Γενικά

Κλίμα σύμπνοιας στην τηλεδιάσκεψη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με τα σωματεία

Με σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα για έναν νέο τρόπο επαφής και σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με τα σωματεία-μέλη της.

Την τηλεδιάσκεψη της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. την παρακολούθησαν μέχρι και 77 εκπρόσωποι σωματείων, κύλησε με μικρά τεχνικά προβλήματα και χαιρετήθηκε απ’ όλους ως απολύτως χρήσιμη.

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τα νέα δεδομένα στην εποχή του Covid-19. Ανέλυσε τις σκέψεις του για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, όπως και για τον προγραμματισμό της περιόδου 2020-2021 και δεν συνάντησε διαφωνίες.

Παράλληλα, άκουσε απορίες, ανησυχίες και προτάσεις των σωματείων και κράτησε σημειώσεις, εν όψει του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, που θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μπροστά στην προοπτική της επιστροφής στην αγωνιστική δράση.

Τα σημαντικότερα σημεία από τις προεδρικές επισημάνσεις είναι: Α) Προτεραιότητα έχουν τα ηλικιακά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα το εφηβικό και το παιδικό, επειδή οι αθλητές διεκδικούν τα προνόμια για την εισαγωγή τους σε σχολές.

Β) Η επανεκκίνηση στους αγώνες μπορεί να γίνει στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου με το Πανελλήνιο παίδων-κορασίδων.

Γ) Ακύρωση των μπαράζ και των προ-μπαράζ στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, άνοδος για όλες τις ομάδες που τη διεκδικούσαν και κανένας υποβιβασμός.

Δ) Μειώνοντας παράβολα, η ομοσπονδία θα κάνει οικονομικές ελαφρύνσεις στα σωματεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, έπειτα κι από την έλλειψη εσόδων, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι η μεταγραφική περίοδος, που παραδοσιακά είναι τον Ιούνιο, θα μετατεθεί για άλλο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Κολυμπάδης παρακάλεσε τα σωματεία να τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες προστασίας σε αυτήν τη δεύτερη φάση της άθλησης, όπου επιτράπηκε και η δική τους λειτουργία, τους συνέστησε να κινηθούν γρήγορα, ώστε να ενταχθούν στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» της ΓΓΑ, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα μπουν στις προπονήσεις και οι αθλητές κάτω των 13 ετών, όπως και οι αθλούμενοι.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. καλωσόρισε τους εκπροσώπους στην τηλεδιάσκεψη, εκφράζοντας τη χαρά του για την απήχηση της πρωτοβουλίας, ευχήθηκε υγεία και υπομονή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και, κάνοντας αρχικά μία σύντομη ανάλυση δεδομένων, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε τι έρχεται, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και θα σας αναφέρω σκέψεις μου, που δεν έχουν συζητηθεί ακόμη στο ΔΣ. Θα συνεδριάσουμε μέχρι την Τρίτη και θ’ αποφασίσουμε, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε χωρίς ν’ ακούσουμε και τις απόψεις σας».

«Προλάβαμε και ολοκληρώσαμε πάρα πολλές αγωνιστικές διοργανώσεις. Μας έμειναν λίγες, αλλά πάση θυσία πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα 2019-2020. Ο ομιλών θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά μας, που διεκδικούν προνόμια για εισαγωγή σε σχολές.
Πρέπει να κάνουμε τις τελικές φάσεις των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων νέων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων και μετά να δούμε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο, αν μπορούμε να διεξάγουμε και το Πανελλήνιο Σχολικό λυκείων. Να μη χαθεί η δυνατότητα για τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αυτά τα πρωταθλήματα και πάνε οι κόποι χαμένοι».

«Η ημερομηνία για το Πανελλήνιο νέων-νεανίδων σχετίζεται με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνεπώς, δεν μπορεί να διεξαχθεί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Το παίδων-κορασίδων μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα, γιατί στο σχολείο δεν έχουν τέτοιες εξετάσεις τα παιδιά».

«Αφού τελειώσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και τα ηλικιακά πρωταθλήματα, πρέπει να βάλουμε και το πότε θα ισχύσει η μεταγραφική περίοδος. Δεν γίνεται να υπάρχουν αγωνιστικές εκκρεμότητες και κάποιος αθλητής να κληθεί να παίξει αργότερα για τη σεζόν 2019-2020, ενώ έχει πάρει μεταγραφή σε άλλο σωματείο για την περίοδο 2020-2021».

«Μία άλλη παράμετρος είναι η μεγάλη πιθανότητα να γίνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άρα, μπορεί να έχουμε πολύ νωρίς μία μεγάλη διοργάνωση και θα μας απασχολήσει και το πως θα συγκροτηθούν οι Εθνικές ομάδες.

Επιπλέον, υπάρχει η ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας ότι προγραμματίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομαδικού για τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, ενώ και τα ματς του Ευρωπαϊκού Λιγκ ανδρών και γυναικών έχουν οριστεί για τέλη Σεπτεμβρίου.
Προσθέστε σε όλα αυτά ότι μέσα στο τετράμηνο νο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020 θα πρέπει να διεξαχθούν και οι αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Βλέπετε πόσες υποχρεώσεις ξεπηδούν, ενώ καταλαβαίνετε ότι, εφόσον θα προκύψει άλλη διοίκηση, δεν μπορεί να γίνει κι όλος ο σχεδιασμός».

«Υπάρχει και η εκκρεμότητα των μπαράζ. Πιστεύω ότι το πιο δίκαιο και το πιο ηθικό είναι να μη γίνουν φέτος. Όσοι είναι να πέσουν κατηγορία να μην πέσουν και όσοι διεκδικούν άνοδο ν’ ανέβουν. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά αντί για δέκα ομάδες ανδρών να έχουμε 12 στις κατηγορίες, αντί για οκτώ ομάδες γυναικών να έχουμε δέκα και θα οριστεί ότι την περίοδο 2020-2021 θα πέσουν τόσες ομάδες, ώστε η σεζόν 2021-2022 ν’ αρχίσει με ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί μας.

Αφού εκτάκτως δόθηκε η δυνατότητα στις ομοσπονδίες ν’ αλλάξουν τις προκηρύξεις τους να τελειώσουμε με αυτό το σχέδιο. Πρώτα Πανελλήνιο παίδων, μετά νέων, μετά το Πρωτάθλημα Λυκείων, αν καταστεί εφικτό και να μη γίνουν τα μπαράζ, καθώς είναι κι αδύνατον να φέρουμε ξένους αθλητές Ιούλιο ή και Αύγουστο να παίξουν».

«Τα οικονομικά δεδομένα προβλέπονται πολύ δυσμενή. Αναμένεται να περικοπεί και η επιχορήγηση. Καταλαβαίνουμε ότι και τα σωματεία είναι σε δυσχερή οικονομική θέση, γιατί δεν έχουν έσοδα σε αυτό το διάστημα. Συνεπώς, θα δούμε τι μπορούμε να μειώσουμε από παράβολα συμμετοχής σε πρωταθλήματα, παράβολα μεταγραφών.

Είναι χρήματα που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό μας, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να ’ανακουφίσουμε’ τα σωματεία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Γενικά, σε όλα αυτά που σας έχω αναφέρει, είναι αδύνατον να πάρουμε αποφάσεις και να μην αδικηθεί κανείς. Προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι οι αδικημένοι».

«Να τονίσω, επίσης, ότι τα σωματεία που κάνουν προπονήσεις σε σχολικά κτίρια ή εθνικά αθλητικά κέντρα μπορούν να δείξουν στους υπεύθυνους το υγειονομικό πρωτόκολλο και με αυτό θα πάρουν οπωσδήποτε την άδεια για να λειτουργήσουν ξανά. Μου το ξεκαθάρισε ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, με τον οποίο μίλησα γι’ αυτό τον λόγο. Βεβαίως, πρέπει να τηρούνται απαραιτήτως όλοι οι κανόνες προστασίας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x