Επικαιρότητα

«Λεωφόρος Μελίνας Μερκούρη» στο… Βέλγιο

Φόρο τιμής αποτίει στη Μελίνα Μερκούρη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015,δίνοντας το όνομά της σε λεωφόρο του Βελγίου.

Πρόσφατα εγκαινίασε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μονς του Βελγίου τη «Λεωφόρο Μελίνας Μερκούρη», στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Το όραμα της «τελευταία ελληνίδα θεάς», όπως η ίδια έχει χαρακτηριστεί, για τη δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και η υλοποίησή του τιμάται μετά από 30χρόνια, από την πόλη Μονς που θα είναι η φετινή αντιπρόσωπος του θεσμού.

Η ανέγερση της εν λόγω λεωφόρου ξεκίνησε το 2012 και υλοποιήθηκε το 2014,με σκοπό την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στη μνήμη της σπουδαίας Ελληνίδας έχει καθιερωθεί να απονέμεται βραβείο, το χρηματικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Όλα ξεκίνησαν ... στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες» έχει σημειωθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επιμέλεια: Μαρίνα Μαντζαβινάτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x