Επικαιρότητα

Κουρουμπλής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό

Παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και την κριτική που έχει δεχθεί απ/ όλες τις πλευρές, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιμένει ότι ήταν αποτελεσματικός.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος στην οποία πέρα από τον Υπουργό Ναυτιλίας βρίσκονται Δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την μόλυνση αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παραβρίσκεται με ίδια πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου για να συζητήσουμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Πρόκειται για ένα ατύχημα που μας έχει ανησυχήσει και στεναχωρήσει όλους και μας έχει βάλει σε προβληματισμό για τις συνθήκες που συνέβη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όλες οι ελεγκτικές αρχές και η δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Από την πρώτη στιγμή που ο θάλαμος επιχειρήσεων έλαβε την πληροφορία για τη βύθιση πλοίου στις 02:41 τα ξημερώματα Κυριακής. Στις 5:30 έφτασε απορρυπαντικό σκάφος στο σημείο και στις 6:10 ήρθε mail στο υπουργείο ότι έχει ανατεθεί σε εταιρεία η στεγανοποίηση του πλοίου. Το ξημέρωμα κατέβηκαν οι δύτες και ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης φρακτών. Στις 10 παρά 20 είχε ολοκληρωθεί η τοποθέτηση φράχτη γύρω από το ναυάγιο. Στις 10 η ώρα ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου η οποία διήρκησε δύο και πλέον ημέρες. Την Τρίτη ημέρα εμφανίστηκε η πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή του Πειραιά.

Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η προσπάθεια απορρύπανσης και με τους 15 σταθμούς απορρύπανσης των δυνάμεων του λιμενικού.

Ένα στοιχείο που πρέπει να θέσω υπ’ όψη σας είναι πως η απορρύπανση γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα και δεν θα υπάρξει καμία χημική παρέμβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε από τη ΔΕΘ πως καθυστερήσαμε να καλέσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Συγγνώμη αλλά δεν ενημερωθήκατε σωστά. Καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τη συνδρομή του ευρωπαϊκού σκάφους αλλά ήταν σε αποστολή. Μόλις την ολοκλήρωσε ξεκίνησε να επιχειρεί στο Σαρωνικό και πλέον είναι δεσμευμένο από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήρθε κανένα κόμμα στον θάλαμο επιχειρήσεων να δει τα σήματα.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία. Μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε με επιχειρήματα ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί πως οι Δήμοι και οι Περιφέρεις και η Πολιτική Προστασία θα μπορεί πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις. Πιστεύω πως ήμασταν αποτελεσματικοί και θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας. Πιστεύω πως σε έναν μήνα με 40 ημέρες το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Έγινε ότι μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x