sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Με Γκάλη και Πέτροβιτς το Παγκόσμιο του 1986

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην κορυφή του κόσμου μετά από 32 χρόνια, όμως ο πρώτος σκόρερ Νίκος Γκάλης και ο MVP Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν αυτοί που είδαν το άστρο τους να λάμπει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986 έλαμψε το αστέρι των Νίκου Γκάλη και Ντράζεν Πέτροβιτς, με τις ΗΠΑ όμως να χαμογελούν στο τέλος, καθώς κατέκτησαν το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους, μετά το 1954 στη Βραζιλία.

Ο «γκάνγκστερ» ολοκλήρωσε το τουρνουά ως πρώτος σκόρερ, με 33,7 πόντους κατά μέσο όρο και την ελληνική ομάδα να τερματίζει δέκατη, ενώ ο «Μότσαρτ» αναδείχθηκε MVP και βοήθησε τη Γιουγκοσλαβία να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, με το 117-91 επί της Βραζιλίας, στον μικρό τελικό.

Στους δέκα αγώνες που έδωσαν μέχρι να φτάσουν στους «4», οι Αμερικανοί γνώρισαν μόνο μία ήττα, αυτή από την Αργεντινή με σκορ 74-70, που εν τέλει δεν τους κόστισε.

Αντίπαλος στα ημιτελικά ήταν η Βραζιλία. Με σχετική άνεση και σκορ 96-80, οι Αμερικανοί πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, εκεί που τους περίμενε η Σοβιετική Ένωση, η οποία τους είχε στερήσει το τρόπαιο το 1982 στην Κολομβία.

Και όλα αυτά, εν μέσω, φυσικά, και του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, εκείνης της εποχής.

Στον τελικό, το νεανικό σχήμα των Κένι και Τσαρλς Σμιθ, του Σον Έλιοτ αλλά και του μετέπειτα «ναυάρχου», Ντέιβιντ Ρόμπινσον, επιβλήθηκε 87-85 της ομάδας των Σαμπόνις, Βάλτερς, Κουρτινάιτις, Βολκόφ, Σοκ, Ταρακάνοφ και Χομίτσιους και πανηγύρισε την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου έπειτα από 32 χρόνια!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x