Επικαιρότητα

«Κουβάς» το F-35, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου

Αποκαρδιωτικά ήταν τα αποτελέσματα δοκιμών του αμερικανικού μαχητικού F-35, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α. Ως «ακατάλληλο για επιχειρήσεις» χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων.

Σε μπελάδες μπήκε η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. μετά από έκθεση που δημοσίευσε το Πεντάγωνο. Ο επικεφαλής των επιχειρησιακών δοκιμών του Υπουργείου Αμύνης, Μάικλ Γκίλμορ, συνέταξε μια αναφορά - κόλαφο αναφορικά με τις δυνατότητες και την ετοιμότητα του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Σύμφωνα με αυτή, το μοντέλο της Lockheed - Martin είναι ακατάλληλο για επιχειρησιακή δραστηριότητα, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην εκτέλεση ελιγμών, ενώ έχει και σοβαρές ελλείψεις στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Τα αποτελέσματα του Πενταγώνου «άδειασαν» την Πολεμική Αεροπορία, η οποία είχε δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του F-35 μετά από δικές τις δοκιμές μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο διευθυντής του προγράμματος, αντιστράτηγος Κρις Μπόγκντον, δήλωσε πως το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς πλήττεται από τα συνηθισμένα προβλήματα αξιοπιστίας που εμφανίζονται σε όλες τις περιόδους εξέλιξης. Συμπλήρωσε δε, πως μέχρι το προγραμματισμένο ντεμπούτο το 2018 θα είναι όλα έτοιμα για το «καλύτερο οπλικό σύστημα στην ιστορία».

Μέχρι στιγμής, πάντως, πρόκειται για το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην ιστορία. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κόστος 200 δις δολαρίων, όμως τα κωλύματα που ανακύπτουν διαρκώς το έχουν εκτινάξει στα 400 και υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι το 2018. Το Κογκρέσο είχε ζητήσει επίσημα εξηγήσεις από το Πεντάγωνο για το διαρκώς αυξανόμενο κοστολόγιο, με τους αρχηγούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αντιτείνουν την υπερ-εξελιγμένη τεχνολογία και την υπεροχή που θα εξασφαλίσει μελλοντικά στις πολεμικές δραστηριότητες των Η.Π.Α.

inner

Τα προβλήματα για το «απόλυτο αεροσκάφος» -όπως το αποκαλούν Πεζοναύτες, Αεροπορία και Ναυτικό- είχαν ξεκινήσει από το 2015. Τότε, ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας έγγραφα που αποκάλυπταν πως οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει πάνω από 50 terabytes πληροφοριών και σχεδίων, σχετικών με την εξέλιξη του μαχητικού. Αυτό παραλίγο να σημάνει το τέλος του project, όμως αποφασίστηκε η συνέχιση του με ριζικές αναβαθμίσεις, στέλνοντας το κόστος σε ύψη ανάλογα αυτών που αναμένεται να φτάνει το αεροσκάφος.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ντότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x