sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Και οι Νέοι είναι ωραίοι!

Την Εθνική Εφήβων την απολαύσαμε, αλλά τώρα παραδίδει τη σκυτάλη. Λίγο πριν το τζάμπολ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 του Λινιάνο, το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει την Εθνική Νέων Ανδρών.

Η συμμετοχή της Εθνικής Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18 και η τέταρτη θέση που κατέλαβε στο Ηράκλειο ήταν μόνο η αρχή. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο διοργανώσεις των «μικρών» εθνικών ομάδων και τη σκυτάλη παίρνει από σήμερα η Νέων Ανδρών, που θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 που φιλοξενείται στο Λινιάνο της Ιταλίας.

Ο Μάνος Μανουσέλης έχει στη διάθεσή του τέσσερα παιδιά από τους τέταρτους στον κόσμο Εφήβους και άλλα οκτώ ταλαντούχα παιδιά, που θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Απουσίες υπάρχουν, καθώς ο Γιώργος Διαμαντάκος είναι τραυματίας, ενώ οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Μήτογλου έχουν υποχρεώσεις στα κολέγιά τους στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί στον δεύτερο όμιλο, στον οποίο βρίσκονται ακόμη οι Λετονία, Βουλγαρία, Σερβία και Ισραήλ, ξεκινώντας σήμερα στις 17:30 απέναντι στη Λετονία. Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στην επόμενη φάση, σχηματίζουν δύο ομίλους των έξι και ουσιαστικά εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Α’ Κατηγορία, καθώς υποβιβάζονται επτά από τις 20 συνολικά ομάδες στη Β’ Κατηγορία.

Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει την ελληνική ομάδα:

4. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης (1,89μ., ΚΑΟΔ): Συμμετέχει σε τέταρτη διοργάνωση με τις μικρές εθνικές ομάδες. Ο βραχύσωμος γκαρντ ο οποίος ανήκει εδώ και μια διετία στον ΚΑΟΔ, φέτος είχε 19 εμφανίσεις στην Α1. Είχε συμπληρωματικό ρόλο πέρσι στην ομάδα που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 του Ηρακλείου, αλλά στα φετινά φιλικά προετοιμασίας ήταν από τους κορυφαίους παίκτες του ελληνικού συγκροτήματος.

5. Μιχάλης Λιάπης (1,92μ., ΠΑΟΚ): Η ήρεμη δύναμη στα γκαρντ, προέρχεται από μια χρονιά με πολλές παραστάσεις στον ΠΑΟΚ, σε πρωτάθλημα και Eurocup. Είναι και γι’ αυτόν το τέταρτο μεγάλο τουρνουά με το εθνόσημο, ενώ ήταν βασικότατος πέρσι στη διοργάνωση U20 του Ηρακλείου, με 9,3 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ ανά αγώνα.

6. Θωμάς Κώττας (2,06μ., ΠΑΟΚ): Ο δυναμικός σέντερ ανήκει από το 2011 στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, που πέρσι τον έκανε επαγγελματία και αποκτά διαρκώς και πιο σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Αυτό είναι το πέμπτο του τουρνουά με το εθνόσημο και το δεύτερο αυτό το καλοκαίρι. Στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου είχε θετική παρουσία με 5,3 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 10,7 λεπτά ανά αγώνα αποτελώντας τον αναπληρωματικό σέντερ της Εθνικής.

7. Ανδρέας Χριστοδούλου (1,96μ., Ολυμπιακός): Στον Ολυμπιακό δεν είχε πολλές ευκαιρίες (έκανε όμως 15 συμμετοχές στην Α1), αλλά δεν ήταν και εύκολο… Για το ταλέντο του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το έδειξε στα φιλικά προετοιμασίας, όπου ήταν το μεγαλύτερο επιθετικό «όπλο» της ελληνικής ομάδας. Πέρσι, λίγους μήνες αφότου εξασφάλισε ελληνική υπηκοότητα καθώς είναι Κύπριος, έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο στο Ευρωπαϊκό U18 με 6,8 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα. Έχει παίξει σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Παίδων (τρίτης και δεύτερης κατηγορίας) με την Κύπρο.

8. Στέλιος Πουλιανίτης (1,88μ., Άρης): Γιος του παλαίμαχου άσου, Βαγγέλη, ο νεαρός γκαρντ διακρίνεται για την ταχύτητά του. Είναι το τρίτο του τουρνουά με το εθνόσημο, ενώ ήταν παρών πέρσι στο Ευρωπαϊκό U20, αλλά με περιορισμένο ρόλο. Ο Δημήτρης Πρίφτης φέτος του έδωσε ευκαιρίες στον Άρη, όπου μετρούσε 19 εμφανίσεις.

9. Γιάννης Χατζηνικόλας (1,95μ. Παγκράτι): Ίσως ο λιγότερο γνωστός από τα μέλη της δωδεκάδας, ο νεαρός φόργουορντ προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν στο Παγκράτι. Δεν είναι πρωτάρης με τα γαλανόλευκα, καθώς προ διετίας ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων, που ήταν ενδέκατη στο Ευρωπαϊκό U18 της Λετονίας έχοντας 4,6 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 18,3 λεπτά ανά αγώνα.

10. Ηλίας Θεοδώρου (2,05μ., Pacific): Πέρασε από το εφηβικό του Παναθηναϊκού και τον Ηλυσιακό, έπαιξε το 2011 με την Εθνική Παίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 με περιορισμένο ρόλο, αλλά πρόκειται για έναν παίκτη με εξέλιξη και πλούσια σωματικά προσόντα. Πέρσι μετακόμισε στις ΗΠΑ και με τους Pacific Tigers είχε 1,7 πόντους και 0,8 ριμπάουντ σε 5,9 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα στο NCAA.

11. Γιώργος Τσαλμπούρης (2,16μ. Iowa): Στην Εθνική Εφήβων είχε περιορισμένο ρόλο, ωστόσο ίσως να έχει βασικό ρόλο με τους Νέους Άνδρες. Είναι η τέταρτη διοργάνωση στην οποία συμμετέχει με το εθνόσημο. Ο πάουερ φόργουορντ/σέντερ από την Κατερίνη, που φέτος πρόσθεσε κιλά σε μυϊκό όγκο και θα συνεχίσει στο κολέγιο του Iowa, είχε 3,7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 9,1 λεπτά ανά αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 του Ηρακλείου.

12. Σωτήρης Μπιλλής (1,95μ., Πανιώνιος): Ένα ακόμη μέλος της ομάδας που τερμάτισε προ δύο ημερών τέταρτη στο Παγκόσμιο U19. Ο φόργουορντ του Πανιωνίου, που είχε στεφθεί πρωταθλητής Παίδων και Εφήβων με τους «κυανέρυθρους», ήταν πέρσι στην ομάδα U18 που ήταν τέταρτη στην Ευρώπη, ενώ φέτος έπαιξε σε 14 ματς της Α1 με 7:42 ανά αγώνα στο παρκέ. Στη διοργάνωση του Ηρακλείου είχε 2,2 πόντους, 1 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ σε 5,6 λεπτά κατά μέσο όρο.

13. Δημήτρης Σταμάτης (1,87μ., Πανιώνιος): Ο… βετεράνος της ομάδας, θα παίξει για έκτη φορά σε τουρνουά με το εθνόσημο. Γιος του άλλοτε μεγάλου σουτέρ Αντώνη Σταμάτη και βαφτιστήρι του Σταύρου Ελληνιάδη, ήταν χάλκινος με τους Παίδες το 2013 και τέταρτος με τους Εφήβους πέρσι στο Ευρωπαϊκό και φέτος στο Παγκόσμιο του Ηρακλείου. Εκεί οι αριθμοί του ήταν κάπως «πεσμένοι» σε σχέση με το παρελθόν, με 8,1 πόντους, 2,4 ασίστ και 1,9 ριμπάουντ σε 23,5 λεπτά κατά μέσο όρο, ωστόσο αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

14. Κώστας Οικονομόπουλος (1,90μ., Πανιώνιος): Είχε την ατυχία να «κοπεί» τελευταίος από την Εθνική Εφήβων που κατέβηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αν και ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή stand by σε περίπτωση που δεν ολοκληρωνόταν εγκαίρως η ελληνοποίηση του Ντόρσεϊ. Ο άλλοτε άσος του Μίλωνα, έχει την ευκαιρία, τώρα, να πάρει τη ρεβάνς του στο τρίτο του τουρνουά με το εθνόσημο, αλλά πρώτο του μετά την τέταρτη θέση πέρσι στο Ικόνιο με την Εθνική Εφήβων.

15. Αναστάσιος Σπυρόπουλος (2,08μ., Πανιώνιος): Ο τέταρτος παίκτης του Πανιωνίου που βρίσκεται στην ομάδα. Πήρε 24 συμμετοχές στη φετινή Α1 με περίπου 10 λεπτά ανά αγώνα στο παρκέ και ετοιμάζεται να τα… εξαργυρώσει. Ο γεννημένος στη Λάρισα πάουερ φόργουορντ συμμετέχει για τρίτη φορά σε διοργάνωση με εθνική ομάδα έχοντας αγωνιστεί το 2011 με τους Παίδες και το 2013 με τους Εφήβους.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x