Γενικά

Κουσαθανάς: «Στη ζωή όσο παλεύεις ανταμείβεσαι»

Μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στις φιγούρες στο θαλάσσιο σκι, ο Θύμιος Κουθασανάς, μας συστήνει το άθλημα του.

Ο Θύμιος Κουσαθανάς, προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης στο θαλάσσιο σκι, πρόσφατα μας χάρισε ένα χάλκινο μετάλλιο στις φιγούρες, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης στην κατηγορία 35+, ενώ φέτος είναι και πρωταθλητής Ελλάδος στην ίδια κατηγορία.

Με χορηγούς το WaterMotion και το Rocabella Hotels της Σαντορίνης και την βοήθεια του Ναυτικού Ομίλου
Βουλιαγμένης, ως αθλητής, ο Θύμιος έχει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες θαλάσσιου σκι (σλάλομ, άλμα, φιγούρες και τρίαθλο) τόσο σε πανελλήνια πρωταθλήματα όσο και στο Κύπελλο Ελλάδος και σε διεθνείς αγώνες. Το 2017 βρέθηκε 5ος στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 8ος στην παγκόσμια.

Εκτός όμως από την ιδιότητά ως αθλητής, ο Θύμιος εργάζεται ως προπονητής στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και υπήρξε personal trainner του Άρη Τεσουέρ, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρέθηκε στους 5 καλύτερους αθλητές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην κατηγορία under 14 και έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Πως νιώθεις έχοντας κατακτήσει το πρώτο σου πανευρωπαϊκό μετάλλιο;

Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει, ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα. Ήθελα πολύ να έχω ένα πανευρωπαϊκό μετάλλιο στην συλλογή μου. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι το κατάφερα σε αυτήν την ηλικία και μπορώ να το διαχειριστώ και να το χαρώ περισσότερο, καθώς όλες οι προσπάθειες και δυσκολίες που αντιμετώπισα σε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με το θαλάσσιο σκι ανταμείφθηκαν και τώρα μπορώ να στοχεύω και σε ένα παγκόσμιο μετάλλιο.

Το 2017 δείχνει να είναι η χρονιά σου. Κατέκτησες χάλκινο στο πανευρωπαϊκό και είσαι πρωταθλητής Ελλάδος στις φιγούρες. Ήταν τύχη ή σκληρή δουλειά;

inner

Όλα στη ζωή ξεκινάνε από την σκληρή δουλειά, όσο παλεύεις και προσπαθείς ανταμείβεσαι. Τα τελευταία χρόνια έχω παλέψει πολύ για να πετύχω τους στόχους μου ως αθλητής, παρόλα αυτά και η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά την στιγμή του αγώνα, καθώς ακόμα και η ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή, είτε εσύ είτε ο αντίπαλός σου, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Πως ξεκίνησες τα θαλάσσια σπορ;

Όλα ξεκίνησαν όταν μπήκα για πρώτη φορά στο σκάφος να δω την προπόνηση του ξαδέλφου μου, του Λευτέρη Κουσαθανά ο οποίος ήταν πρωταθλητής θαλάσσιου σκι με πολλά πανελλήνια ρεκόρ.Ενθουσιασμένος είπα στους γονείς μου οτι θέλω να μάθω σκι. Έτσι και έγινε. Το 1991 με γράψανε στην σχολή σκι στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και έκτοτε ασχολούμαι επαγγελματικάμε τα θαλάσσια σπορ και ειδικότερα το σκι.

Απολαμβάνεις επιτυχίες στο θαλάσσιο σκι με διπλή ιδιότητα καθώς είσαι και προπονητής στον ΝΟΒ. Τι προτιμάς, να προπονείς ή να προπονείσαι;

Να σου πω την αλήθεια, μ αρέσουν και τα δύο. Είναι δύο διαφορετικά κομμάτια της ίδιας αγάπης, αυτής για το θαλάσσιο σκι. Ως προς το κομμάτι του προπονητή, βρίσκω πολύ συγκινητικό το να ξεκινάω με ένα παιδί 8-9 χρονών και σε λίγα χρόνια να το βλέπω να ανεβαίνει σε ένα βάθρο και να κερδίζει μετάλλια και διακρίσεις. Όσο δύσκολο κι αν είναι, γιατί καλώς ή κακώς ο προπονητής παίρνει και λίγο τον ρόλο του γονιού, το συναίσθημα που νιώθω όταν αυτό το παιδί πετυχαίνει δεν το αλλάζω με τίποτα. Από την άλλη, και ως αθλητής πρέπει να δουλεύω πολύ σκληρά με τον εαυτό μου, να ανακαλύπτω κομμάτια του, να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος και ως άνθρωπος και ως αθλητής.

inner

Ποιος ρόλος από τους δύο είναι πιο δύσκολος;

Νομίζω και οι δύο ρόλοι είναι εξίσου δύσκολοι. Ως προπονητής έχεις να διαχειριστείς πολλές διαφορετικές προσωπικότητες. Ειδικά σε μία δύσκολη ηλικία όπως αυτή των 10 ετών, μία αποτυχία δεν μπορεί το παιδί να την διαχειριστεί όπως ένας ενήλικας και πρέπει εσύ να σταθείς δίπλα του σαν γονιός, ως προπονητής, ως φίλος και να του δώσεις δύναμη να προχωρήσει. Από την άλλη, και ως αθλητής-πρωταθλητής πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα με τον ίδιο σου τον εαυτό, να πιέζεσαι να δώσεις το 100% σου και όταν αυτό πολλές φορές δεν γίνεται και απογοητεύεσαι πρέπει να βρίσκεις την δύναμη μέσα σου να το αφήνεις πίσω σου.

inner

Ως προπονητής και πρωταθλητής πιστεύεις πως στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στα θαλάσσια σπορ;

Κοίτα, δυστυχώς τα θαλάσσια σπορ είναι πολυέξοδα αθλήματα. Και οι προπονήσεις με το σκάφος είναι ακριβές και τα ταξίδια στο εξωτερικό για την συμμετοχή σε αγώνες είναι έξοδα που επιβαρύνουν τους γονείς. Πλέον, η ομοσπονδία θαλάσσιου σκι δεν έχει την δυνατότητα να ενισχύει τους αθλητές και αυτό δυσκολεύει πολύ την ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ. Γι αυτό και οι χορηγοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αθλητών. Εγώ είμαι από τους τυχερούς καθώς έχω ως χορηγούς το WaterMotion και τα Rocabella Hotels, αλλά και την στήριξη του ΝΟΒ, που με βοηθούν ώστε να επιτυγχάνω τους στόχους μου.

Τι χρειάζεται κάποιος προκειμένου να ασχοληθεί με τα θαλάσσια σπορ και ειδικότερα το θαλάσσιο σκι;

Όταν κάποιο παιδί θελήσει να ασχοληθεί με τα θαλάσσια σπορ πρέπει να έχει τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον να ξέρει κολύμπι, δεύτερον πρέπει να του αρέσει πολύ το συγκεκριμένο άθλημα και τρίτον και σημαντικότερο πρέπει να έχει τρέλα, πείσμα, υπομονή και επιμονή ώστε να βάζει στόχους, να τους πετυχαίνει και να ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό του.

Χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα έχεις;

Εγώ χρόνο δυστυχώς έχω μόνο τον χειμώνα, οπότε και ξεκουράζομαι. Εκτός από τις προπονήσεις μου στο θαλάσσιο σκι σε καθημερινή βάση, κάνω σερφ και πολλές φορές κάνω snowboard στο βουνό.

Ποια είναι τα όνειρά σου από δω και πέρα;

Μετά την επιτυχία μου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του χρόνου όπου θα συμμετέχω με περισσότερο πείσμα και θέληση για να κερδίσω ένα ακόμα μετάλλιο για να συμπληρώσω την συλλογή μου.

Επιμέλεια: Ματίλντα Καλλιοντζή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x