Γενικά

Κράτησε τα σκήπτρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Φαν Ζεντόνγκ

Ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στο 40ο Παγκόσμιο Κύπελλο επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών, που ολοκληρώθηκε στο Τσενγκντού της Κίνας.

Κράτησε τον τίτλο από το 2018 στο Παρίσι κι έφτασε τις τρεις πρωτιές σε τελικούς στην τελευταία πενταετία. Αυτό τον κατατάσσει στις κορυφαίες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ιστορίας του θεσμού, μάλιστα πλέον είναι δεύτερος στη σχετική λίστα των πρωταθλητών πίσω από τον συμπατριώτη του Μα Λιν των τεσσάρων τίτλων και δίπλα στον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ και τον Κινέζο Γουάνγκ Χάο, που, επίσης, έχουν από τρεις.

Στον τελικό, ο Φαν ξεπέρασε με 4-2 σετ τον πολύ δυνατό Ιάπωνα Τομοκάζου Χαριμότο, ο οποίος με τις εμφανίσεις του έστειλε και… μήνυμα εκ μέρους των διοργανωτών για το Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο Λιν Γιουν Τζου από την Ταϊπέι, ενώ είναι είδηση και οι δύο ήττες του τεράστιου Μα Λονγκ, «χρυσού» Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή του απλού ανδρών.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα περιλάμβανε τους ημιτελικούς, τον αγώνα για τις θέσεις 3-4 και τον μεγάλο τελικό. Στο δικό της έδαφος η Κίνα μπορεί ν’ ανέδειξε τον νικητή για 25η φορά στα σαράντα χρόνια, όμως ο επίλογος οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κυριαρχία της αμφισβητείται από τη νέα γενιά!

Για να πάμε, πάντως, πρώτα στον μεγάλο πρωταγωνιστή, ο Φαν Ζεντόνγκ άρχισε την πορεία του από την κορυφή του ταμπλό κι έπαιξε ως νούμερο 1 του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της παγκόσμιας κατάταξης. Απέκλεισε τον Αυστριακό Ντάνιελ Χάμπεσον με 4-0 σετ στους «16», τον Γερμανό Τίμο Μπολ με 4-1 στην οκτάδα και τον Λιν Γιουν Τζου με 4-0 στην τετράδα.

Στον τελικό, κατέβαλε πολύ δύσκολα τον Χαριμότο (Νο 3 του τουρνουά) με 4-2 σετ. Βρέθηκε να χάνει 1-2 και με εντυπωσιακή απόδοση και τη συμπαράσταση χιλιάδων φιλάθλων επιβλήθηκε στα επόμενα σετ (9-11, 11-4, 6-11, 11-8, 11-2, 11-7). Πρόσθεσε την επιτυχία του σε εκείνες του 2016 και του 2018 και πήρε και το μεγάλο οικονομικό έπαθλο των 60.000 αμερικανικών δολαρίων.

Ο Χαριμότο έπαιξε τον πρώτο τελικό της καριέρας του σε παγκόσμιο κύπελλο πριν κλείσει τα 17 του χρόνια. Έγινε δε ο πρώτος Ιάπωνας που έφτασε στον τελικό του θεσμού! Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που τον έκανε κεντρικό πρόσωπο. Ήταν ότι στα ημιτελικά έπιασε καταπληκτική απόδοση από την αρχή κόντρα στον Μα Λονγκ και τον έκαμψε με 4-2 σετ. Το Σάββατο είχε αποκλείσει τον Νιγηριανό Κουάντρι Αρούνα με 4-1 σετ στον γύρο των «16» και τον, επίσης, Ιάπωνα Κόκι Νίουα με 4-3 στα προημιτελικά.

Θαυμάσιες εντυπώσεις άφησε ένας ακόμη νεαρός, ο 18χρονος Λιν Γιουν Τζου. Ο αριστερόχειρας άσος απέκλεισε τον Σουηδό Κριστιάν Κάρλσον και τον Βραζιλιάνο Χούγκο Καλντεράνο, χάνοντας μόλις δύο σετ (4-1 και 4-1), ενώ στον «μικρό» τελικό νίκησε κι αυτός τον Μα Λονγκ με 4-3 σετ (11-4, 13-11, 8-11, 9-11, 11-8, 5-11, 11-4)!

Ο αγώνας δεν ήταν αδιάφορος, εφόσον είχε και σοβαρό οικονομικό κίνητρο, συνεπώς το αποτέλεσμα γίνεται μεγάλο παράσημο για τον σταθερά εξελισσόμενο Ασιάτη. Σημειωτέον ότι στην έβδομη παρουσία του στο event, ο Μα Λονγκ, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό μέσα στη χρονιά, πρώτη φορά έμεινε έξω από τα μετάλλια.

Στις θέσεις 5-8 πλασαρίστηκαν ακόμη ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ και ο Καλντεράνο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x