο ρόστερ είναι η προτεραιότητα και αν επιτευχθεί, η στελέχωση θα γίνει με περισσότερη ευκολία, αφού θα έχει μείνει αναλλοίωτος ο ελληνικός «κορμός», που πιθανότατα θα ενισχυθεί. Ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο πως χρειάζεται καλύτερους ξένους από αυτούς που έπαιξαν στους τελικούς, αλλά με τους Λοτζέσκι-Χάκετ υγιείς, ίσως να μην είχε το παραμικρό πρόβλημα για να φτάσει στην επίτευξη των στόχων του. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά αλήθεια…

Όπως μεγάλη αλήθεια είναι και το ότι η μεγαλύτερη ήττα του Ολυμπιακού στο χθεσινό παιχνίδι δεν ήρθε μέσα στο παρκέ, αλλά έξω από αυτό. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, αποδείχθηκε πως του είναι αδύνατο να ελέγξει ένα κομμάτι οπαδών που εμφανίζονται μόνο στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό και παρεκτρέπονται σε περίπτωση ήττας. Με κόστος ανυπολόγιστο για τον σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, σε οικονομικό, βαθμολογικό και όχι μόνο επίπεδο. Το πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού που αναμφίβολα είναι σε διοικητικό και αγωνιστικό κομμάτι αυτή η ομάδα τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς δε μπορεί να προστατέψει τον ίδιο της τον εαυτό, από κάποιους που όχι μόνο δεν την στηρίζουν με σωστή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά την καταστρέφουν.

Το «άδειο» βλέμμα παικτών-μύθων και προπονητών που έχουν καταφέρει και προσφέρει τόσα πολλά μπροστά στην εικόνα του… βομβαρδισμένου ΣΕΦ, τα λέει όλα. Αξίζουν άραγε αυτό το κοινό; Η ερώτηση είναι ρητορική…. Ασφαλώς και όχι, όμως φρονώ πως χθες χάθηκε άλλη μία μεγάλη ευκαιρία να απομονωθούν άτομα που ήταν δεδομένο (σε βαθμό που κινεί και υποψίες) πως σε περίπτωση ήττας θα επιδίδονταν σε ρεσιτάλ παραβατικών συμπεριφορών. Από τη στιγμή που Κράτος δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο της καθημερινής μας ζωής για να συλλάβει σε οποιοδήποτε γήπεδο δέκα από αυτούς και να τους τιμωρήσει σκληρά και παραδειγματικά για τους επόμενους επίδοξους μπαχαλάκηδες, θα έπρεπε χρόνια τώρα άνθρωποι με το ήθος και την πραότητα των αδελφών Αγγελόπουλων να τους έχουν αποβάλει. Δεν τους χρειάζονται.

Το υγιές κομμάτι των οπαδών της ομάδας, που ήταν και το 90% του γηπέδου χθες και κάθε φορά που γίνονται ανάλογα περιστατικά, αηδιάζει, διότι του στερείται το δικαίωμα στο τέλος να χειροκροτήσει τους παίκτες που αγαπά και να τους στηρίξει και στην ήττα. Τους παίκτες και τους προπονητές που στηρίζουν σε όλα τα ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα, με τον Κολοσσό, με τον Προμηθέα κλπ. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι ομάδες… χρειάζονται αυτό το μικρό κομμάτι οπαδών. Επειδή κάνει λίγο περισσότερο θόρυβο; Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι ομάδες επηρεάζονταν από θορύβους και έδρες. Πέρυσι ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με δύο νίκες στο ΟΑΚΑ και φέτος ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ.

Δεν είναι δείγμα ασέβειας προς τους οπαδούς που θα αγοράσουν τη νέα σεζόν διαρκείας να στερηθούν πέντε-έξι αγώνες, επειδή κάποιοι με το έτσι θέλω το επέβαλαν; Νομίζω πως περισσότερο και από την απώλεια του τίτλου, θα πρέπει τους διοικητικούς ηγέτες της ομάδας να προβληματίσει αυτό το φαινόμενο, που τείνει γίνει γάγγραινα που απειλεί να κατασπαράξει αυτό που με αγάπη, κόπο, οικονομικές θυσίες, καθαρότητα και μαγκιά έχουν καταφέρει. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί στο μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν σε όλα μα όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, ανεξαρτήτως σπορ διότι οι ταραξίες δεν έχουν χρώμα, όμως οι Αγγελόπουλοι είναι διαφορετικοί και πρέπει, επιτέλους, να αντιδράσουν.

Από τους τελικούς προκύπτει και άλλο ένα ερώτημα για τον αθλητισμό που θέλουμε να βλέπουμε και μας κάνει υπερήφανους. Όταν απαιτούμε από τον κόσμο να κρατάει την ψυχραιμία του σε συνθήκες πόλωσης, αντιπαλότητας και καλλιέργειας μίσους, οφείλουν και οι διοικητικοί ηγέτες των ομάδων να είναι όσο το δυνατόν πιο κόσμιοι. Ξέχωρα από το δικαιότατο της επικράτησης του Παναθηναϊκού εντός παρκέ, οι τελικοί σημαδεύτηκαν από τις αναρτήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο instagram, οι οποίες δε συνάδουν με την οντότητα και την τεράστια ιστορία των «πράσινων. Γιατί με τις υπάρχουσες συνθήκες στον αθλητισμό και στη χώρα γενικότερα, δεν θέλει και πολύ για να «οπλιστούν» τα χέρια αυτών που ψάχνονται μονίμως για τέτοιες… ιστορίες. Κι αυτό, είναι αν μη τι άλλο επικίνδυνο και θα έπρεπε ήδη να έχει θορυβήσει τις αρχές.

Αν θέλουμε αυτό το μπάσκετ, των προκλήσεων και της αδράνειας στην πρόληψη των επεισοδίων, τότε απλά καλή μας… νύχτα.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x