sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κριστιάν Στουάνι: Ο περιπλανώμενος ταξιδιώτης που διεκδικεί το Trofeo Pichichi

Εύστοχα κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Κριστίαν Στουάνι ως έναν περιπλανώμενο ταξιδιώτη που φαίνεται να βρήκε στην Τζιρόνα την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη».

Τη σεζόν 2007/08 ο Ντάνι Γκουίθα, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μαγιόρκα, κατάφερνε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Primera Division, πετυχαίνοντας 27 τέρματα σε 37 αναμετρήσεις.

Έκτοτε, εδώ και 9 συνεχείς σεζόν ο νικητής του Trofeo Pichichi (βραβείο πρώτου σκόρερ της κατηγορίας, προς τιμήν του ομώνυμου ποδοσφαιριστή της Αθλέτικ Μπιλμπάο) προέρχεται είτε από την Ρέαλ Μαδρίτης είτε από την Μπαρτσελόνα.

Ο μονός που δείχνει ικανός να σπάσει αυτό το… δίπολο παραγωγής πρώτον σκόρερ είναι ο Κριστιάν Στουάνι. Ο Ουρουγουανός επιθετικός της Τζιρόνα διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με 10 γκολ σε 11 εμφανίσεις στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα.

Μετά το τέλος της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ήταν στην πρώτη θέση του πίνακα τον σκόρερ, ξεπερνώντας στη σχετική κατηγορία μεγάλα αστέρια, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Λούις Σουάρες. Παράλληλα, με τα επιτεύγματα του, έχει οδηγήσει την ομάδα του στην 6η θέση της βαθμολογίας (ισοβαθμώντας με τη Ρεάλ Μαδρίτης), διεκδικώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ποιος είναι όμως ο άγνωστος για πολλούς Κριστίαν Στουάνι;

Ο Ουρουγουανός, με αμερικανικές ρίζες, γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου το 1986 στην Τάλα, της Ουρουγουάης, και το πλήρες όνομα του είναι Κριστιάν Ρικάρντο Στουάνι Κουρμπέλιο.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2004, υπογράφοντας στην τοπική ομάδα του Μοντεβίδεο, Ντανούμπιο. Παρέμεινε στην ομάδα για τέσσερις σεζόν, σημειώνοντας 23 γκολ σε 36 εμφανίσεις. Έπειτα από εκπληκτικές για το νεαρό της ηλικίας του εμφανίσεις, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στην ιταλική Ρεγκίνα, στην οποία αγωνίστηκε μόλις μια και συνάμα καταστροφική για τον σύλλογο σεζόν, καθώς υποβιβάστηκε στην Serie B, με τον Στουάνι να σημειώνει μόλις 1 τέρμα.

Τις επόμενες 3 σεζόν δόθηκε δανεικός από την ομάδα της νοτιάς Ιταλίας σε 3 διαφορετικούς ισπανικούς συλλόγους (Αλμπαθέτε,Λεβάντε,Σανταντέρ), και με τις εμφανίσεις του έπεισε την Εσπανιόλ (το 2012) να του προσφέρει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, το όποιο και εξαργύρωσε πλήρως σημειώνοντας 25 γκολ σε 103 αγώνες .

Θέλοντας να δοκιμάσει κάτι νέο στην καριέρα του, το καλοκαίρι του 2015 αποδέχτηκε την πρόταση της ιστορικής Μίντλεσμπρο.

Πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με την ομάδα του νοτιοδυτικού Γιόρκσαϊρ εναντίον της Πρέστον στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους. Έμεινε στον σύλλογο για δύο σεζόν, πραγματοποιώντας 59 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 11 γκολ. Το καλοκαίρι του 2017 πήρε την καλύτερη απόφαση της καριέρας του, όπως ο ίδιος δηλώνει σήμερα, υπογράφοντας στην νεοφώτιστη Τζιρόνα, όπου μέχρι και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί δυο ονειρικές σεζόν.

Επίσης, ο υψηλόσωμος σέντερ φορ είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της πατρίδας του από τις 14 Νοέμβριου του 2012, όταν και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε φιλική αναμέτρηση με αντίπαλο την Πολωνία. Την ιδία χρονιά πέτυχε και το πρώτο του γκολ με την φανέλα της εθνικής του ομάδας, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Κολομβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, στου οποίου την τελική φάση εκπροσώπησε για πρώτη φορά την χώρα του σε μεγάλη διοργάνωση. Συνολικά σε 37 εμφανίσεις με την «Σελέστε» έχει πετύχει 5 τέρματα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του την φετινή αλλά και την περσινή σεζόν, κατάφερε να διπλασιάσει την χρηματιστηριακή του αξία από τα 5 εκατομμύρια ευρώ που υπολογιζόταν την 1η Ιανουαρίου του 2018, σε 10 εκατομμύρια ευρώ και όλα αυτά μέσα σε λιγότερους από 8 μήνες.

Έτσι η ιστορία του έρχεται να ταιριάξει απόλυτα στα λόγια του Έλληνα συγγραφέα Μανώλη Δουκίδη ο οποίος αναφέρει ότι: Αυτό που μετράει δεν είναι η επιθυμία σου για να νικήσεις και να πετύχεις .Όλοι έχουν τέτοιες επιθυμίες. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα σου να δουλέψεις σκληρά για να εκπληρώσεις την επιθυμία σου να πετύχεις.

Εύστοχα κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Κριστίαν Στουάνι ως έναν περιπλανώμενο ταξιδιώτη που φαίνεται να βρήκε στην Τζιρόνα την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη». Έναν άνθρωπο που παρόλο τα αλλεπάλληλα στραπάτσα που δέχτηκε δεν τα παράτησε ποτέ, αλλά αντίθετα δούλευε καθημερινά στον μακρύ δρόμο προς την αναγνώριση και την επιτυχία. Έναν άνθρωπο που ακολούθησε πιστά το ότι «η διαφορά ανάμεσα σε έναν πετυχημένο και στους άλλους δεν είναι η έλλειψη δύναμης ή γνώσης , αλλά μάλλον η έλλειψη θέλησης».

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x