sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μη σου τύχει: Τα πιο μακρινά ταξίδια στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Είσαι οπαδός της Σπόρτινγκ. Φανατικός. Δεν χάνεις ματς! Είτε εντός, είτε εκτός έδρας, παντού… Το ταξίδι στο Καζακστάν, όμως, για να δεις την αναμέτρηση με την Αστάνα, θα το σκεφτείς πριν το κάνεις!

«Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ», τραγουδούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού.

Αν είσαι οπαδός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όμως και -λέμε τώρα- τυχαίνει να γνωρίζεις το ιστορικό σύνθημα των «πράσινων», ενδέχεται να κάνεις μία μικρή, αλλά ουσιαστική αλλαγή: «Εκεί που δεν θα ήθελα να ταξιδέψω ΠΟΤΕ εγώ»!

Διότι, σκέψου να είσαι φανατικός των «λιονταριών» της πορτογαλικής πρωτεύουσας, ρε παιδί μου. Να μη χάνεις ματς! Είτε εντός, είτε εκτός έδρας, σε όλες τις διοργανώσεις, να ακολουθείς παντού.

Και να «πέφτει» η ομάδα σου πάνω στην Αστάνα, από το Καζακστάν!

Πού να τρέχεις τώρα;

Μόλις… 6.000 χιλιόμετρα μακριά, σε ένα από τα πλέον ατελείωτα ταξίδια στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων Ευρώπης -αλλά όχι το πιο μακρινό, όπως θυμίζει η UEFA!

Του Νίκου Ράλλη

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, λοιπόν, με αφορμή το «σταύρωμα» (κανονικό…) της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τους Κοζάκους, στους «32» του Europa League, έκανε μία μικρή αναδρομή, θυμίζοντας πως, κάποιες ομάδες, χρειάζεται να διασχίσουν όλη, σχεδόν, τη γηραιά ήπειρο(!), προκειμένου να παίξουν ποδόσφαιρο!

Αρχικά, σημειώνει πως το ρεκόρ διατηρεί το ζευγάρι της Μπενφίκα με την (μαντέψτε…) Αστάνα, όταν είχαν -για κακή τους τύχη- «πέσει» μαζί στο Champions League της σεζόν 2015-2016, με τον φιλοξενούμενο να διανύει, περίπου, 6.173 χιλιόμετρα, για να αντιμετωπίσει τον γηπεδούχο. Και επειδή το ''Jose Alvalade'' της Σπόρτινγκ είναι λίγο πιο ανατολικά από το ''Estadio da Luz'', η UEFA χαρακτηρίζει… τυχερούς τους Κοζάκους, που θα γλιτώσουν μερικά χιλιόμετρα. Ρε, τι λέτε, ρε; Τζετ λαγκ ενώ δεν αλλάζεις ήπειρο;

Το εντυπωσιακό είναι πως, σε ένα άλλο ποδόσφαιρο, το σάλας (futsal), το ρεκόρ είναι κάνα… χιλιάρι χιλιόμετρα περισσότερα, όταν η Σπόρτινγκ (τυχερός αυτός ο σύλλογος…) είχε αντιμετωπίσει την Καϊράτ, που είναι ακόμη πιο ανατολικά (η πόλη Αλμάτι, για την ακρίβεια) από την Αστάνα, με τους φιλοξενούμενους να «μετρούν» 6.911 χιλιόμετρα!

Οι παίκτες της Σέλτικ στο Μοντεβιδέο το 1967
inner
Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι, από το 1960 έως το 2004, ο πρωταθλητής Ευρώπης και ο πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής… ξεσπιτώνονταν, για το ιστορικό Διηπειρωτικό Κύπελλο. Το πιο μακρινό ταξίδι, λοιπόν, που έγινε ποτέ, ήταν αυτό της Σέλτικ, στην Αργεντινή, για το παιχνίδι με τη Ρασίνγκ και τούμπαλιν, με τις δύο ομάδες να διανύουν 11,304 χιλιόμετρα -και τους Λατινοαμερικανούς, για την ιστορία, να κατακτούν την κούπα, σε αγώνα μπαράζ, στο Μοντεβιδέο…

Επιστρέφουμε στην Ευρώπη. Πιο… τυχερό «σταύρωμα», φυσικά, είναι εκείνο της Μίλαν και της Ίντερ, αφού οι δύο ομάδες, όχι, απλά, εδρεύουν στο Μιλάνο, αλλά μοιράζονται το ίδιο γήπεδο («Σαν Σίρο» ή «Μεάτσα», διαλέξτε) και, τόσο στα ημιτελικά του Champions League της σεζόν 2002-2003 όσο και στα προημιτελικά του 2004-2005, έκαναν… 0 χιλιόμετρα για το εκτός έδρας ματς.

Πάμε τώρα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ξεκινώντας από τον Βορρά.

Το ''Alfheim Stadium'' της Τρόμσο
inner
Οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα. Η πρώτη, αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση «ποιος είναι ο βορειότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος;» είναι: «Μα, φυσικά, η Ροβανιέμι»! Λάθος, αλλά είναι φυσιολογικό. Με τον ντόρο που γίνεται για το χωριό του Άγιου Βασίλη, πολύς κόσμος θεωρεί ότι η πανέμορφη πόλη της Φινλανδίας, εκτός από πατρίδα του συμπαθή γέροντα με τα δώρα (που λείπει σήμερα), είναι και η βορειότερη στην Ευρώπη. Και όμως.

Η νορβηγική Τρόμσο, κύριοι! Έχει δώσει 27 παιχνίδια στο ''Alfheim Stadium'' και με συντεταγμένες 69° 40' 58" Ν (πσσσσσ) είναι μέσα στον Αρκτικό Κύκλο! Το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ ήταν στο Μπακού, το 2013, για να αντιμετωπίσει την αζερική Ίντερ. Μόλις 3.717 χιλιόμετρα απόσταση… Χίλια τσιγάρα δρόμος!

Ανατολικά, έχουμε (ευτυχώς) τη Σιμπίρ Νοβοσιμπίρσκ, που έχει παίξει δύο φορές στην Ευρώπη. Οι συντεταγμένες της ομώνυμης πόλης της Ρωσίας είναι 82° 56' 0" E. Τι δεν καταλάβατε; Όσο ανατολικά, δηλαδή, είναι το… Νεπάλ! Τυχερή η Αϊντχόφεν, που, τον Αύγουστο του 2010, διένυσε 4,951 χιλιόμετρα, για να αγωνιστεί στο ''Spartak Stadium Novosibirsk''.

Φάση από αγώνα της Σιμπίρ Νοβοσιμπίρσκ
inner
Γιατί ευτυχώς; Διότι υπάρχει το Βλαδιβοστόκ! Μία πόλη που καμαρώνει για τη Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ, την ανατολικότερη (μακράν) ομάδα της Ευρώπης (τρόπος του λέγειν). Τα στοιχεία, ή μάλλον, οι αποστάσεις, λένε τη φανταστική αλήθεια.

Το γήπεδό της είναι 100 μέτρα από τη θάλασσα της Ιαπωνίας, σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα από το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, κάτι πορτογαλικά νησάκια στον Ατλαντικό (θα φτάσουμε και εκεί) και μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα! Το Βλαδιβοστόκ είναι, πραγματικά, μία απίστευτη περίπτωση πόλης, όπου το χαβιάρι είναι πιο φθηνό από το κρέας και τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι (άγνωστο γιατί) δεξιά, όπως στην Αγγλία! Αλίμονό μας αν παίξει κάποτε στα ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Δείτε εικόνες από την πόλη του Βλαδιβοστόκ


Προχωράμε… δυτικά. Η περίπτωση της Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή από όσες διαβάσατε παραπάνω, αλλά αυτή των ομάδων από τα πορτογαλικά νησιά των Αζόρων είναι το… κάτι άλλο! Η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία του να βρεις τη δυτικότερη ομάδα της Ευρώπης ήταν πολύ μεγαλύτερη από το να εντοπίσεις την πιο βόρεια, την πιο ανατολική και την πιο νότια.

Όσοι ασχολείστε (πάρα) πολύ με το ποδόσφαιρο, θα θυμάστε μία ομάδα από τα συγκεκριμένα νησιά -που βρίσκονται καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού-, τη Σάντα Κλάρα, η οποία ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1999-2000, υποβιβάστηκε αμέσως και ξανανέβηκε το 2001, για να ξαναπέσει δύο χρόνια μετά.

Πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο των Αζόρων που έχει ανέβει στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και τον μοναδικό που έχει καταφέρει (και όμως, πρόλαβε) να αγωνιστεί στην Ευρώπη, αφού τη σεζόν 2002-2003 συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο! Μάλιστα, προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο, αποκλείοντας την αρμένικη Σιράκ (5.824 χιλιόμετρα μακριά), αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από την τσεχική Τέπλιτσε. Μέχρι σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία (Liga de Honra) και αν κάποτε καταφέρει να ξανανέβει στην Portuguese Liga, η έδρα της, το «Estadio de Sao Miguel», αναμένεται να ξαναζήσει…

…τέτοιες στιγμές!


Και κλείνουμε με τον Νότο. Εδώ… φιγουράρει η ισπανική Λας Πάλμας, από τα Κανάρια Νησιά. Αυτή είναι η νοτιότερη ομάδα που έχει αγωνιστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Για την ακρίβεια, έχει δώσει πέντε παιχνίδια στο ''Estadio de Gran Canaria'' και με συντεταγμένες 28° 9' 0" N, βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική και στο Μαρόκο απ' ό,τι στην Ευρώπη. Είναι πιο κάτω και από το Κάιρο, σκεφτείτε! Το πιο μακρινό της ταξίδι ήταν όταν αντιμετώπισε τη βοσνιακή Σλομπόντα Τούσλα, τον Σεπτέμβριο του 1977, διανύοντας 3.548 χιλιόμετρα!

Σκεφτείτε τώρα το εξής: Ακόμη πιο νότια από τη Λας Πάλμας, είναι η Τενερίφη. Το μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά. Φανταστείτε, λοιπόν, κάποια στιγμή να δούμε την ομώνυμη ομάδα στο Champions League ή στο Europa, δεν έχει σημασία, κόντρα στη Βλαδιβοστόκ.

Άντε και καλό ταξίδι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x