Επικαιρότητα

«Κρυφό δίαυλο επικοινωνίας» συζήτησαν ο γαμπρός Τραμπ και ο Ρώσος πρέσβης

Οι κρυφές επικοινωνίες θα γίνονταν μέσω ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη δημιουργία ενός κρυφού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, που ετοιμαζόταν τότε να αναλάβει τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησε ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη «Washington Post».

Οι κρυφές επικοινωνίες θα γίνονταν μέσω ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόταση που φέρεται να ξάφνιασε τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, λόγω των ζητημάτων ασφάλειας που θα ήγειρε και για τις δύο πλευρές.

Ο κρυφός δίαυλος, που τελικά δεν συστάθηκε, θα επέτρεπε στην ομάδα Τραμπ να επικοινωνεί απ’ ευθείας με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης μακριά από τα «αυτιά» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι τελευταίες παραδοσιακά παρακολουθούν τις κανονικές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους που υπηρετούν στις ΗΠΑ και στη Μόσχα.

Αν και ο σκοπός του διαύλου δεν είναι σαφής, δημοσίευμα των «New York Times» που ακολούθησε το κείμενο της «Washington Post» υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές θα επικοινωνούσαν αναφορικά με τη Συρία και άλλα θέματα πολιτικής.

Τον κρυφό δίαυλο θα χειριζόταν εν πολλοίς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν, που ήταν παρών στο ραντεβού Κούσνερ - Κίσλιακ. Ο κ. Φλιν παραιτήθηκε τον Μάρτιο, πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα θητείας, αφού παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει με ακρίβεια τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη εγείρει νέα ερωτήματα για τις επαφές συμβούλων του κ. Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους, τη στιγμή που το FBI διεξάγει ευρεία έρευνα όσον αφορά τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις περσινές προεδρικές εκλογές και τυχόν συνεννοήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την προεκλογική καμπάνια του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η ομάδα Τραμπ δεν είχε αποκαλύψει εξ αρχής τις επαφές του κ. Κούσνερ με τον κ. Κίσλιακ, και τις παραδέχτηκε μόνο μετά από σχετικά δημοσιεύματα, τον Μάρτιο. Το Δεκέμβριο, ο γαμπρός του κ. Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής τράπεζας Vnesheconombank, η οποία είχε γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Δικηγόρος του κ. Κούσνερ έχει διαμηνύσει πως ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ είναι διατεθειμένος να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου που εξετάζουν τις ρωσικές προεκλογικές παρεμβάσεις αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε άλλη έρευνα, όπως αυτή του FBI.

Ο κ. Κούσνερ, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στο χώρο των ακινήτων, υπηρετεί στην αμερικανική κυβέρνηση ως ανώτερος σύμβουλος του προέδρου και είναι παντρεμένος με την αγαπημένη κόρη του κ. Τραμπ, την Ιβάνκα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x