sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λούκα Μπάνκι, το… λαχείο της ΑΕΚ

Ο Λούκα Μπάνκι αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή του Μάκη Αγγελόπουλου για τον πάγκο της ΑΕΚ μετά από την περσινή, μαγική σεζόν.

Η «μαύρη» τριετία (2011-14) της μπασκετικής ΑΕΚ ανήκει για τα καλά στο παρελθόν, με τις επιτυχίες της περσινής περιόδου να αποτελούν το ιδανικό εφαλτήριο για καλύτερες ημέρες. Προς τη σωστή κατεύθυνση φυσικά και η επιλογή του Λούκα Μπάνκι ως προπονητή της ομάδας.

Γράφει ο Γιώργος Πετρίδης

Όταν έγινε γνωστό -κατά τα τέλη Ιουνίου- πως η ΑΕΚ διαπραγματεύεται με τον Λούκα Μπάνκι, στους περισσότερους δημιουργήθηκε μια έκφραση απορίας, αφού το σενάριο να αναλάβει προπονητής επιπέδου Ευρωλίγκας (έστω κι αν η καριέρα του πήρε κάπως την κατιούσα), ομάδα που αγωνιζόταν μέχρι πριν από 3-4 χρόνια στα «αλώνια» της Α2 και της Β’ Εθνικής, είναι μια ωραία ιστορία που στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα γινόταν ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα…

Εντούτοις, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγική παράγραφο, οι περσινές επιτυχίες με τις κατακτήσεις του Basketball Champions League και του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν η καλύτερη απόδειξη για το ότι η «Ένωση» επανήλθε για τα καλά στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ τα δύο αυτά τρόπαια μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη βάση για να χτιστεί σωστά και κάτι αξιόλογο για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό όμως θα μας απασχολήσει στο… μέλλον και θα το δείξει η ιστορία. Στο παρόν, οι προαναφερθείσες επιτυχίες αποτέλεσαν το καλύτερο δέλεαρ για να πειστούν ο Λούκα Μπάνκι, αλλά και παίκτες του φετινού ρόστερ (βλ. Ματσιούλις, Σαντ-Ρόος). Σε όλα αυτά προσθέστε τις μαγευτικές εικόνες από το Final-4 του BCL στο ΟΑΚΑ, όπως και τη διοικητική σταθερότητα που «παρέχει» πλέον η παρουσία του Μάκη Αγγελόπουλου. Άλλωστε, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καμφθούν και οι τελευταίες… αντιρρήσεις (αν υπήρχαν) του 53χρονου προπονητή.

inner

Ο Ιταλός τεχνικός λοιπόν ανέλαβε το βαρύ φορτίο να καθοδηγήσει μια επιτυχημένη -από πέρσι- ομάδα και έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση. Ο ίδιος δείχνει απόλυτα ευχαριστημένος με το περιβάλλον που εργάζεται και δηλώνει -όπου σταθεί και όπου βρεθεί- ότι επιθυμεί να «χτίσει» μια υγιή ομάδα που θα γράψει ιστορικές επιτυχίες, σε συνδυασμό με το ότι θα δώσει τόπο στα νιάτα.

Έτσι λοιπόν, οι πρώτες εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει όσοι συναναστρέφονται με τον «οργανισμό» ΑΕΚ από τον Μπάνκι είναι τουλάχιστον εξαιρετικές! Πρόκειται για έναν καταπληκτικό επαγγελματία, έναν πολύ ωραίο και επικοινωνιακό τύπο, ενώ για τις προπονητικές του ικανότητες, ούτε λόγος να γίνεται. Η ομάδα που «χτίζει», έχει αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της και όλα αυτά ενώ έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα μέχρι στιγμής από τραυματισμούς.

Σε κάθε αγώνα της «Ένωσης» παρατηρούνται μικρολεπτομέρειες -σε επίπεδο τακτικής- που κάνουν τη διαφορά, ενώ βλέπουμε προπονητικές εντολές σε άμυνα και επίθεση, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο Ιταλός κάτι… σκαμπάζει. Λόγου χάρη η άμυνα ζώνης με προσαρμογές ή τα plays και οι συνεργασίες στον επιθετικό τομέα. Άξιο αναφοράς επίσης πως έχει παρατηρηθεί ότι μετά από κάθε τάιμ-άουτ (σχεδόν) που ζητάει ο 53χρονος, ακολουθεί εύστοχη επιλογή στην επίθεση, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει σωστό πλάνο και σχέδιο.

inner

Δεν πρέπει να παραλείψουμε φυσικά και τη συμβολή των παικτών του σε όλο αυτό, με τον Μπάνκι να «παίρνει» από τους περισσότερους εξ αυτών το 100% και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ικανότητές τους. Όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνει στα… νιάτα, θα τον κρίνουμε στο τέλος της περιόδου, καθώς σε αυτή τη φάση η ομάδα δεν βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση και ίσως ο χρόνος συμμετοχής τους είναι «πλασματικός». Είναι δεδομένο πάντως πως πιστεύει πολύ στον Μωραΐτη, τον Τσαλμπούρη και τον Ρογκαβόπουλο.

Οι 6 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, με λαβωμένη ομάδα κι ενώ έπαιξε πολύ καλή άμυνα στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτών των αγώνων (65,5 πόντους/μέσο όρο δέχθηκε σε αυτές) δείχνουν μια συνέχεια και μια σωστή λειτουργία σε επίπεδο τακτικής. Από ‘κει και πέρα, με την παρουσία του στον προπονητικό θώκο παρέχει πολύ μεγαλύτερη ηρεμία σε σχέση π.χ. με τον «εκρηκτικό» Ζντοβτς.

Επιπροσθέτως, η συνεργασία του με τους ανθρώπους του συλλόγου είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Δεν γνωρίζουμε αν θα κατακτηθούν τρόπαια και τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αυτό που συμπεραίνουμε μέχρι στιγμής είναι πως η μπασκετική ΑΕΚ κέρδισε το… λαχείο με τον Μπάνκι στον πάγκο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x