Επικαιρότητα

Στον Λ. Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας- Σε εξέλιξη η συνάντηση με Τραμπ

Στο Λευκό Οίκο έφτασε ακριβώς στις 19.00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο Λευκό Οίκο έφτασε ακριβώς στις 19.00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του κτιρίου, όπου παρέμειναν για λίγα δευτερόλεπτα πριν προχωρήσουν στα ενδότερα του Λ. Οίκου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών και οι δύο άντρες θα μεταβούν στο Οβάλ Γραφείο του όπου θα ανταλλάξουν χειραψία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη του και τον αποκάλεσε σημαντικό εταίρο και σύμμαχο.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την χειραψία στο Λ. Οίκο:





Δείτε το βίντεο με την άφιξη του κ. Τσίπρα:


Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Σημειώνεται ότι τον έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Παρόντες θα είναι και ο έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκος, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης καθώς και άλλοι διπλωματικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από πλευράς ΗΠΑ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, ο βοηθός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Μακμάστερ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ντίνα Πάουελ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον, ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.α.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών διεθνών ΜΜΕ, με τον Guardian να αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει παρέμβαση Τραμπ στο ΔΝΤ με «αντάλλαγμα» που θα αφορά τη βάση της Σούδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και νεότερο δημοσίευμα του CNBC για το τι θα συζητήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.



Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η παράταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας καθώς και η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16. «Η βάση αποτελεί ένα κομβικό στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της διοίκησης Τραμπ για τη μάχη κατά του ISIS και της τρομοκρατίας, αλλά και για την προστασία των ενεργειακών οδών στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο» αναφέρει το CNBC και προσθέτει: «Επιπρόσθετα, πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν σχέδια και για τη δημιουργία δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη».

Το δημοσίευμα του CNBC υπογραμμίζει επίσης τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει έναν περισσότερο στρατηγικό ρόλο για τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα αλλά και τη στροφή Ερντογάν προς τη Ρωσία.

Στην ατζέντα, συμπεριλαμβάνονται και τα ενεργειακά θέματα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, Τσίπρας και Τραμπ θα συζητήσουν για πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο ανάληψης ερευνητικών πρωτοβουλιών για τους υδρογονάνθρακες. «Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι και ένας πιθανός πελάτης για τις ΗΠΑ στο θέμα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)» αναφέρει ο Κωστής Σταμπόλης από το ΙΕΝΕ στο CNBC.

Τέλος, το γενικότερο θέμα των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ελλάδα. Όπως αναφέρει το CNBC, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επενδυτές κρίνουν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να είναι θετικοί για επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν είναι πολλοί εκείνοι που αισθάνονται άνετα να επενδύσουν σε μια οικονομία με έντονη μεταβλητότητα. «Ο κόσμος ανησυχεί για τη μεταβλητότητα, παρότι η ελληνική οικονομία τα πάει πολύ καλύτερα» αναφέρει ο Diego Ferro από την Greylock Capital Management.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x