Χάντμπολ

«Λαμπρή» η γιορτή του χάντμπολ στην Ακρόπολη

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η γιορτή του χάντμπολ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η βράβευση των πρωταγωνιστών της περυσινής σεζόν στο χάντμπολ, η παράδοση της σημαίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021, οι τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες του αθλήματος, το χειροκρότημα στις Εθνικές ομάδες του Beach Handball και οι βραβεύσεις στους χορηγούς- υποστηρικτές του αθλήματος, αποτέλεσαν τον «πυρήνα» της ετήσιας εκδήλωσης της ΟΧΕ, που πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.



Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Χρόνο με το χρόνο, άλλος "αέρας φυσάει" στο άθλημά μας, πιο "γεμάτος" ήλιος ανατέλλει. Για δεύτερη χρονιά, αυτή η εκδήλωση "σφραγίζεται" από μία αγωνιστική επιτυχία. Πέρυσι, ήταν το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball του Καζάν, φέτος ήρθαν τα χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Παράκτιους αγώνες της Πάτρας.

Παράλληλα, η σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2021 βρίσκεται εδώ, ενώ στη χώρα μας φιλοξενείται και η έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας. Το χάντμπολ εμπιστεύεται τις δυνάμεις του, προχωράει και αλλάζει ‘σελίδες’. Οι Εθνικές μας ομάδες έχουν τις πιθανότητές τους στις διοργανώσεις που συμμετέχουν, οι αθλητές και οι αθλήτριες μας προπονούνται καλύτερα. Αν λύσουμε και το γηπεδικό πρόβλημα που υπάρχει, ιδίως στην Αττική, θα προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς».

Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού): «Το χάντμπολ δεν είναι οποιοδήποτε άθλημα, αλλά ένα άθλημα που το αγαπάμε και το υιοθετούμε και στη σάλα και στην άμμο. Χάρηκα πολύ για τις Εθνικές ομάδες που έφτασαν στην κορυφή των Μεσογειακών Παράκτιων αγώνων. Μπροστά μας υπάρχει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουμε ανάπτυξη του αθλήματος.

Στο χάντμπολ έχουμε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όμως έχουμε και τις παραδοσιακές δυνάμεις που καλλιεργούν το άθλημα. Και για την τηλεοπτική προβολή μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ, αλλά και για τα χρήματα που θα μπουν στο άθλημα είτε από τα κρατικά ταμεία, είτε από την αγορά, έχει γίνει ήδη μία προετοιμασία και να είστε βέβαιοι ότι θα είναι αντάξια της δυναμικής του αθλήματος και των επιτυχιών που έχει φέρει στη χώρα μας».

Γιώργος Γεωργαντάς (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης): «Για να γίνει αντιληπτός ο λόγος που είμαι εδώ, καθώς η εκδήλωση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου, θα σας πω απλά ότι το Κιλκίς, η πόλη μου, έχει ταυτιστεί με το χάντμπολ. Το άθλημα έχει δώσει μεγάλες χαρές σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό είναι το χάντμπολ, ένα άθλημα που δίνει περισσότερες χαρές, παρά πίκρες. Το χάντμπολ ενώνει».

Στέλιος Αγγελούδης (Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής): «Αυτός ο θεσμός, της γιορτής του αθλήματος στο Μουσείο της Ακρόπολης, έχει εξελιχθεί σε μία πολύ όμορφη συνάντηση της χαντμπολικής οικογένειας, με μία ατμόσφαιρα που τη λαμπρύνουν πρόσφατες επιτυχίες. Μπορώ να πω ότι με ιδιαίτερη χαρά βλέπω δύο Υπουργούς της κυβέρνησης, ο ένας, παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα τον αθλητισμό, να γνωρίζει λεπτομέρειες για το άθλημα και ο δεύτερος αρμόδιος υπουργός από την πρώτη στιγμή να ανοίγει την πόρτα του και να συζητά με στελέχη της διοίκησης.

Εμείς στο χάντμπολ λειτουργούμε ως ομάδα και αυτό το γνωρίζει καλά ο πρώην ΓΓΑ και φίλος του αθλήματος, Ιούλιος Συναδινός. Το άθλημά μας είναι το νεότερο των ομαδικών αθλημάτων κι έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των γηπέδων. Θέλουμε τη συνδρομή της Πολιτείας, ώστε οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και το άθλημα του χάντμπολ.

Τότε, θα μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση στην αγωνιστική βάση. Το άθλημά μας καταφέρνει να συνδυάζει τον ερασιτεχνισμό, τους μεγάλους συλλόγους, αλλά και εκείνους τους παραδοσιακούς συλλόγους που αποτελούν το "κύτταρο" της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Για τη νέα χρονιά εύχομαι πολύ χάντμπολ, καθόλου βία και πολλές χαρές».

Η σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού

Σε μία συμβολική κίνηση, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021 και Αντιπρόεδρος της ΟΧΕ, Στέφανος Σταμούλης, μαζί με το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τάσο Χειβιδόπουλο, παρέδωσαν στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τη σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ, ώστε αυτή να παραμείνει στο Υπουργείο έως την τελετή έναρξης των αγώνων.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε πως: «Πέρα από την φιλική, θεσμική υποχρέωση πλέον έχω και ηθική να στηρίξουμε ως υπουργείο, ως κυβέρνηση, ως Πολιτεία αυτό το Παγκόσμιο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του αθλήματος, το πιστεύω το χάντμπολ, το είδαμε και στην Πάτρα πριν λίγες ημέρες, είναι η ώρα να κυριαρχήσει όπως πραγματικά του αξίζει. Υπόσχομαι να σας επιστρέψω την σημαία καθαρή και δυνατή για να την παραδώσετε και εσείς στους επόμενους».

Ο Στέφανος Σταμούλης είπε πως: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 είναι ο πραγματικός στόχος που έχουμε ως Ομοσπονδία. Είναι στόχος αναπτυξιακός, είναι στόχος να προβάλλουμε τη χώρα μας σε όλον τον κόσμο, έχοντας εδώ στην πατρίδα μας 32 χώρες για πολλές ημέρες, πρέπει να έχουμε οργανωτική, εμπορική, τουριστική επιτυχία. Είμαι βέβαια ότι όλο το άθλημα θα σταθεί στο πλευρό μας για να διοργανώσουμε άρτια αυτό το μεγάλο event.

Έχω εμπιστοσύνη στον Υφυπουργό για την αμέριστη στήριξη του υπουργείου και της ελληνικής κυβέρνησης στη διοργάνωση. Ταυτόχρονα, επειδή την ίδια χρονιά θα έχουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πιστεύω κ. Υπουργέ ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κοινές δράσεις, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος».

Τιμήθηκαν οι «χρυσές» Εθνικές
Από τα χέρια του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, και του Α’ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιου Αγγελούδη, παρέλαβαν οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών Beach Handball τα βραβεία τους για την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες- Πάτρα 2019.



"Λύγισε" και αποθεώθηκε ο Αλέξης Αλβανός
Για την τεράστια καριέρα του τιμήθηκε ο Αλέξης Αλβανός, που πριν λίγους μήνες "κρέμασε" τη φανέλα του. Μέσα από ένα βίντεο ξετυλίχθηκε η αθλητική διαδρομή που άρχισε από το ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝ Καλαμαριάς και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος, βαθιά συγκινημένος, στάθηκε στο θρυλικό γκολ που πέτυχε ενάντια στη Γαλλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005 στην Τυνησία και χαρακτήρισε αυτήν τη στιγμή ως της κορυφαία της καριέρας του, παίρνοντας το χειροκρότημα των παριστάμενων.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συμπαίκτες και τους προπονητές του και ξεχωριστά τη σύζυγό του, Νόνη, Το βραβείο που παρέλαβε από τα χέρια του γενικού γραμματέα της ΟΧΕ, Κώστα Σταματιάδη, το αφιέρωσε στην κόρη του, Χριστίνα, που είχε τα γενέθλιά της.

Η Πέγκυ Βέμη, "εμβληματική" μορφή του γυναικείου χάντμπολ, τιμήθηκε για την προσφορά της και τη σπουδαία 35χρονη διαδρομή της στα γήπεδα με 22 τίτλους. Παρέλαβε το βραβείο της από το μέλος του ΔΣ της ΟΧΕ, Γιάννη Στρατάκη, και μίλησε για όσα έζησε με τη φανέλα της Αναγέννησης Άρτας και της Εθνικής γυναικών.

Ξεχωριστή στιγμή για την ίδια η κατάκτηση του πρώτου τίτλου με την Αναγέννηση, το ξεκίνημα της «αυτοκρατορίας» που ακολούθησε, αλλά και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνας της Αθήνας. «Με την Αναγέννηση πετύχαμε σπουδαία πράγματα, μακάρι να τα ξανακάναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πρόσωπο της Αντιπροέδρου, Κατερίνας Ψωμιάδου, τιμήθηκε το τουρνουά «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» για την προσφορά στην ανάπτυξη του αθλήματος και τις Εθνικές ομάδες. «Ο ‘ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ’ δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες του ελληνικού χάντμπολ και θα επιστρέψει όταν χρειαστεί για τον ίδιο λόγο», είπε η πρώην διεθνής, που παρέλαβε τον βραβείο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικών ομάδων, Βασίλη Κρανιώτη.

Τιμήθηκαν οι κορυφαίες ομάδες και καλύτεροι της σεζόν
Παράλληλα, η ΟΧΕ βράβευσε τους κορυφαίους και τις κορυφαίες της περυσινής σεζόν στα δύο πρωταθλήματα, τις ομάδες που κατέκτησαν τα δύο νταμπλ, τον Ολυμπιακό ΣΦΠ/Όμιλο Ξυνή (άνδρες) και τον ΠΑΟΚ Mateco (γυναίκες).

Οι κορυφαίοι σε Handball Premier και Α1 Γυναικών της περιόδου 2018-2019 είναι οι:

Handball Premier
Προπονητής: Γιώργος Ζαραβίνας (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Τερματοφύλακας: Κώστας Τσιλιμπάρης (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Δεξιός εξτρέμ: Δημήτρης Τζηράς (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Δεξιός ίντερ: Φελίπε Ρέινα (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Πλέι μέικερ: Πάτρικ Λέμος (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Πίβοτ: Ανδρέας Αραπακόπουλος (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Αριστερός ίντερ: Λαρς Γιάκομπσεν (ΑΕΚ)
Αριστερός εξτρέμ: Άγγελος Τσίλης (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Καλύτερος αμυντικός: Ανδρέας Αραπακόπουλος (Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή)
Καλύτερος νέος: Γιώργος Παπαβασίλης (ΧΑΝΘ)
Πρώτος σκόρερ: Toυνγκελίδης (Bianco Monte Δράμα 1986)
160 γκολ (22 αγώνες, μ.ο. 7,27)

Α1 Γυναικών
Προπονητής: Δημήτρης Δημητρούλιας (ΠΑΟΚ Mateco)
Τερματοφύλακας: Μπρούνα Ντε Ολιβέιρα (ΠΑΟΚ Mateco)
Δεξιά εξτρέμ: Βάσια Γκάτζιου (ΠΑΟΚ Mateco)
Δεξιά ίντερ: Δέσποινα Φράγκου (OΦΝ Ιωνίας)
Πλέι μέικερ: Αγνή Ζυγούρα (ΠΑΟΚ Mateco)
Πίβοτ: Μαρίγια Νίκολιτς (ΠΑΟΚ Mateco)
Aριστερή ίντερ: Κατερίνα Βαφειάδου (ΠΑΟΚ Mateco)
Αριστερή εξτρέμ: Αναστασία Παναγιωτίδου (ΠΑΟΚ Mateco)
Καλύτερη αμυντικός: Αγνή Ζυγούρα (ΠΑΟΚ Mateco)
Καλύτερη νέα: Κατερίνα Κουκμίση (ΑΕΣΧ Πυλαίας)
Πρώτη σκόρερ: Χριστίνα Τσιομπάνου (Βέροια 2017)
147 γκολ (18 αγώνες, μ.ο. 8.17)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x