Επικαιρότητα

Μαραθώνια υπουργική σύσκεψη για το Brexit υπό την Τερέζα Μέι

Βασικό διακύβευμα είναι ο βαθμός απόκλισης από το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς που θα επιδιώξει το Λονδίνο.

Μαραθώνια συνεδρίαση του κλειστού 11μελούς υπουργικού συμβουλίου για το Brexit έχει συγκαλέσει για σήμερα η Τερέζα Μέι στη βρετανική εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Σκοπός της συνεδρίασης, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι αργά τη νύχτα, είναι να καθοριστούν οι βρετανικές επιδιώξεις όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Βασικό διακύβευμα είναι ο βαθμός απόκλισης από το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς που θα επιδιώξει το Λονδίνο.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν είναι μοιρασμένοι μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της στενότερης δυνατής ευθυγράμμισης των μελλοντικών εμπορικών κανονισμών της Βρετανίας με τους ευρωπαϊκούς και εκείνων που λένε ότι σκοπός του Brexit είναι ακριβώς η απόκλιση από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Βασικοί εκφραστές των δύο απόψεων είναι ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, αντίστοιχα.

Η κα Μέι φέρεται να προκρίνει μία μέση οδό, δηλαδή όσο το δυνατό μικρότερες αποκλίσεις από τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην αρχή και στη συνέχεια σταδιακή απόκλιση ανάλογα με τις ανάγκες της Βρετανίας.

Παράλληλα θεωρείται ότι επιθυμεί διαφοροποίηση του βαθμού ρυθμιστικής σύγκλισης με τους Ευρωπαίους ανάλογα με κάθε τομέα της οικονομίας, κάτι όμως που έχει ήδη αποκλειστεί σε πρώτο στάδιο από την ΕΕ, χωρίς καν να έχει υποβληθεί ακόμα ως επίσημη βρετανική θέση.

Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα αναμένεται να συμπεριληφθούν στην τελευταία από μια σειρά ομιλιών κυβερνητικών στελεχών με θέμα το «δρόμο προς το Brexit», την οποία θα κάνει η Τερέζα Μέι, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, δυνητικά σημείο καμπής στην εσωτερική πολιτική συζήτηση για το Brexit στη Βρετανία αποτελεί η είδηση πως ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν θα προβεί σε ομιλία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας «για να εκθέσει τις αρχές που θα ήθελε το κόμμα να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις».

Στελέχη του κόμματος προϊδεάζουν για μία «σημαντική στιγμή στην ανάπτυξη της πολιτικής των Εργατικών» επί του Brexit.

Θεωρείται πιθανό, υπό την ασφυκτική πίεση φιλοευρωπαίων βουλευτών του, των εργατικών συνδικάτων και της βάσης του κόμματος, ο κ. Κόρμπιν να υποστηρίξει έστω «κάποια μορφή» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x