Stoiximan Super League

Με αυτόν απειλεί η Ξάνθη τον Ολυμπιακό

Σχεδόν αμούστακο αγόρι ήταν ο Σίλβα Κλέιτον όταν πρωτόπαιξε μπάλα στη Ελλάδα. Έφαγε τα γήπεδα με το κουτάλι, πέτυχε, δοξάστηκε, απέτυχε και επιχειρεί με την Ξάνθη στα 32 του το απόλυτο come-back.

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Όταν στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014 η διοίκηση της SKODA Ξάνθης ανακοίνωνε την απόκτηση του Σίλβα Κλέιτον, ελάχιστοι –αν υπήρχαν τέτοιοι κιόλας- μπορούσαν να διανοηθούν το τι θα ακολουθούσε.

Βλέπεις, ο Βραζιλιάνος που ατσαλώθηκε ποδοσφαιρικά παίζοντας στο… τοπικό με τη φανέλα του Μεσσηνιακού, είχε σταματήσει εδώ και χρόνια να διαθέτει οποιαδήποτε λάμψη στο χώρο. Ίσως από εκείνη τη μέρα που στον Παναθηναϊκό πήραν την απόφαση πως πρόκειται για έναν παίκτη που δεν χωρούσε στη λογική της εποχής και της νέας πραγματικότητας που άφηνε η πολυμετοχικότητα. Αυτό το ακριβό δώρο στον κόσμο του «τριφυλλιού» -τον οποίο είχε πληγώσει κατακτώντας με την ΑΕΛ το Κύπελλο του 2007- δεν έδεσε ποτέ με την ομάδα κι έμοιαζε περισσότερο με δαπανηρό αξεσουάρ που απέκτησε πάνω στην τρέλα της νεόπλουτη κυρία, το ξέχασε στην ντουλάπα της κι όταν η κρίση της χτύπησε την πόρτα, αναγκάστηκε να το αποχωριστεί πριν προλάβει καν να το φορέσει.

Χαρακτήρας ιδιαίτερος, με πολλούς αστικούς μύθους να τον συνοδεύουν σχετικά με τις εξωγηπεδικές δραστηριότητές του, ο Σίλβα Κλέιτον θέλει να νιώθει σημαντικός για τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Και στην Ξάνθη βρήκε εκείνη τη χαμένη βεβαιότητα, τη στήριξη αλλά και την ηρεμία που του έλειψε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Λουτσέσκου δεν άργησε να καταλάβει τι σόι άνθρωπο –κυρίως- αλλά και παίκτη είχε στα χέρια του και σύντομα του έδωσε τα… κλειδιά της ομάδας. Όχι ασυδοσία να κάνει ό,τι γουστάρει, αλλά ελευθερία για να μετατρέψει σε μάγκες τους συμπαίκτες του και να αποδείξει σε όλους πως δεν επέστρεψε στην Ελλάδα για… ένσημα και παραλίες.

Δέκα γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα δύο στο Κύπελλο (το ένα μάλιστα το καθοριστικό κόντρα στον Ηρακλή που έστειλε τους Ακρίτες στον τελικό) συνιστούν τα φετινά επιτεύγματα του 32χρονου Βραζιλιάνου, που θα έχει την ευκαιρία να επισφραγίσει αυτήν τη φάση της δεύτερης νιότης του με ακόμη έναν τίτλο. Και την περίοδο που ήταν στο «τριφύλλι» πήρε νταμπλ, όμως όπως εξομολογείται και ο ίδιος, δεν το χάρηκε όσο εκείνο με τη Λάρισα, αφού ξέρει πόσο πιο δύσκολο είναι να τα καταφέρνεις με μια επαρχιακή ομάδα. Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν από τις ελάχιστες που δεν τον ένιωσαν φέτος στα μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδια και η ζωή δεν συνηθίζει να δίνει συχνά δεύτερες ευκαιρίες. Πόσω μάλλον τρίτες…

Το συμβόλαιό του με τη SKODA ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι. Κανείς δεν ξέρει αν ο Βραζιλιάνος θα το ανανεώσει ή αν βρεθεί «μεγάλη» ομάδα που θα του δώσει σε αυτήν την ηλικία το δικαίωμα σε μια νέα υπέρβαση. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο ξεχωριστός τύπος που μιλά σχεδόν τέλεια τη γλώσσα μας από μικρό παιδί και στα τεράστια "γιατί" που συνοδεύουν την καριέρα του είναι και το γιατί δεν έπαιξε στην Εθνική Ελλάδας, πέτυχε ένα απίστευτο come back, που αν συνοδευτεί και από τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό, θα αποτελεί μια από εκείνες τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που αύριο-μεθαύριο θα γουστάρουμε να λέμε πως είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια.

Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x