Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Και με τη βούλα πιο ανταγωνιστική είναι η Πρέμιερ Λιγκ!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την Πρέμιερ Λιγκ και τις τόσες ζημιές που κάνουν τις μάχες για τον τίτλο και την αποφυγή του υποβιβασμού πραγματικά αμφίρροπες.

Tο 5-0 με το οποίο η Τσέλσι πέρασε νικηφόρα από το «Liberty» το Σάββατο παίρνοντας διαφορά πέντε βαθμών στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ στην Πρέμιερ Λιγκ από το 8-0 με το οποίο η Σαουθάμπτον είχε διαλύσει τη Σάντερλαντ τον Οκτώβριο. Πριν από αυτό υπήρχαν δύο 4-0 με τα οποία η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισαν την ΚΠΡ και οι νίκες της Σαουθάμπτον επί της Νιούκαστλ με αυτό το σκορ και της Γουέστ Μπρόμιτς στην έδρα της Μπέρνλι. Γενικά οι νεοφώτιστοι δυσκολεύονται στην Πρέμιερ Λιγκ να βρουν τα πατήματά τους, αλλά γενικά φέτος η εικόνα τους είναι αξιοπρεπής και καμία από αυτές που πήραν την άνοδο τον περασμένο Μάη δεν είναι σάκος του μποξ.

Ναι, η ΚΠΡ έχει μείον 16 γκολ αρνητικό συντελεστή, αλλά αν κάποιος υπολογίσει πως η Φούλαμ τέτοια εποχή πριν από 12 μήνες είχε μείον 26, γίνεται αντιληπτό πως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με την ομάδα του Ρέντναπ φέτος.

Ύστερα από 220 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ φέτος μόνο έξι από αυτά (ποσοστό 2,7%) κρίθηκαν με πάνω από τρία γκολ διαφορά! Γενικά αν κάποιος ρίξει μία ματιά στα προηγούμενα δέκα χρόνια θα καταλάβει πως κατά μέσο όρο περίπου 25 ματς κάθε σεζόν κρίνονται σε διαφορές μεγαλύτερες των τριών τερμάτων. Δηλαδή πρέπει να τετραπλασιαστεί η φετινή εικόνα για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και φέτος, πράγμα δύσκολο. Το 2009-10 ήταν 33 τα ματς που είχαν τέσσερα ή περισσότερα γκολ διαφορά μεταξύ των ομάδων σε ένα ποσοστό που ακουμπούσε το 8,7% του συνόλου των αγώνων. Αντίθετα για να ανακαλύψουμε αντιστοιχία με τη φετινή πρέπει να ανατρέξουμε στο 2002-03 για να διαπιστώσουμε ότι ήταν τα 14 παιχνίδια που έληξαν με ομάδες να θριαμβεύουν με τέσσερα ή περισσότερα γκολ, ποσοστό 3,7% στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

Στην Αγγλία είναι δεδομένο πως οι top ομάδες βρίσκουν μεγαλύτερη κόντρα απ' ό,τι στην Ισπανία ή την Ιταλία από τους λεγόμενους μικρομεσαίους! Στη Λα Λίγκα η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα σπάνια αντιμετωπίζουν πραγματική αντίσταση από τις ομάδες που είναι στη δέκατη θέση και κάτω. Φέτος στα 17 από τα 189 ματς της Πριμέρα Ντιβιζιόν έβγαλαν νικητή με διαφορά τεσσάρων γκολ ή περισσότερο ενώ στην Μπουντεσλίγκα ύστερα από μόλις 153 ματς (σε αντίθεση με τα 220 που έχουν διεξαχθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, 11 νικητές (ποσοστό 7,2%) το πέτυχαν με τέσσερα γκολ τουλάχιστον. Το ίδιο και στη Γαλλία όπου το 5,2% των αγώνων ανέδειξε μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο τόσο μεγάλα σκορ.

Η Ιταλία που στα μάτια και στο μυαλό των πιο πολλών είναι συνυφασμένη η Σέριε A με τακτική και κλειστά ματς, οκτώ παιχνίδια έβγαλαν μεγάλες διαφορές, ένα ποσοστό της τάξης του 4,2%. Και αυτό συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά στο Καμπιονάτο από την αρχή του νέου μιλένιουμ!

Ετσι γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό το πόσο πιο ανταγωνιστικό είναι σε επίπεδο ομάδων το αγγλικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν ματς που ο μεγάλος θα κάνει πλάκα ή περίπατο και γι' αυτό έχουμε τόσες ζημιές που κάνουν όχι μόνο τη μάχη του τίτλου αλλά και τις διεκδικήσεις των εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ ή την αποφυγή του υποβιβασμού πραγματικά αμφίρροπες! Και αν δει κανείς τον πίνακα, παρά το ότι η Τσέλσι ξέφυγε και πάλι στην πρώτη θέση, το γεγονός πως μεταξύ της τρίτης Σαουθάμπτον και της όγδοης Λίβερπουλ η διαφορά είναι επτά πόντοι ενώ από την Εβερτον και κάτω οι μισές ομάδες του πίνακα κινδυνεύουν με υποβιβασμό μετατρέπει τη σεζόν σε πολύ ενδιαφέρουσα. Και επίσης εκείνο που κάποιος πρέπει να έχει πάντα υπόψη του είναι πως καμία ομάδα στην Αγγλία δεν παρατά το παιχνίδι ακόμη και αν χάνει με μεγάλο σκορ, κάτι που αποτελεί και το ?κλειδί? σε όλη την κουβέντα! Και οι αριθμοί έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν από πέρυσι, πως το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη είναι και παραμένει η Πρέμιερ Λιγκ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x