sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μεξικό: H χώρα με τις 100.000 απαγωγές τον χρόνο

Στη χώρα του Άλαν Πουλίδο κανένας δεν είναι ασφαλής. Τα στατιστικά στοιχεία σοκάρουν. Ένας απαγωγέας μιλάει για τη δράση του και ένα οδοιπορικό στη χώρα.

Τουλάχιστον 100.000 Μεξικανοί πέφτουν θύμα απαγωγής στη χώρα τους κάθε χρόνο και δεν είναι μόνο οι πλούσιοι κάτοικοι της χώρας που κινδυνεύουν.

Υδραυλικοί, ιδιοκτήτες καταστημάτων, πλανόδιοι. Άνθρωποι κάθε τάξης και επαγγέλματος γίνονται στόχοι απαγωγής, βασανισμών ακόμα και δολοφονιών.

Οι απαιτήσεις των δραστών ξεκινούν από εκατομμύρια δολάρια αλλά δέχονται λύτρα έως και 500 δολαρίων κάτι που δείχνει ότι κανένας δεν είναι ασφαλής.


inner

Με την υπόθεση απαγωγής του Άλαν Πουλίδο να συγκλονίζει έρχεται στην επιφάνεια ένα από τα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν το Μεξικό. Το θέμα των απαγωγών.

Σε μία χώρα όπως το Μεξικό με μεγάλη ιστορία στους πολέμους μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών και την αστυνομία να είναι διεφθαρμένη μέχρι το κόκκαλο, οι απαγωγές είναι μια παλιά ιστορία. Στο παρελθόν οι στόχοι ήταν οι κυρίως οι πλούσιοι επιχειρηματίες. Πλέον όμως όλοι κινδυνεύουν.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων, οδηγοί ταξί, παρκαδόροι και άνθρωποι που ζουν από το μεροκάματο. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων είναι επίσης φοιτητές με γονείς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λύτρα.

inner

«Τώρα πλέον οι στόχοι είναι οι εργαζόμενοι, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αυτοί που έχουν πρόσβαση σε μετρητά πιο γρήγορα» λέει η Isabel Miranda de Wallace, που είναι ακτιβίστρια στο Μεξικό με στόχο να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα (όπως την αποκαλεί) των απαγωγών.

Το 2013 καταγράφηκαν στη χώρα 1698 απαγωγές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όμως μόνο ένα 10% των θυμάτων φτάνει στο σημείο να κάνει καταγγελία στην αστυνομία.

Έτσι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αγγίζει το εξωπραγματικό νούμερο των 100.000.

Ένας απαγωγέας μιλάει για τη δράση του:



Το Ιούνιο του 2015 και μόνο, οι υποθέσεις απαγωγής στη χώρα αυξήθηκαν κατά 30% και σύμφωνα με το National Citizen Observatory (ONC) αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Εκείνο το μήνα μόνο καταγγέλθηκαν 178 περιστατικά και επειδή σύμφωνα με το νόμο η απαγωγή είναι ομοσπονδιακό αδίκημα όλες οι υποθέσεις πρέπει να ερευνηθούν.

Σύμφωνα με το ONC όμως αυτό δεν συμβαίνει.

inner

Όπως και με τις περισσότερες κατηγορίες εγκλημάτων στη χώρα δεν υπάρχουν στατιστικά για τον αριθμό επίλυσης των υποθέσεων. Έτσι μπορεί να μαθαίνεις έναν νούμερο για το πόσες απαγωγές έγιναν αλλά κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί σε όλες αυτές τις υποθέσεις.

Η καχυποψία των πολιτών για τον ρόλο της αστυνομίας στις υποθέσεις είναι τεράστια, αφού η διαφθορά στον χώρο είναι τέτοια που κάνει τους περισσότερους κατοίκους της χώρας να πιστεύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων απαγωγής έχει ως άμεσους συνεργάτες ανθρώπους που θα έπρεπε κανονικά να προστατεύουν τους πολίτες.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το οδοιπορικό του BBC στο Μεξικό για το θέμα των απαγωγών.



Πηγές: BBC, Washington Post, Business Insider

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x