Επικαιρότητα

Ξεκινάει η επιχείρηση της φρεγάτας "Σαλαμίνα" στη Λιβύη

Τι αναφέρουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές.

Στις 19:30 περίπου, συμφώνως με τον ως τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να φτάσει η φρεγάτα του Στόλου «ΣΑΛΑΜΙΣ» στο λιμάνι της Τριπόλεως στη Λιβύη και να αρχίσει την επιβίβαση των περίπου 200 ως τώρα ατόμων, οι χώρες των οποίων έχουν ζητήσει και παρακαλέσει την Αθήνα, να παραλάβει τους πολίτες τους το Ελληνικό πολεμικό.

Ο όλος συντονισμός της επιχειρήσεως τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος το έχει το ΓΕΕΘΑ, διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455), με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Ευσταθίου (τάξεως 1989 της ΣΝΔ), μετά τον κατάπλου της στην Τρίπολη θα αρχίσει την επιβίβαση σε κάθε διαθέσιμο χώρο του πλοίου τους 7 Έλληνες διπλωμάτες, 90 Έλληνες με τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Τρίπολη, 80 Κινέζους, μερικούς Βρετανούς, Κύπριους και Αλβανούς, συνολικώς κάτι λιγότερο από 200 άτομα.

Για λόγους ασφαλείας της επιχειρήσεως, τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοινώνουν την ακριβή ώρα ενάρξεως της επιβιβάσεως των πολιτών στην ελληνική φρεγάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή και ανεξαρτήτως από την ελληνική επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι Κινέζοι έχουν ζητήσει από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ να ναυλώσουν ένα επιβατικό πλοίο που θα μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει Κινέζουν υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται τώρα εκεί και εργάζονται. Όμως μέχρι στιγμής η κινεζική πλευρά δεν έχει δώσει την τελική έγκρισή της, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν αυτό – στην περίπτωση που τελικώς μεταβεί στη Λιβύη – συνοδεύεται για την ασφάλειά του και από ελληνικό πολεμικό.

Επίσης, από ναυτικές πηγές διευκρινιζόταν ότι δεν έχει αποπλεύσει και δεύτερο πολεμικό πλοίο από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος για την περιοχή της Λιβύης. Το πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» είναι σε ετοιμότητα απόπλου, ώστε αν απαιτηθεί να σπεύσει στην περιοχή νοτίως Πελοποννήσου για εν πλω ανεφοδιασμό της Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» σε περίπτωση που αυτή – για διάφορους λόγους – υποχρεωθεί να αναμένει περιπολώντας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μέχρι να (επανα)προσεγγίσει το λιμάνι της Τριπόλεως. Αυτό βεβαίως μόνο αν απαιτηθεί και όχι προς το παρόν.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x