Θαλάσσια Σπορ

Μάντης-Καγιαλής στο sport-fm.gr: «Η θάλασσα είναι η ιστορία μας, γιατί όχι το άθλημα μας»

Μια χρονιά πριν του Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου και ελπίζουν να βρεθούν, οι ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μίλησαν στο sport-fm.gr.

Στον δύσκολο δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τις αξέχαστες στιγμές και στην πικρία για τις υποσχέσεις της Πολιτείας, αναφέρθηκε το δίδυμο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, στο sport-fm.gr.

Επίσης, οι δυο Ολυμπιονίκες του Ρίο, μίλησαν για τον άνθρωπο που εν πολλοίς «ευθύνεται» για τις αθλητικές επιτυχίες της χώρας, για το μέλλον τους στον χώρο και εξηγούν γιατί επέλεξαν την ιστιοπλοΐα.

Οι συνεχόμενες αποτυχίες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012 τους «ένωσαν» ακόμα περισσότερο. Οι 52, μέχρι στιγμής, τίτλοι τους, μόνο τυχαία δεν ήρθαν. Η αφοσίωση σε αυτό που κάνουν ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας και της λογικής.

Η σχέση τους με την θάλασσα, συγκρίνεται με μια μεγάλη αγάπη. Πλέον, βάζουν πλώρη για την επόμενη επιτυχία τους για την οποία έχουν αφιερώσει χιλιάδες ώρες εξαντλητικής προπόνησης και αν όλα συνεχίσουν έτσι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Για τον μέχρι στιγμής φετινό απολογισμό τους:
Π.Μ «Πέρσι είχαμε μια δύσκολη χρονιά, αν και ήρθε η επιτυχία με το δεύτερο Ευρωπαϊκό. Φέτος είναι προολυμπιακή χρονιά, μια χρονιά ορόσημο, όπου έπρεπε να ανεβάσουμε λίγο ρυθμούς και αυτό κάναμε ξεκινώντας την χρονιά με νίκη. Χρυσό στο North American και πλασαρίσματα στην δεκάδα σε όλους τους αγώνες. Έτσι και πριν από λίγες μέρες ήρθαμε πέμπτοι στο Ευρωπαϊκό και χάσαμε το μετάλλιο από δικά μας λάθη αλλά και από ένα λάθος που έκαναν οι κριτές και το παραδέχτηκαν. Έχουμε ανοδική πορεία και έναν χρόνο μπροστά μας, αν όλα συνεχίσουν έτσι είμαστε σε καλό δρόμο».
Π.Κ «Φέτος αισθανόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, έχουμε προπονηθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε συμμετάσχει σε αγώνες και έχουμε κάνει πολύ καλό προγραμματισμό, απλά δεν έχει έρθει ακόμα το αποτέλεσμα. Όταν ξέρεις ότι έχεις δουλέψει και δεν έρχεται το αποτέλεσμα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, τα έχεις εξαντλήσει όλα».

Για πιο λόγο προτιμούν την ιστιοπλοΐα:
Π.Μ «Το “γήπεδο” μας είναι ασύγκριτο με οποιοδήποτε άλλο. Έχουμε μια χώρα που διαθέτει εξαιρετικό καιρό τους περισσότερους μήνες, τα νερά είναι καταπληκτικά και η ιστορία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την θάλασσα σε όλους του τομείς, στον αθλητισμό, στο εμπόριο αλλά και ο ίδιο το κράτος κυριαρχεί διαχρονικά στην θάλασσα. Η θάλασσα είναι η ιστορία μας, γιατί όχι το άθλημα μας».
Π.Κ «Είμαστε ένα πεντακάθαρο άθλημα, δεν έχει υπάρξει ποτέ αθλητής ντοπαρισμένος, δεν υπάρχουν κρούσματα οπαδισμού, είναι ευγενές άθλημα. Προσφέρει μια ελευθερία που δεν την συναντάς πουθενά αλλού. Όλα τα αθλήματα έχουν διαστάσεις γηπέδων ή ορίων. Εμάς το γήπεδο μας είναι άπειρο και αλλάζει κάθε μέρα λόγω των καιρικών συνθηκών».

Για την πολυετή συμβίωση τους ως αγωνιστικό δίδυμο:
Π.Μ «Για να “αντέχει” 11 χρόνια σημαίνει ότι πάει καλά. Τα πιο πολλά πληρώματα διαρκούν συνήθως έναν Ολυμπιακό κύκλο, τέσσερα χρόνια. Σίγουρα τα πηγαίνουμε καλά γιατί έχουμε αποτύχει σε όλες τις Ολυμπιακές μας προσπάθεια εκτός από την τελευταία. Είχαμε υπομονή και το πιστεύαμε».
Π.Κ «Είναι μια δύσκολη «σχέση». Είναι συνεργασία, είναι φιλία, είναι οι κοινοί στόχοι. Υπάρχουν και χαρές και τσακωμοί. Ως γνωστόν στον αθλητισμό οι πιο πολλές στιγμές είναι άσχημες. Ο κόσμος βλέπει την μια ωραία στιγμή, ενώ οι αποτυχίες υπερτερούν. Αυτό μας έχει δέσει πιο πολύ, αφού στα καλά “είμαστε” όλοι αγαπημένοι και φίλοι, στα δύσκολα φαίνονται όμως οι σχέσεις των ανθρώπων».

«Μαζί με τα συγχαρητήρια έρχονται και πολλές υποσχέσεις. Νομίζω ότι αυτό συνέβη και μετά το Ρίο»



inner

Για το τι ακολούθησε μετά την επιτυχία του Ρίο:
Π.Μ «Μαζί με τους υπόλοιπους Ολυμπιονίκες, ήμασταν τα πρόσωπα των ημερών. Ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Τώρα εκείνη την περίοδο γίνανε πολλές συναντήσεις με υπουργούς, με διάφορους ανθρώπους με υψηλά αξιώματα στην χώρα μας αλλά δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό στην βοήθεια προς εμάς και προς τον αθλητισμό. Μαζί με τα συγχαρητήρια έρχονται και πολλές υποσχέσεις. Νομίζω ότι αυτό συνέβη και τότε.
Π.Κ «Ούτε καν να βοηθήσουμε και να προτείνουμε εμείς πράγματα από την πλευρά μας δεν μας ζητήθηκε. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια στον χώρο και έχουμε ωριμάσει μέσω του αθλητισμού. Θέλαμε να μας προσεγγίσουν οι αρμόδιοι φορείς και να μας ρωτήσουν «τι θα μπορούσαμε να κάνουμε». Θα ήταν τεράστια χαρά να βοηθήσουμε μιας και το κάνουμε στους Ομίλους μας, σε παιδιά που γνωρίζουμε, στους φίλους μας και γενικά σε όποιον μας το ζητά».

Για τον αν ξεχωρίζουν κάποιον τίτλο, πλην του Ολυμπιακού μεταλλίου
Π.Κ «Το χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο όταν και ακούσαμε τον εθνικό ύμνο μέσα στην Κωνσταντινούπολη το 2010, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, εκεί όπου έτρεχα με σπασμένο δάχτυλο και ράμματα. Είχα πάθει ένα ατύχημα μια εβδομάδα πριν τους αγώνες και δεν το είχαμε «βγάλει» πουθενά , ούτε σε εφημερίδες, ούτε το ήξεραν οι αντίπαλοι μας γιατί δεν θέλαμε να δείξουμε καμία αδυναμία. Ούτε στις προπονήσεις δεν μπαίναμε γα να φανεί στους ανταγωνιστές μας ότι είμαστε άνετοι».
Π.Μ «Οι δυο μας τίτλοι μέσα στην Κωνσταντινούπολη είχαν διαφορετικό χαρακτήρα. Επίσης κάτι που δεν είχα συνειδητοποιήσει ήταν όταν πήραμε την πρόκριση για το Ρίο. Ένας δικός μου άνθρωπος έκλαιγε στο τηλέφωνο από την Αθήνα και ήταν σοκαριστικό να συνειδητοποιείς ότι πέτυχες αυτό για το οποίο έχεις μοχθήσει. Όσον αφορά τον τραυματισμό του Παύλου, ούτε εμείς δεν ξέραμε ότι είναι σπασμένο το δάχτυλο του. Μάλιστα εγώ τότε του έλεγα ότι τον “τραβάνε” τα ράμματα. Όταν γυρίσαμε πίσω έκανε εξέταση και μάθαμε τι είχε».

Για το μέλλον τους στον χώρο
Π.Μ «Ασχολούμαστε με τα μεγάλα σκάφη όπου και θα πάμε να τρέξουμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτής θαλάσσης στην Κροατία (1/6-9/6 Σιμπένικ). Είναι κάτι καινούργιο για εμάς και το “χτίζουμε” εδώ και μήνες. Απαιτεί πολύ συντονισμό γιατί είμαστε μια ομάδα με 11 άτομα στο σκάφος και άλλους τρεις-τέσσερις εκτός. Προσπαθούμε πάντα να πρωταγωνιστούμε αλλά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα πάμε και λίγο αναγνωριστικά».
Π.Κ «Για εμάς είναι το μέλλον που θα ασχοληθούμε στην συνέχεια. Βόλεψε πολύ το αγωνιστικό μας πρόγραμμα με το αυτό παγκόσμιο. Μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα».

«Πολλά μετάλλια, Ολυμπιακά και Παγκόσμια, ήρθαν χάρη στον Σπύρο Καπράλο»



inner

Για το που υστερούμε σαν χώρα στο άθλημα τους
Π.Κ «Είμαστε πίσω στην οργάνωση. Απέχουμε πολύ οργανωτικά και οικονομικά φυσικά. Το νούμερο ένα μας μειονέκτημα είναι ότι δε μπορούμε να είμαστε «ομάδα» σε πάρα πολλούς τομείς. Είμαστε μια χώρα που τσακωνόμαστε μεταξύ μας και δεν κοιτάμε την κοινή πορεία και την ομαδικότητα».
Π.Μ «Στην οργάνωση πάσχουμε. Διανύουμε μια κρίση μέσα από την οποία έχει συρρικνωθεί ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός, άσχετα με το αν έρχονται πολλά μετάλλια με κάποιες ατομικές προσπάθειες που γίνονται. Οι επιτυχίες στηρίζονται σε ατομικές πρωτοβουλίες, σε χορηγούς, σε ανθρώπους όπως ο Σπύρος Καπράλος, τόσο από την πλευρά της Ολυμπιακής επιτροπής όσο και ως άνθρωπος. Πολλά μετάλλια, Ολυμπιακά και Παγκόσμια, ήρθαν χάρη σε αυτόν».

Για την έλλειψη θεατών στην ιστιοπλοΐα
Π.Μ «Η τεχνολογία σιγά σιγά φτιάχνει μια κερκίδα στην ιστιοπλοΐα με τα drones και όλα αυτά, αλλά είναι υπό εξέλιξη. Εμείς έχουμε συνηθίσει χωρίς την παρουσία κοινού και κάθε φορά που έχει τύχει να έχει κερκίδα, γιατί γίνεται ο τελικός κοντά στην στεριά, είναι κάτι πολύ ωραίο να ακούς τον κόσμο, δεν το έχουμε συνηθίσει.
Π.Κ
Φαντάσου ότι μπορεί να κερδίσεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και στην απονομή να έχει σχετικά λίγο κόσμο. Οι αθλητές χρειάζονται την στήριξη του κόσμου, την αγάπη και το έξτρα κίνητρο. Έχουμε όνειρο να έρθει κόσμος και να μας στηρίξει στους αγώνες».

Για το αν παρακολουθούν άλλα σπορ
Π.Κ «Φυσικά και βλέπουμε. Formoula 1, τένις και άλλα. Οι αθλητές που είναι στον χώρο μας πολλά χρόνια θα κοιτάξουν να δουν αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Ποιος δεν θα δει τον Πετρούνια, τον Τσιτσιπά ή την Στεφανίδη;».
Π.Μ «Λίγο πολύ όλα. Όπου υπάρχει ποιότητα θα παρακολουθήσουμε. Θα δούμε τον τελικό του Champions League, θα δούμε το Final Four στο μπάσκετ. Γενικά ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπάρχουν παρατράγουδα μας αρέσει».

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x