sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Ξύπνησε ο εφιάλτης του 1969 στην Αργεντινή!

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η Αργεντινή βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εθνική (ποδοσφαιρική) τραγωδία. Και πάλι, λόγω του Περού…

Αν η ιστορία των αναμετρήσεων της Αργεντινής με το Περού έχουν… σενάριο, έναν άνθρωπο, δηλαδή, όπου γράφει όσα συνέβησαν -και όσα θα συμβούν- μεταξύ των δύο, τότε, αυτός ο άνθρωπος, είναι ένας σαδιστής.

Του Νίκου Ράλλη

Κάποιος, που του αρέσει να παίζει με τα συναισθήματα των άλλων, όπως, άλλωστε, θα επιβεβαιώσουν στο απόλυτο Αργεντινοί και Περουβιανοί, ειδικά τώρα, λίγες ώρες μετά το 0-0 του Μπουένος Άιρες.

Η παρέα του Μέσι βρίσκεται στον γκρεμό και αρκεί ένα… φύσημα, ούτε καν σπρώξιμο, για να πέσει. Από την άλλη, η τρομερή ομάδα του Αργεντινού (για να μην ξεχνιόμαστε) Ρικάρντο Γκαρέτσα είναι, πλέον, πιο κοντά από ποτέ στη μεγάλη επιστροφή -ίσως και με απευθείας «εισιτήριο»!

Και να που η ιστορία τείνει να επαναληφθεί…

Η Αργεντινή θέλει την ερχόμενη Τετάρτη μόνο νίκη στο αδιάφορο Εκουαδόρ, για να τερματίσει, τουλάχιστον, 5η και να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα γήπεδα της Ρωσίας μέσω του -ουδόλως κολακευτικού για το μέγεθός της- μπαράζ.

Το Περού, στον αντίποδα, ξεραίνει και την Κολομβία στη Λίμα και… μπαίνει στο αεροπλάνο για Ευρώπη. Ίδιος προορισμός, 35 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του στη μεγαλύτερη γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά αρκετά πιο βόρεια. 1982 έδειχνε το ημερολόγιο, όταν οι Περουβιανοί είχαν μετάσχει για τελευταία φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, εκείνο της Ισπανίας.

Οι προκριματικοί ανάμεσα σε Αργεντινή και Περού, λοιπόν, έχουν ιστορία. Γέλιων και δακρύων… Μια ιστορία που ξεκίνησε πριν 48 ολόκληρα χρόνια! Σε εκείνο το απίστευτο παιχνίδι, της 31ης Αυγούστου του 1969, στο κατάμεστο ''Bombonera'', όπου οι «Ίνκας» είχαν υποχρεώσει την «αλμπισελέστε» να γράψει την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας, και εκείνοι, αντίθετα, την πιο χρυσή.

Μετά το τελικό 2-2, οι Περουβιανοί ταξίδεψαν στο Μεξικό -και μάλιστα, έφτασαν για πρώτη και μοναδική φορά ως τα προημιτελικά- και οι Αργεντινοί (επτά χρόνια πριν τον Μαραντόνα), έμειναν… σπίτι, στη χειρότερη, φυσικά, στιγμή της ιστορίας τους, μέχρι την επόμενη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, δε, άλλες δύο φορές ματς μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων της Λατινικής Αμερικής αποδείχθηκαν κομβικά: Στις 30 Ιουνίου 1985 και πάλι το αποτέλεσμα ήταν 2-2, με την Αργεντινή να προκρίνεται, όμως, αυτήν τη φορά στο Μουντιάλ του Μεξικού και το Περού να δίνει αγώνα μπαράζ απέναντι στη Χιλή, μένοντας, τελικά, εκτός. Μόλις το 2009, μάλιστα, η Αργεντινή είχε νικήσει 2-1 με γκολ του Παλέρμο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, και απέφυγε τα μπαράζ (μέσα σε χαμό), παίρνοντας απευθείας το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής!





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x