Επικαιρότητα

Μείωση του φόρου εισοδήματος για τους Γερμανούς θέλει ο Σόιμπλε

Όπως τόνισε, η νέα ρύθμιση θα ήταν καλύτερο να υλοποιηθεί μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017

Να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος για τους εργαζόμενους της χώρας του και να αυξηθεί ο φόρος στα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων, θέλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, αυτό το μέτρο θα ήταν καλύτερο να υλοποιηθεί μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία εφαρμόζεται ενιαίος φόρος 25%, στα έσοδα ιδιωτών από την εκμετάλλευση κεφαλαίων και τα έσοδα από τις αποδόσεις επενδύσεων. Πρόκειται για έναν φόρο που είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), και ο οποίος αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται πολλοί επικριτές του πρώην ΥΠΟΙΚ, ο συγκεκριμένος φόρος ευνοεί τους πλουσιότερους, αφού οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία φορολογούνται με προοδευτικούς συντελεστές που φθάνουν μέχρι και το 45%.

«Δεν ήμουν ποτέ φίλος αυτής της ρύθμισης», είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του. «Αλλά ο προκάτοχός μου Πέερ Στάινμπρουκ είχε δίκιο όταν τον δικαιολογούσε τότε, λέγοντας: "καλύτερα να έχουμε το 25% από κάτι παρά το 45% του τίποτα"», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Η δυνατότητα που προσφέρει σε πολλούς η σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα να κρύβουν τον πλούτο τους σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια, επισήμανε ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανάμεσα σε όλα τα κράτη.

Άλλο ένα μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός λεπτομερούς μητρώου των ιδιοκτητών και των μετόχων εταιρειών, ταμείων, ιδρυμάτων και εταιρειών-βιτρινών.«Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον από τεχνική άποψη, αλλά πλησιάζουμε», τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να καταργήσει τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή 25% και να φορολογεί τα έσοδα από κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο όπως και τους μισθούς.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x