sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λούκα Ντόντσιτς: Άλλο παιδί-θαύμα, άλλο Ντόντσιτς

Ο άσος των Μάβερικς με την κατάκτηση του βραβείου του ΝΒΑ Rookie επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως πρόκειται για σπάνιο μπασκετικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα δεν έχει πλησιάσει ακόμα το ταβάνι του.

Αν για να γραφεί το βιβλίο της ζωής ενός 20χρονου νεαρού χρειάζονται μετά βίας μερικές σελίδες, τότε κάποιος που θα διαβάσει το βιογραφικό του Λούκα Ντόντσιτς δεν θα πιστέψει και πολύ εύκολα ότι ο περί ου ο λόγος έχει γεννηθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 1999.

Τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου ο Σλοβένος παρέλαβε το βραβείο του rookie της χρονιάς στο ΝΒΑ, προσθέτοντας ακόμα ένα μεγάλο παράσημο στη λίστα του, η οποία ακόμα κι αν δεν επρόκειτο να μεγαλώσει περαιτέρω (πράγμα απίθανο), θα «φωτογράφιζε» έναν σπουδαίο μπασκετμπολίστα.

Ο Ντόντσιτς έγινε μόλις ο δεύτερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας στην ιστορία του ΝΒΑ που κερδίζει το βραβείο rookie, από το 1952 που αυτό δόθηκε για πρώτη φορά. Ο πρώτος και μοναδικός μέχρι φέτος ήταν ο Ισπανός θρύλος Πάου Γκασόλ το 2002 ως παίκτης των Μέμφις Γρίζλις. Κάτι που σημαίνει πως κάποιοι αθλητές ονόματι Κούκοτς, Ντίβατς, Σαμπόνις, Ντράζεν, Νοβίτσκι δεν τα κατάφεραν.

Για τους περισσότερους ωστόσο, το βραβείο αυτό ήταν αναμενόμενο πως θα καταλήξει στα χέρια του No3 του Draft 2018. Ο Ντόντσιτς είχε ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων συνομηλίκων του. Μπασκετικά ήταν ήδη άνδρας, αφού ναι μεν έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι σε ηλικία 19 χρονών, αλλά έχοντας ήδη κατακτήσει τις ευρωπαϊκές κορυφές.

Ήταν άνοιξη του 2012, όταν ο γιος του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή Σάσα Ντόντσιτς έστρεφε τα βλέμματα των σκάουτερ σχεδόν όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων πάνω του. Αιτία ήταν ένα τουρνουά u13, το οποίο κατέκτησε με την Ολύμπια Λουμπλιάνας, έχοντας στον τελικό 54 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Έμοιαζε να παίζει με ... παιδάκια κατά πολύ μικρότερά του. Την υπογραφή του την κέρδισε η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία του πρόσφερε πενταετές συμβόλαιο.

Για 2,5 χρόνια αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής των Μαδριλένων και στη Ρεάλ Β, ώσπου στις 30 Απριλίου 2015 έμελλε να κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και 2 μηνών με την ανδρική ομάδα σε αγώνα κόντρα στη Μάλαγα για την ACB και να συστηθεί στο ευρύ κοινό ως ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας που αγωνίζεται σε επίσημο αγώνα. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα μάλιστα ευστόχησε σε τρίποντο μέσα σε αποθέωση, αφήνοντας τους πρώτους οιωνούς για το τι θα επακολουθήσει από τον γεμάτο μπασκετικό θράσος πιτσιρικά.

inner

Η σεζόν 2015-16 ήταν η πρώτη που ο Ντόντσιτς συμπεριλήφθηκε κανονικά στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας. Η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση σε αυτό το επίπεδο σημειώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015, όταν απέναντι στην Μπιλμπάο είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Όλη η μπασκετική Ευρώπη άρχισε να μιλά για τον 17χρονο με την απίστευτη ωριμότητα κινήσεων και αντίληψης και την άγνοια φόβου. Τον δίμετρο γκαρντ που μπορεί με την ίδια ευκολία να ντριμπλάρει, να πασάρει, να σουτάρει, να κατεβάσει μπάλα και να μαρκάρει το αντίπαλο τεσσάρι.

Την επόμενη σεζόν (2016-17) ο 18χρονος πλέον Λούκα έχει κερδίσει με το σπαθί του 20 λεπτά χρόνου συμμετοχής κατά μέσο όρο και κατακτά άνευ ανταγωνισμού το βραβείο του EuroLeague Rising Star. Ο προπονητής του Πάμπλο Λάσο δηλώνει γι΄αυτόν τον Οκτώβριο του 2016 πως «δεν του χαρίζουμε τίποτα. Κερδίζει ό,τι βλέπετε μέσω των όσων κάνει στις προπονήσεις. Δεν με νοιάζει πόσων χρόνων είναι. Δεν του φέρομαι διαφορετικά». Κι όλα αυτά ενώ στις προπονήσεις της Ρεάλ τον πηγαίνει ακόμα η μητέρα του, αφού δεν δικαιούνταν να έχει δίπλωμα οδήγησης.

inner

Ώσπου την τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη σημειώνεται η έκρηξη. Ο Ντόντσιτς δεν καταφέρνει απλώς να λογίζεται από όλους πλέον ως άνδρας, αλλά σαρώνει τα πάντα στον διάβα του. Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ ως MVP τόσο της κανονικής περιόδου όσο και του Final-4 και Ευρωμπάσκετ με τη Σλοβενία ως μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Είναι προφανές πλέον ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν τον χωράνε και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Κάποιοι αμφισβητούν το αν θα μπορέσει να τα καταφέρει στο ΝΒΑ απέναντι σε αντιπάλους με φοβερά σωματικά προσόντα και ταχυδύναμη. Οι Χοκς και οι Κινγκς έχουν την δυνατότητα να τον εντάξουν στο ρόστερ τους, αλλά τον προσπερνάνε. Καταλήγει στο Ντάλας και κλείνει στόματα. Πραγματοποιεί την καλύτερη rookie χρονιά που είδε το ΝΒΑ εδώ και πολλά χρόνια με 21.2 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1.1 κλεψίματα σε 32.2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

inner

Από τον Δεκέμβριο ήδη είναι το φαβορί για το βραβείο του rookie και τελικά το κατακτά.

Ο Ντόντσιτς είναι γνωστό πως σιχαίνεται την ήττα. Απ΄ ό,τι φαίνεται δεν του αρέσει ούτε να τον αμφισβητούν. Ο 20χρονος από τη Λιουμπλιάνα, έχει κατακτήσει ήδη αυτά που άλλοι ονειρεύονται μια μπασκετική ζωή και μάλλον ακόμα δεν έχει πλησιάσει το ταβάνι του…

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x