sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μαγιόρκα: Οι νησιώτες σαλπάρουν για τα «σαλόνια» της Primera Division

Η νησιώτικη ομάδα επέστρεψε στην ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου, φιλοδοξώντας να ξαναζήσει τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος.

Ύστερα από έξι χρόνια απουσίας, η Μαγιόρκα επέστρεψε στην Primera Division και στόχος της πλέον είναι η καθιέρωση, αφήνοντας πίσω τα δύσκολα χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες του ισπανικού πρωταθλήματος.

Η ήττα στο «Ριαθόρ» με 2-0 από την Λα Κορούνια στο πρώτο παιχνίδι των play off φάνηκε να βάζει τέλος στα όνειρα της ομάδας των Βαλεαρίδων Νήσων για άνοδο. Οι παίκτες του Βιθέντε Μορένο, όμως, ανέτρεψαν τα δεδομένα και με το τελικό 3-0, έδωσαν το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στο «Son Moix».

Η νησιώτικη ομάδα επέστρεψε στην ελίτ του ισπανικού ποδοσφαίρου, φιλοδοξώντας να ξαναζήσει τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος. Αποτέλεσε για 16 χρόνια, άλλωστε και συγκεκριμένα από το 1997 μέχρι και το 2013, αναπόσπαστο κομμάτι της Primera Division. Από τον πάγκο της παρέλασαν προπονητές όπως ο γνώριμος από την θητεία του στον Άρη, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο «αείμνηστος» Λουίς Αραγονές, αλλά και ο Γκρεγκόριο Μανθάνο.

Ο τελευταίος, μάλιστα, συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση ενός εκ των δύο τροπαίων στην ιστορία της ομάδας, του Copa Del Rey το 2003, διαθέτοντας ρόστερ με παίκτες όπως οι πρώην ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, Αριέλ Ιμπαγάσα και Άλμπερτ Ριέρα, ο τερματοφύλακας Λέο Φράνκο, ο Βάλτερ Παντιάνι και φυσικά ο Σαμουέλ Ετό.

inner

Τα πρώτα σύννεφα πάνω από την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, άρχισαν να μαζεύονται το 2008, όταν και παρουσιάστηκε έλλειμμα 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 η ομάδα κήρυξε πτώχευση, παρά την εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πέμπτης θέσης.

Την εμφάνισή τους έκαναν τότε διάφοροι επίδοξοι αγοραστές ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ράφα Ναδάλ, που είχε καταγωγή από το νησί. Ο διάσημος τενίστας αγόρασε μετοχές της ομάδας και μαζί με τον θείο του, τον Μιγκέλ Άνχελ Ναδάλ που φόρεσε τη φανέλα της Μαγιόρκα για πάνω από 10 χρόνια, προσπάθησαν να βγάλουν την ομάδα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Στην προσπάθεια αυτή πήρε μέρος και ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, Λορένσο Σέρα Φερέρ, που ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.

inner

Το εγχείρημα δεν στέφθηκε από επιτυχία με την UEFA να αποφασίζει να μην δώσει άδεια συμμετοχής στο Europa League της επόμενης περιόδου στην ομάδα των Βαλεαρίδων Νήσων. Το μοιραίο δεν άργησε να έρθει και τον Μάιο του 2013, οι «Μπερμεγιόνες» υποβιβάστηκαν στην Segunda Division. Το 2014, ανέλαβε δράση ο Γερμανός επιχειρηματίας, Ουτζ Κλάεσεν, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε σε οικονομικό επίπεδο, με την ομάδα να μην μπορεί να διεκδικήσει την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία.

Το 2016, ο «Hall of Famer» του ΝΒΑ Στιβ Νας, μαζί με τον ιδιοκτήτη των Φοίνιξ Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ και άλλους επενδυτές ήρθαν σε συμφωνία με την διοίκηση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Οι ελπίδες όμως των φιλάθλων της ιστορικής ομάδας μετατράπηκαν σε εφιάλτη, καθώς στο τέλος της σεζόν 2016-2017 η ομάδα τους τερμάτισε στην 20η θέση και υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία μετά από 37 χρόνια και συγκεκριμένα το 1980. Παρά την απογοήτευση, οι «Μπερμεγιόνες» ανέβηκαν ξανά στην δεύτερη κατηγορία την επόμενη χρονιά, στα play off ανόδου με την Μιραντές.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με στόχο την παραμονή. Μην έχοντας περιθώρια για οικονομικά ανοίγματα, η ομάδα απέκτησε μόνο ελεύθερους και δανεικούς παίκτες, έχοντας το 11ο μεγαλύτερο μπάτζετ της κατηγορίας. Το νεανικό σύνολο θα καθοδηγούσε ο προπονητής της ανόδου, Βιθέντε Μορένο. Ο 44χρονος τεχνικός κατάφερε να παρουσιάσει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα που δυσκολευόταν όμως μακριά από το σπίτι της, έχοντας μόλις μία νίκη μακριά από αυτό. Παρόλα αυτά οι νησιώτες ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, τερματίζοντας στην όγδοη θέση με το πέρας του πρώτου γύρου. Τότε άρχισε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η άνοδος.

Το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο αποδείχτηκε καθοριστικό. Οι νησιώτες με όπλο την έδρα τους πέτυχαν εφτά νίκες με μόλις δύο απώλειες βαθμών και αναρριχήθηκαν στην τέταρτη θέση. Η ομάδα του Βιθέντε τερμάτισε τελικά πέμπτη με ένα βαθμό περισσότερο από την έκτη Ντεπορτίβο και πέντε λιγότερους από την τρίτη Μάλαγα. Πρώτος αντίπαλος στο δρόμο της επιστροφής ήταν η Αλμπαθέτε. Η Μαγιόρκα επικράτησε εύκολα 2-0 της αντιπάλου της στο «Son Moix» αλλά η ρεβάνς αποδείχτηκε δύσκολη. Οι «Μπερμεγιόνες», όμως, παρά την ήττα με 1-0 και τις στιγμές πίεσης που δέχτηκαν, προκρίθηκαν στους τελικούς των play off.

Τελευταίο εμπόδιο για την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια ήταν η Λα Κορούνια. Στο πρώτο παιχνίδι, οι Γαλιθιάνοι προηγήθηκαν 1-0 στο «Ριαθόρ» και η αποβολή του Πεντράθα για εγκληματικό φάουλ στον Μπεργαντίνος, έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για την Μαγιόρκα. Το τελικό 2-0 έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στη Ντεπορτίβο αλλά ο Βιθέντε έδωσε το σύνθημα στη συνέντευξη τύπου πριν από το παιχνίδι: «Είμαστε έτοιμοι, οι παίκτες μου αισθάνονται πολύ καλά.

Το έργο μας θα είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε αν έχουμε προσήλωση στο στόχο». Οι παίκτες του φαίνεται να τον άκουσαν και έχοντας υπομονή από το πρώτο λεπτό έφτασαν στην ανατροπή. Το χρυσό γκολ πέτυχε στο 82ο λεπτό ο Πρατς, με σουτ εκτός περιοχής, προκαλώντας τους έξαλλους πανηγυρισμούς του Ναδάλ και των υπολοίπων στις κερκίδες.

inner

Το σφύριγμα της λήξης, ακολούθησε η μαζική είσοδος των φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Η αναμονή έξι χρόνων μόλις είχε λήξει. Η Μαγιόρκα με δύο συνεχόμενους προβιβασμούς επέστρεψε στα «σαλόνια» της μεγάλης κατηγορίας και οι ουδέτεροι ποδοσφαιρόφιλοι εύχονται να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη,
«κλειδώνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» τις δύσκολες στιγμές.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x