sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Η πτώση του Ολυμπιακού και η «πτήση» του Ατρόμητου

Ο Ολυμπιακός «κάλπαζε» πέρυσι για το 44ο και φέτος… κυνηγάει. Το θετικό πρόσημο για ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός που δίνει μάχη επιβίωσης και ο Ατρόμητος της κορυφής, που δεν τρώει γκολ ούτε με… αίτηση!

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Αν μη τι άλλο, το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά στην κατάκτηση του τίτλου.

Οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες έχουν χάσει ήδη αρκετούς βαθμούς απέναντι σε θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους και μετρούν από τουλάχιστον δύο ήττες. Ο Ατρόμητος έχει στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και αν μη τι άλλο αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς γι’ αυτό το επίτευγμα, ο Πανιώνιος δείχνει αξιοθαύμαστη συνέπεια για άλλη μια χρονιά, ενώ μόνο ως θετικό μπορεί να δει κάποιος το ξεκίνημα του Λεβαδειακού στον φετινό μαραθώνιο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή έχοντας συμπληρωθεί το 1/3 του πρωταθλήματος, υπάρχουν διαφορές, κάποιες εκ των οποίων κάνουν… μπαμ, όμως, υπάρχουν και κάποια νούμερα που δεν διαφέρουν πολύ, ωστόσο, «διαβάζονται» αλλιώς.

inner

Η παρουσία του Ατρόμητου στην κορυφή της βαθμολογίας για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική (πλέον με συγκάτοικο την ΑΕΚ), αν μη τι άλλο, προκαλεί χαμόγελα όχι μόνο στους ιθύνοντες και τους φιλάθλους της ομάδας του Περιστερίου, αλλά και σε όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο γενικότερα. Όμως, αν δει κανείς τα αντίστοιχα νούμερα της περυσινής σεζόν, θα διαπιστώσει ότι οι «κυανόλευκοι» είχαν κάνει επίσης θετικό ξεκίνημα, έχοντας συγκεντρώσει 17 βαθμούς, δηλαδή μόλις 3 λιγότερους. Όμως, από την κορυφή, όλα φαίνονται… αλλιώς. Αυτό που, ίσως, προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αμυντική λειτουργία, αφού πέρυσι ο Ατρόμητος είχε δεχθεί 13 γκολ σε 10 αγώνες και φέτος μόλις 3, έχοντας κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 8 σερί παιχνίδια.

inner

Ο περυσινός πρωταθλητής Ολυμπιακός, έχει φέτος 8 βαθμούς λιγότερους (17 έναντι 25) και βιώνει το πρωτόγνωρο συναίσθημα να… κυνηγάει, αφού βρίσκεται στην τέταρτη θέση στο -3 από την κορυφή. Πέρυσι, είχε ήδη αποκτήσει διαφορά 7 βαθμών από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και έκανε τις πρώτες σκέψεις για τη φιέστα. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στις αμυντικές επιδόσεις των «ερυθρολεύκων», αφού πέρυσι είχαν δεχθεί μόλις 4 γκολ σε 10 αγώνες και φέτος το παθητικό είναι 12 και αποτελεί την τρίτη χειρότερη επίδοση της κατηγορίας.

inner

Η ΑΕΚ, τώρα, βρίσκεται στο +4 (20 έναντι 16) σε σχέση με την περυσινή περίοδο και η διαφορά μπορεί να πει κάποιος ότι οφείλεται εν μέρει στα δύο νικηφόρα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Και πέρυσι, η «Ένωση» είχε ήδη παίξει σε αυτό το διάστημα με αυτούς τους αντιπάλους, αλλά εκτός έδρας και τα αποτελέσματα ήταν δύο ήττες. Φέτος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με συγκάτοικο τον Ατρόμητο και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο, ενώ πέρυσι ήταν ήδη στο -9.

inner

Πρόοδο σε σχέση με πέρυσι έχει σημειώσει και ο ΠΑΟΚ, που επίσης έχει 4 βαθμούς περισσότερους (18 έναντι 14). Η διαφορά ενδεχομένως θα ήταν μεγαλύτερη, αν ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν περισσότερο αποτελεσματικός μακριά από την Τούμπα. Φέτος, βρίσκεται στο -2 από το ρετιρέ, ενώ πέρυσι ήταν εκτός διεκδίκησης του τίτλου, καθώς είχε 11 βαθμούς λιγότερους από τον Ολυμπιακό. Στα θετικά, συγκαταλέγεται η καλή αμυντική του λειτουργία, αφού πέρυσι είχε 10 γκολ παθητικό σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ φέτος έχει δεχθεί μόλις 4.

inner

Για τον Παναθηναϊκό, η χρονιά είναι έτσι κι αλλιώς διαφορετική, αφού δίνει μάχη για την επιβίωση. Αυτός είναι ο στόχος. Συγκριτικά με την περυσινή σεζόν, οι «πράσινοι» έχουν τυπικά 5 βαθμούς λιγότερους (13 έναντι 18), αλλά ουσιαστικά είναι 3, αφού «κουβαλάει» την τιμωρία αφαίρεσης 2 βαθμών. Και φέτος βρίσκεται στο -7 από την κορυφή, ενώ αρνητικό πρόσημο μπαίνει και σε ό,τι αφορά στην επιθετική λειτουργία, καθώς πέρυσι είχε σκοράρει διπλάσια τέρματα σε σχέση με φέτος (16 έναντι 8). Ασφαλώς δεν περνάει απαρατήρητη η αναποτελεσματικότητα εκτός έδρας, καθώς δεν έχει καταφέρει να πάρει έστω και ένα διπλό σε πέντε «εξόδους», κάτι που ισχύει και για τον ΠΑΟΚ.

inner

Για μια ακόμη χρονιά, ο Πανιώνιος παρουσιάζει αξιοθαύμαστη συνέπεια, που αποτυπώνεται και στη βαθμολογία. Οι «κυανέρυθροι» έχουν τους ίδιους βαθμούς (15) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φέροντας και τα ίδια αποτελέσματα (4 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες). Στις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος συγκαταλέγεται σίγουρα και ο Λεβαδειακός. Περισσότερο λόγω θέσης και όχι λόγω βαθμολογικής συγκομιδής, αφού η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι τρεις βαθμοί (15 έναντι 12). Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις καλές αμυντικές επιδόσεις. Τα 5 γκολ παθητικό (15 γκολ σε 10 αγώνες πέρυσι) αποτελούν την τρίτη καλύτερη επίδοση της κατηγορίας.

Η πέμπτη ομάδα, μετά τους Ατρόμητο, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Λεβαδειακό, που έχουν θετικό πρόσημο, είναι η ΑΕΛ, η οποία έχει έναν βαθμό περισσότερο σε σχέση με πέρυσι (10 έναντι 9). Από την άλλη, την μεγαλύτερη πτώση μετά τον Ολυμπιακό παρουσιάζει ο Πλατανιάς, ο οποίος έχει 5 βαθμούς λιγότερους (6 έναντι 11) σε σχέση με πέρυσι και βρίσκεται στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Μικρότερη πτώση παρουσιάζουν ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Ξάνθη, που βρίσκονται στο -4 και -3 αντίστοιχα, όπως και ο Παναιτωλικός, που επίσης έχει 3 βαθμούς λιγότερους.

inner

Στο -2 σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται η Κέρκυρα, ενώ σε όσους προξενεί εντύπωση η κακή βαθμολογική θέση του Αστέρα Τρίπολης, εντούτοις τα… φαινόμενα απατούν. Πέρυσι η ομάδα της Αρκαδίας είχε μόλις έναν βαθμό παραπάνω (10 έναντι 9) και βρισκόταν επίσης στα χαμηλά στρώματα. Η διαφορά είναι ότι πέρυσι αγωνίζονταν στην κατηγορία η Βέροια και ο Ηρακλής, που είχαν συγκεντρώσει 7 και 6 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ φέτος οι νεοφώτιστοι Λαμία και Απόλλων Σμύρνης έχουν 12 και 10.

Η βαθμολογία μετά από 10 αγωνιστικές φέτος/πέρυσι

1. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 20 / 17
2. ΑΕΚ 20 / 16
3. ΠΑΟΚ 18 / 14
4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 17 / 25
5. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 15 / 15
6. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 15 / 12
7. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 13 / 18
8. ΞΑΝΘΗ 13 / 16
9. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 13 / 17
10. ΛΑΜΙΑ 12 / ---
11. ΚΕΡΚΥΡΑ 10 / 12
12. ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ. 10 / ---
13. ΑΕΛ 10 / 9
14. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 9 / 12
15. ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. 9 / 10
16. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 6 / 11

** Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με -2 βαθμούς λόγω τιμωρίας
** Λαμία και Απόλλων Σμύρνης αγωνίζονταν πέρυσι στη Football League

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x