Επικαιρότητα

Καμία συναίνεση από τους επαγγελματίες για τις εισφορές

Νέες αντιδράσεις και προστριβές προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για εκπτώσεις στις εισφορές των επιστημόνων.

Νέες αντιδράσεις και προστριβές προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για εκπτώσεις στις εισφορές των επιστημόνων, καθώς όχι μόνο δεν ικανοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους-ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), αλλά οδήγησε και σε νέες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εξαιρούνται από τις εξαιρέσεις...

Εάν δεν υπάρξουν κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων και αποκατάστασης του διαλόγου, η σύγκρουση αναμένεται να οδηγηθεί στα άκρα. Τη στιγμή, μάλιστα, που η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό, με στόχο τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, εντείνεται η πίεση και από το εσωτερικό μέτωπο. Εχθές, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε τα δικά του παραδείγματα, με βάση τη νέα πρόταση του υπουργείου, σύμφωνα με τα οποία, ακόμη και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις, οι επιβαρύνσεις για τους επιστήμονες είναι υπέρμετρες. Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επισημαίνει ότι η επιβάρυνση των μηχανικών με περισσότερα από 5 χρόνια ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ από εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις με βάση και τη νέα πρόταση ανέρχεται στο 1,5% και εκτινάσσεται στο 14,3% για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ.

Ο κ. Στασινός παραδέχεται ότι, σύμφωνα με τη νέα πρόταση, υπάρχει σημαντική ελάφρυνση της τάξης του 17% για εισοδήματα πέριξ των 10.000 ευρώ, καθώς με το ισχύον σύστημα για εισφορές και φόρους ένας μηχανικός με μηδενικό εισόδημα πληρώνει 4.065,48 ευρώ, ενώ, σύμφωνα και με τη νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας, θα πληρώσει 3.474,12 ευρώ.

Μάλιστα, τα παραδείγματα του ΤΕΕ δείχνουν ότι σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν και οι νέοι ασφαλισμένοι, για τους οποίους θα ισχύσουν όχι οι εκπτώσεις του κ. Κατρούγκαλου, αλλά οι μειωμένες εισφορές για νέους επιστήμονες του κ. Τσίπρα (προτάσεις που παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των επιστημόνων). Αναλυτικά, μηχανικός με μηδενικό εισόδημα θα έχει μείωση στις εισφορές για τα 2 πρώτα χρόνια κατά 4,83% σε σχέση με το ισχύον σύστημα και αύξηση της τάξης του 1,67% τα επόμενα τρία χρόνια. Σημαντικές επιβαρύνσεις προβλέπονται για τους νέους μηχανικούς με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ σήμερα καταβάλλουν ετησίως 6.082,56 ευρώ για εισφορές και φόρους, με την κυβερνητική πρόταση θα κληθούν να πληρώσουν 6.612,22 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα χρόνια (αύξηση 8,83%) και 6.803,04 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα 3 χρόνια ασφάλισης (+11,84%). Εως και 23,08% αύξηση της επιβάρυνσης επέρχεται στους νέους μηχανικούς με εισόδημα 20.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x