Επικαιρότητα

Κοστίζουν ακριβά τα λάθη στο Ε9

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με υψηλότερο συντελεστή

Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι μπερδεύτηκαν με το πολυδαίδαλο έντυπο Ε9 και δεν συμπλήρωσαν τον όροφο που βρίσκεται η κατοικία τους ή το ποσοστό συνιδιοκτησίας του ακινήτου ή το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

Το υπουργείο Οικονομικών αν και γνώριζε από τον Μάιο για τα λάθη, δεν επισήμανε επαρκώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Περιορίστηκε σε μια λακωνική εγκύκλιο με την οποία καλούσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τυχόν λάθη τους στο Ε9. Τώρα τα λάθη αυτά θα τιμωρηθούν σκληρά, καθώς στις περιπτώσεις λανθασμένων ή κενών κωδικών στο Ε9 ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπολογιστεί με τους υψηλότερους συντελεστές.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει διαμέρισμα 2ου ορόφου και ξέχασε να δηλώσει τον όροφο στο Ε9, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί κατατάσσοντας το διαμέρισμα στον 6 όροφο, δηλαδή με υψηλότερο συντελεστή. Στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ποσοστό ιδιοκτησίας ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το 100% του ακινήτου ακόμη και αν κατέχει το 50%.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου καθορίστηκε ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν τα λάθη των φορολογούμενων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τρόπος είναι επαχθής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους και εν συνεχεία θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων. Η διαφορά του φόρου πιθανόν να συμψηφιστεί με επόμενες οφειλές του φορολογούμενου ή με τον επόμενο ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x