Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του Ιράν εξαιτίας των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων που διεξάγει, της υποστήριξής του «στην τρομοκρατία» και των κυβερνοεπιθέσεων που του προσάπτει, εντός των ορίων της νέας πολιτικής του έναντι της Τεχεράνης, διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος δεν κοιτάζει μόνο ένα πράγμα. Εξετάζει όλες τις διαστάσεις της κακής συμπεριφοράς του Ιράν», τόνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Όχι απλά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το γεγονός ότι είναι το κράτος υπ' αριθμόν ένα υποστηρικτής της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε η Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Τραμπ ετοιμάζει μια «ευρεία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο ένα», πρόσθεσε. «Σε αυτό επικεντρώνεται η ομάδα του και αυτό θα παρουσιάσει ως σύνολο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ένας ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη ότι ο Τραμπ αποφάσισε να ανακηρύξει πως δεν επαληθεύει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή, που συνεπάγεται την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες έχουν αρθεί, αναμένεται πως θα σηματοδοτήσει το τέλος της συμφωνίας.

Ο Τραμπ και κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν ο πρόεδρος να εκφωνήσει μια ομιλία για το Ιράν τη 12η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είχε δηλώσει άλλος αξιωματούχος.

Δεν έγινε σαφές για ποιο «παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα» μιλούσε η Χάκαμπι Σάντερς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνει ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ..

Η κυβέρνηση του Τραμπ μέχρι τώρα επίσης αναγνωρίζει πως η Τεχεράνη δεν παραβαίνει το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), όμως καταγγέλλει πως το Ιράν παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ