sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μετά τη Dream Team… η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μετά τις ΗΠΑ η πιο πετυχημένη (μαζί με Σερβία και Λιθουανία) χώρα σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων. Το δείχνουν και τα στοιχεία.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που αρχίζει το Σάββατο στο Ηράκλειο είναι το δωδέκατο στην ιστορία. Η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται πως είναι η δεύτερη πιο πετυχημένη χώρα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Αποστολή στο Ηράκλειο, Χρήστος Ρομπόλης

Οι ΗΠΑ είναι κυρίαρχος του θεσμού, μετρώντας πέντε κατακτήσεις και τρεις δεύτερες θέσεις. Ακολουθούν τρεις χώρες, που έχουν κατακτήσει από τρία μετάλλια κι ανάμεσά τους είναι η Ελλάδα, που έχει απουσιάσει μόλις μια φορά από το βάθρο στις τέσσερις εμφανίσεις της στη διοργάνωση.

Το 1995 είχε στεφθεί-ούσα αήττητη σε οκτώ ματς-παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας στον τελικό του ΟΑΚΑ την Αυστραλία με 91-73 (Ρεντζιάς 33, Παπανικολάου 21, Κακιούζης 19, Χατζής 8, Μπαρλάς 3, Καράγκουτης 3, Καλαϊτζής 3, Σούλης 1).

Το 2009 οι Έλληνες Έφηβοι, λίγο πριν στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης στη Ρόδο, «ζεστάθηκαν» κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Στον τελικό «λύγισαν» απέναντι στις ΗΠΑ με 88-80 (Σλούκας 17, Παππάς 16, Κασελάκης 15, Παπανικολάου 12, Γιάνκοβιτς 8, Κατσίβελης 5, Μάντζαρης 3, Σαρικόπουλος 2, Γεωργάκης 1, Παπαντωνίου, Καραθανάσης, Αγγελόπουλος).

Το 2003 στη Θεσσαλονίκη η Ελλάδα υπέστη μόνο μία ήττα, με 73-72 από τη Λιθουανία του Λίνας Κλέιζα στα ημιτελικά, αλλά αυτή ήταν αρκετή για να την περιορίσει στην τρίτη θέση, καθώς στον μικρό τελικό επιβλήθηκε 73-63 της Κροατίας (Βουγιούκας 20, Σουρλής 13, Σχορτσανίτης 10, Περπέρογλου 10, Βασιλόπουλος 7, Ξανθόπουλος 7, Βασιλειάδης 6, Αποστολίδης, Θέος.

Στη μοναδική άλλη συμμετοχή της στη διοργάνωση, η Ελλάδα ήταν έβδομη το 1999 στην Πορτογαλία, με απολογισμό τέσσερις νίκες και ισάριθμες ήττες με ρόστερ τους Φώτση, Λ. Παπαδόπουλο, Διαμαντόπουλο, Παπαμακάριο, Πετρόπουλο, Πέττα, Δορκοφίκη, Γλυνιαδάκη, Μαντζάνα, Αγαδάκο, Παππά και Υφαντή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x