Επικαιρότητα

Κουτσούκος - Κεγκέρογλου: Μόνο 3 έλεγχοι από τις 188 υποθέσεις offshore στη ΔΟΥ Ναυπλίου

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βάζουν στο στόχαστρο οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ρυθμούς «χελώνας» στον έλεγχο των υποθέσεων offshore από τις κατά τόπους εφορίες.

Καθυστερήσεις στον έλεγχο των offshore, καταλογίζουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως πολιτικό προϊστάμενο των κατά τόπους ΔΟΥ, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Παραθέτουν μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση της ΔΟΥ Ναυπλίου, όπου όπως υποστηρίζουν από το σύνολο των 188 offshore αρμοδιότητάς της για την περιοχή του Κρανιδίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις σε 3, ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση.

Στον απόηχο της κόντρας που είχε ξεσπάσει πρόσφατα για τις εξωχώριες εταιρίες, οι δύο βουλευτές, κατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση πως ενώ ο έλεγχος των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων αποτέλεσε αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική ρητορική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με υποσχέσεις περί άμεσης διεκπεραίωσης των ελέγχων «τώρα "ξιφουλκούν" κατά της φοροδιαφυγής χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα».

Με ερώτησή τους προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για την ολιγωρία στον έλεγχο των εξωχώριων εταιριών και διερωτώνται για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ο υπουργός προς την κατέυθυνση της επιτάχυνσης των ελέγχων.

Επιπλέον οι δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αιτούνται την κατάθεση στοιχείων σχετικά με:
- τις φορολογικές υπηρεσίες στις οποίες έχει ανατεθεί ο έλεγχος των offshore εταιρειών
- τον αριθμό των υποθέσεων ανά υπηρεσία
- τα αποτελέσματα των ελέγχων ανά υπηρεσία και συγκεκριμένα πόσες υποθέσεις και από πότε έχουν χρεωθεί προς έλεγχο, πόσες από αυτές έχουν διεκπεραιωθεί και τι ποσά βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση –Α.Κ.Ε.

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Οι ανέλεγκτες offshore και οι ευθύνες του Υπ. Οικονομικών».

Η πορεία των ελέγχων των offshore εταιρειών έχει επανειλημμένα απασχολήσει την κοινή γνώμη και τους φορολογούμενους πολίτες, καθώς υφίστανται υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ίδια ώρα που μεγάλου φορολογικού αντικειμένου υποθέσεις παραμένουν ανέλεγκτες. Απετέλεσε δε την αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική ρητορική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υπόσχονταν άμεση διεκπεραίωση των ελέγχων, ενώ τώρα «ξιφουλκούν» κατά της φοροδιαφυγής χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα .

Ο έλεγχος των συγκεκριμένων εταιρειών έχει ανατεθεί στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες όπως η ΦΑΕ Αθηνών, το ΚΕΦΟΜΕΠ και η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, στην οποία έχουν μεταφερθεί οι υποθέσεις των offshore εταιρειών της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, η οποία καταργήθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου έχει ολοκληρώσει μόνο τρείς ελέγχους, από το σύνολο των 188 offshore αρμοδιότητάς της. Σύμφωνα επίσης με τα δημοσιεύματα, στη συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός και καλείται να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα:

1. Ποιες είναι οι φορολογικές υπηρεσίες στις οποίες έχει ανατεθεί ο έλεγχος των offshore εταιρειών και ποιός είναι ο αριθμός τους ανά υπηρεσία;

2. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων ανά υπηρεσία και συγκεκριμένα πόσες υποθέσεις και από πότε έχουν χρεωθεί προς έλεγχο, πόσες από αυτές έχουν διεκπεραιωθεί και τι ποσά βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν;

3. Τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο Οικονομικών για την επιτάχυνση της πορείας των ελέγχων και την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Κουτσούκος

Βασίλης Κεγκερογλου

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x