sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάν’το όπως οι Πορτογάλοι: Πώς δουλεύουν σε μικρότερες ομάδες όπως η Μορεϊρένσε;

Τον τρόπο δουλειάς των μικρότερων ομάδων στο σκάουτινγκ και στις ακαδημίες μας μεταφέρει ο προπονητής της Under-19 της Μορεϊρένσε, Ζοάο Φρανσίσκο Σίλβα, στο τρίτο μέρος της έρευνας τού ΣΠΟΡ FM.

Το σκάουτινγκ και οι ακαδημίες στην Πορτογαλία δεν... αφορούν μόνο τους μεγάλους και επιτυχημένους συλλόγους.

Χθες, ο Ζοάο Τραλιάο μας είπε πως οι Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο, Μπράγκα και Γκιμαράες είναι σε τοπ επίπεδο, αλλά και οι μικρότερες ομάδες έχουν αρχίσει να ανεβάζουν το επίπεδό τους και να βελτιώνουν τις συνθήκες στις ακαδημίες και το σκάουτινγκ.

Κάπως έτσι, σήμερα θα μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που εργάζεται στις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες. Ο λόγος για τον Ζοάο Φρανσίσκο Σίλβα, ο οποίος έχει τον ρόλο του βοηθού προπονητή στην under-19 της Μορεϊρένσε και έχει αρκετή εμπειρία από τις ακαδημίες.

Μας αναφέρει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον τρόπο δουλειάς στις μικρότερες ομάδες, ενώ υποστηρίζει πως στην Πορτογαλία άπαντες ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο και κάπως έτσι εξηγείται η μεγάλη γκάμα παικτών που παράγουν.

Την ίδια ώρα αναφέρει πως οι μικρότερες ομάδες χάνουν αρκετούς παίκτες γιατί δεν έχουν εγκαταστάσεις ανάλογες με αυτές της Μπενφίκα ή της Σπόρτινγκ.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήστε το... part three της έρευνας του ΣΠΟΡ FM. Τις προηγούμενες ημέρες μπορέσατε να διαβάσετε τόσο την συνέντευξη του πολύπειρου Ζοάο Τραλιάο, με θητεία 16 ετών στην Μπενφίκα, όπως και του προπονητή μικρών κατηγοριών, Πάουλο Γκονσάλβες, ο οποίος μας έδωσε την δική του οπτική στο όλο θέμα

Αναλυτικά όσα είπε ο Ζοάο Φρανσίσκο Σίλβα στον Γιώργο Τσανάκα και στο sportfm.gr:

-Δουλεύεις σαν βοηθός προπονητής στην under 19 της Μορεϊρένσε. Που βασίζεται η δουλειά σας στην ομάδα;
«Στην Πορτογαλία δουλεύουμε αρκετά πάνω στην πρακτική εξάσκιση του ποδοσφαιριστή και γενικότερα έχουμε μια ωραία θεωρεία που θέλουμε να αναπτύσουμε πάνω στο άθλημα. Μεγάλο μέρος της δουλειάς μου βασίζεται στην πληροφόρηση των ακαδημιών, κάτι που είχα μάθει κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Όταν, όμως... πάτησα το χορτάρι άρχισα να καταλαβαίνω πως τα όσα έμαθα δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν επί του πρακτέως και κάπως έτσι άρχισα να συνδυάζω την εμπειρία που ήδη είχα από την Σπόρτινγκ. Η εμπειρία μου στη Σπόρτινγκ είχε βασιστεί στην βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών στην προπόνηση και στον τρόπο παιχνιδιού. Επίσης, σκέφτηκα την εμπειρία μου στην Φατίμα (σσ. ομάδα της Πορτογαλίας). Η δουλειά μου βασίζεται σε θεωρητικά πράγματα που έμαθα σητν σχολή αλλά και στην προηγούμενη εμπειρία μου στις ακαδημίες».

-Έχετε κάποιες οδηγίες από τη διοίκηση πάνω στη δουλειά σας; Εννοώ αν σας ζητάνε κάποια συγκεκριμένα πράγματα να κάνετε στην ακαδημία ώστε να βγάλετε παίκτες για την ανδρική ομάδα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να πωληθούν στη συνέχεια σε μεγαλύτερους συλλόγους όπως η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Σπόρτινγκ;
«Στην Μορεϊρένσε έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των παικτών, αποφασίζουμε ποιοι θα παίξουν και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό για τους προπονητές. Στην Πορτογαλία νοιαζόμαστε επίσης πολύ για το σκάουτινγκ. Ο Πέδρο Μέντες της Σπόρτινγκ και η δουλειά του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως λειτουργούν οι μεγαλύτερες ομάδες στο σκάουτινγκ, πήγε από την under 19 της Μορεϊρένσε στην Σπόρτινγκ».



-Γιατί οι ομάδες στην Πορτογαλία βασίζονται τόσο στις ακαδημίες τους; Είναι αυτό στην νοοτροπία σας, έτσι;
«Οι ακαδημίες στην Πορτογαλία δεν είναι ίδιες για όλες τις ομάδες, όπως η Μπενφίκα, η Σπόρτινγκ, η Πόρτο και η Μπράγκα που είναι οι καλύτερες, επειδή έχουν εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν παίκτες. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες ομάδες έχουν τις ακαδημίες τους απλά για προπονήσεις. Βρίσκουμε εναλλακτικούς και πρωτοποριακούς τρόπους να δουλεύουμε και αυτό βοηθάει τις ομάδες ώστε να βελτιώνουν τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές τους. Το πρόβλημα που υπάρχει βέβαια στις μικρότερες ομάδες είναι οι πόροι που έχουν για να αποκτήσουν παίκτες, καθώς συνηθίζουν να χάνουν τους καλύτερούς τους ποδοσφαιριστές. Οι ακαδημίες είναι καλό να υπάρχουν, φτιάχνουν τους νέους παίκτες και τους βελτιώνουν. Υπάρχουν, όμως, διαφορές ανάμεσα στα κλαμπ, με τις μικρότερες ομάδες να είναι τροτές και να χάνουν τους καλύτερούς τους παίκτες από τις μεγάλες ομάδες».

-Έχεις δουλέψει και στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ποιες είναι οι διαφορές στον τρόπο δουλειάς ανάμεσα στην Μορεϊρένσε και την Σπόρτινγκ;
«Είναι τελείως διαφορετικό, εγώ θέλω να δουλεύω όσο πιο επαγγελματικά γίνεται. Στη Σπόρτινγκ, όμως, το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ πιο διαφορετικό. Στην Σπόρτινγκ μπορούν εύκολα να βγάλουν παίκτες λόγω των ακαδημιών τους, εδώ δεν είναι το ίδιο εύκολο γιατί αν βρούμε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή δεν μπορούμε να τον εντάξουμε στο δυναμικό μας αφού δεν έχουμε μέρος να τους προσφέρουμε για να μείνουν».

-Με βάση την εμπειρία σου, ποιες ομάδες θεωρείς πως έχουν τις καλύτερες ακαδημίες στην Πορτογαλία και γιατί; Μήπως είναι καλύτερα οργανωμένες από άλλες ομάδες;
«Φυσικά, θα πρέπει να μιλήσουμε για την Μπενφίκα επειδή έχουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές με προοπτικές εξέλιξης, αν και την ίδια ώρα πρέπει να αναλογιστούμε πώς βελτιώνουν και αναπτύσουν τις ακαδημίες τους. Η Μπενφίκα έχει δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια, οριοθετώντας τους στόχους τους και την μεθοδολογία τους για τους παίκτες που θέλουν να εντωπίσουν. Βελτιώνουν συνεχώς το τμήμα σκάουτινγκ και σκοπός τους είναι να βοηθούν την ομάδα. Στην Μπενφίκα το σημαντικότερο πράγμα είναι ο σύλλογος και να δυναμώνει. Επίσης, θέλουν συνεχώς να αναπτύσουν τις εγκαταστάσεις τους και έχουν δημιουργήσει την καλύτερη ακαδημία στην Πορτογαλία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x