Κώστας Μιαούλης

Κομμάτι που έλειπε ο «εξολοθρευτής» Ουίλμπεκιν

Ο Κώστας Μιαούλης, γράφει για τη σπουδαία νίκη της μπασκετικής ΑΕΚ στη Ρόδο και αξιολογεί το ντεμπούτο του 22χρονου πλέι-μέικερ που πρόσθεσε ένα σημαντικό στοιχείο στην ομάδα του Σάκοτα.

Καλές οι νίκες με θέαμα και showtime, αλλά τα μεγάλα αποτελέσματα στο μπάσκετ, έρχονται σε κάποια ματς, όπως αυτό με τον Κολοσσό, από την άμυνα. Σε βραδιές ή απογεύματα που τίποτε δεν πάει καλά, εκεί που λες πως όλα έχουν στραβώσει. Κι οι μεγάλες νίκες ή οι πιο κομβικές αν προτιμάτε, έρχονται μόνο αν παίξεις σοβαρή άμυνα.

Σίγουρα αυτό ήταν το μεγάλο ματς του Χέρστον, που σημείωσε 14 από τους 19 πόντους του, στην τελευταία περίοδο. Ασφαλώς ο Ντελινικάιτις, έβαλε κρίσιμα καλάθια. Η νίκη αυτή αποκτά τεράστια αξία, από τη στιγμή που ήρθε με τον Ίνγκλις εκτός παρκέ, αλλά και τον Μενσά- Μπονσού στον πάγκο, στο πιο κομβικό σημείο της ανατροπής. Αυτός όμως που έκανε την διαφορά, ήταν ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Μπορεί στην εκκίνηση του αγώνα, απόλυτα φυσιολογικά να είχε φανερά προβλήματα προσαρμογής στο να μπει στο πνεύμα της ομάδας, όμως η παρουσία του από το σημείο που βάζει πέντε κολλητούς πόντους στην 2η περίοδο και κυρίως στο 4ο δεκάλεπτο ήταν καταλυτική για δύο λόγους.

Ο Ουίλμπεκιν παίζοντας σκυλίσια άμυνα πάνω στον Ουότερς στο τελευταίο δεκάλεπτο, που και σε παραγωγή πόντων και σε οργάνωση είχε κάνει τεράστια ζημιά στην ΑΕΚ, μέχρι εκείνη την στιγμή, αποδιοργάνωσε τον Κολοσσό. Το πρώτο βιολί της ομάδας της Ρόδου, έβαλε μόλις 2 πόντους και αυτούς από βολές στην τελευταία περίοδο, ενώ υποχρεώθηκε σε λάθη σε καθοριστικές επιθέσεις, από την άμυνα του νέου αποκτήματος της «Ένωσης».

Είναι η πρώτη φορά για την φετινή ΑΕΚ του Σάκοτα, που αμυντικά ένας παίκτης και ειδικά από τους γκαρντ της, έχει τόσο καταλυτική συμβολή σε νίκη της φετινής «Ένωσης» με την άμυνα του. Ο 22χρονος Αμερικανός «δάγκωσε» από τον λαιμό στην τελευταία περίοδο τον μαέστρο του Κολοσσού και αυτή ήταν η αφετηρία της νίκης για την ΑΕΚ. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς, την κρισιμότητα των καλαθιών του Χέρστον, του Ντελιναικάιτις και την πολύ καλή παρουσία του Ζήση Σαρικόπουλου.

Η ΑΕΚ χρειαζόταν επίσης στην οργάνωση έναν παίκτη που θα μοιράσει σωστά τη μπάλα. Ο Ουίλμπεκιν, που σε επίπεδο επαγγελματικού μπάσκετ, διανύει ακόμα τη ρούκι χρονιά του, «τάισε» τον «καυτό» Χέρστον στο λόου-ποστ, απ’ όπου πήρε τις περισσότερες και κρίσιμες επιθέσεις στην τελευταία περίοδο. Κι όλα αυτά τα έκανε στο πρώτο του ματς με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, ο νεαρός. Θεωρώ πως στα επόμενα ματς και έχοντας αφομοιώσει καλύτερα τα συστήματα και τις τακτικές του Σάκοτα, η ΑΕΚ θα γίνει ακόμα καλύτερη. Κι όταν χρειαστεί ο πρώην άσος των Γκέιτορς, θα πάρει και τις επιθέσεις που πρέπει. Άλλωστε κι αυτοί οι εννιά πόντοι που έβαλε, ειδικά οι πέντε στο πρώτο μέρος, σε σημείο που η ΑΕΚ είχε κολλήσει επιθετικά, έπαιξαν ρόλο στην έκβαση του ματς.

Πλέον ο δρόμος για το εννιά στα εννιά μετά τις νίκες σε Πάτρα και Ρόδο, είναι, όχι ακριβώς ορθάνοικτος, αλλά είναι εφικτός. Το επόμενο παιχνίδι με τον Άρη, είναι το ματς στο οποίο η «Ένωση» θα χτυπήσει την πόρτα της τετράδας, αν νικήσει έναν από τους κατοίκους των ψηλών ορόφων της βαθμολογίας. Η αποψινή νίκη είναι πάντως σημείο αναφοράς για την ΑΕΚ. Σε κάκιστη μέρα για τους περισσότερους παίκτες της, από δέκα πόντους πίσω όταν έμπαινε το ματς στην τελευταία περίοδο, η νίκη ήρθε. Γιατί στο φινάλε η ΑΕΚ έπαιξε άμυνα, κάτι που δεν είχε κάνει ως τώρα, σχεδόν σε όλα τα ματς...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x