Επικαιρότητα

Καταγγελίες-σοκ για πρόσφυγες και ΜΚΟ από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Υγειονομικοί χειρισμοί από τις ΜΚΟ αντί από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Την "παράδοση" της δημόσιας υγείας των προσφύγων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και την αδυναμία διαχείρισης των κρουσμάτων λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων από τις ΜΚΟ καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που επικαλείται ο ΙΣΑ, το υπουργείο Υγείας έχει παραδώσει την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών και ως εκ τούτου και την προστασία της Δημόσιας υγείας αποκλειστικά στις ΜΚΟ, με τις τελευταίες όμως να αποδεικνύονται ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση και τη συνολική διαχείριση των περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων αλλά και τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με κρούσμα ηπατίτιδας Α σε Κέντρο Φιλοξενίας (ξενοδοχείο) στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας, περιγράφει τον υγειονομικό χειρισμό του περιστατικού που έγινε αποκλειστικά από την ΜΚΟ και τους ανθρώπους της. Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Η ΜΚΟ Solidarity Now είναι υπεύθυνη για την δωρεάν παροχή φαρμάκων καθώς και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία. Όταν κάποιο περιστατικό χρήζει περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή νοσηλείας ή είναι λοιμώδες μεταφέρεται με ευθύνη της ΜΚΟ σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων".

"Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές είναι παντελώς απούσες και ότι ακόμα και η διαχείριση των λοιμωδών νοσημάτων γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των ΜΚΟ" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι προκαλεί αλγεινή πως ούτε το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα 13χρονο παιδί δεν κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιηθεί και να παρέμβει.

Την αδυναμία των ΜΚΟ να αναλάβει και να διαχειριστεί την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος σε έγγραφο που απευθύνει στις ΜΚΟ, στις 24 Αυγούστου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί συνεργάτες θέλουμε να αναφέρουμε την ανησυχία μας που εντοπίζεται σε μια βασική έλλειψη αναφορικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τους φορείς σας μέσα στους χώρους των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών…καθώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση περιστατικών τα οποία πάσχουν ή από κάποιο σοβαρό ή από κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας και πρέπει να διαμετακομισθούν ή να διασυνδεθούν με το αντίστοιχο νοσοκομείο του ΕΣΥ»

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τονίζει πως "είναι απαράδεκτη η εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας του πληθυσμού σε άλλους φορείς πλην των αρμοδίων κρατικών φορέων" και καλεί τους κ.κ. Π. Πολάκη και Ι.Μπασκόζο "να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που εκθέτει τη χώρα και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων –μεταναστών όσο και για τη Δημόσια υγεία".

inner

inner

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x