Γενικά

«Καμπάνα» τεσσάρων ετών στη Ρωσία

Η εκτελεστική επιτροπή της WADA έκρινε τη Δευτέρα την πρόταση της επιτροπής ελέγχου συμμόρφωσης της RUSADA μη συμμορφούμενη με τον παγκόσμιο κώδικα Ντόπινγκ και τιμώρησε με τέσσερα χρόνια τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι αθλητές θα μείνουν εκτός μεγάλων διοργανώσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με όσους εκ των πρωταθλητών της χώρας να μπορούν να αγωνιστούν ως ανεξάρτητοι αν έχουν εναρμονιστεί με τον κώδικα της RUSADA.

Ο Κρεγκ Ρίντι, πρόεδρος της WADA, δήλωσε πως «πρόκειται για μια ισχυρή απόφαση απέναντι στις παραβάσεις των όρων επανένταξης από τη RUSADA, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των Ρώσων αθλητών που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν συμμετείχαν και δεν επωφελήθηκαν από αυτές τις δόλιες πράξεις».

Η εθνική ποδοσφαίρου δεν αποκλείεται από την τελική φάση του EURO 2020 το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς η UEFA δεν εμπίπτει στους οργανισμούς με κορυφαίες διοργανώσεις και αφορούν παραβάσεις κατά του ντόπινγκ.

Αναλυτικά, οι αποφάσεις:
Οι υπάλληλοι / εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν μπορούν να διοριστούν και δεν μπορούν να συνεδριάσουν ως μέλη των συμβουλίων ή επιτροπών ή άλλων οργάνων οποιουδήποτε υπογράφοντος κώδικα (ή των μελών του) ή ένωσης.

• Οι υπάλληλοι / εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης δεν μπορούν να συμμετέχουν ή να παρίστανται σε καμία από τις ακόλουθες εκδηλώσεις που διεξάγονται κατά την τετραετία:

α) τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (καλοκαίρι και χειμώνα)
β) τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (καλοκαίρι και χειμώνα)
γ) οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση που διοργανώνεται από οργανισμό μεγάλων διοργανώσεων
δ) κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνεται ή περιορίζεται από οποιοδήποτε που εναρμονίζεται με τον κώδικα (μαζί, οι κορυφαίες διοργανώσεις).

• Η Ρωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ή να υποβάλλει αίτηση κατά τη διάρκεια της για το δικαίωμα να φιλοξενήσει (κατά τη διάρκεια ή μετά αυτής) οποιεσδήποτε εκδόσεις των κορυφαίων διοργανώσεων.

• Στην περίπτωση που έχει ήδη απονεμηθεί στη Ρωσία το δικαίωμα να φιλοξενήσει ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου, ο υπογράφων πρέπει να αποσύρει αυτό το δικαίωμα και να εκχωρήσει εκ νέου την εκδήλωση σε άλλη χώρα, εκτός εάν αυτό είναι νομικά ή πρακτικά αδύνατο.

• Επιπλέον, η Ρωσία δεν μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα για το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2032, ανεξάρτητα από το εάν η αίτηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ή μετά την τετραετή περίοδο.

• Η σημαία της Ρωσίας δεν μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση κατά την τετραετία.

• Ούτε ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, ούτε κάποιο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής / Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής ή της Ρωσικής Παραολυμπιακής Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει ή να παρίσταται σε οποιαδήποτε κορυφαία διοργάνωση σε αυτήν την τετραετία.

•Οι Ρώσοι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξής τους μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε σημαντικά γεγονότα που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου όπου μπορούν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο από τη μη συμμόρφωση με όρους που περιλαμβάνουν (χωρίς περιορισμό) ότι δεν αναφέρονται σε ενοχοποιητικές περιστάσεις στις εκθέσεις McLaren, δεν έχουν αναφερθεί θετικά ευρήματα γι’ αυτούς στη βάση δεδομένων και δεν έχουν υποβληθεί σε χειρισμούς δεδομένα σχετικά με τα δείγματά τους και ότι έχουν υποβληθεί σε επαρκείς δοκιμασίες σε ανταγωνισμό και εκτός ανταγωνισμού πριν από την το συγκεκριμένο γεγονός σύμφωνα με τη WADA, σύμφωνα με αυστηρούς όρους που θα καθοριστούν από τη WADA (ή το CAS, εφόσον το κρίνει σύμφωνα με το μηχανισμό που προβλέπεται στο άρθρο 11.2.6 του ISCCS. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν τη ρωσική ομοσπονδία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x