sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μια Ισπανία που διχάζει και… αγριεύει

Για πολλούς είναι παράδοση γεμάτο αγριότητα. Για τους Ισπανούς είναι μέρος της ιστορίας. Αυτής που ανοίγει ξανά τον «δρόμο των ταύρων», με το πρώτο αίμα να έχει ήδη «λερώσει» τα στενά της Παμπλόνα.

Ποδοσφαιρικά η Ισπανία έχει διχάσει αρκετές φορές, ενώ η ίδια διχάζεται ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, Ρονάλντο-Μέσι και διλήμματα που ποτέ δεν έχουν απόλυτη απάντηση.

Όλα αυτά όμως, μοιάζουν… μόδα μπροστά στην αμφιλεγόμενη παράδοση που αναβιώνουν οι Ισπανοί κάθε χρόνο στη Παμπλόνα και το τρομερό διχασμό που αυτή προκαλεί παγκοσμίως.

Το φεστιβάλ «Σαν Φερμίν» είναι η μεγαλύτερη ταυροδρομία στην Ισπανία. Για οκτώ μέρες οι στενοί δρόμοι της Παμπλόνα γεμίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, που είναι ντυμένοι με άσπρα ρούχα και κόκκινα μαντίλια, για να γιορτάσουν.

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης έγινε στις 6 Ιουλίου με την εκτόξευση μιας ρουκέτας που κήρυξε… πολύχρωμα την έναρξη του φεστιβάλ με κρασί να ρέει άφθονο. Και μια μέρα αργότερα ήδη πέντε σοβαρά τραυματισμένοι έχουν φτάσει στο νοσοκομείο της πόλης της βόρειας Ισπανίας.



inner

inner

Στα επτά απ’ τα οκτώ πρωινά των εκδηλώσεων –οι οποίες είναι αφιερωμένες στον πολιούχο άγιο της Παμπλόνα- απελευθερώνονται έξι ταύροι. Το μόνο που τους περιορίζει απ’ το πλήθος είναι φαρδιές ξύλινες μπάρες που κατευθύνουν τα ζώα σε μια διαδρομή 826 μέτρων. Θαρραλέος κόσμος τρέχει στο πλάι τους με μόνο όπλο εφημερίδες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα και τόνους από… κρασί.

Η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία τιμάται το γεγονός ετήσια απ’ τους ντόπιους -αλλά και το ένα εκατομμύριο τουρίστες που υπολογίζεται πως ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Παμπλόνα για το φεστιβάλ- το κάνει ξεχωριστό.



inner

inner

Δεν σταματάει όμως τα κακώς κείμενα. Τους αιματοβαμμένους δρόμους. Και τις σφοδρές αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων που στήνουν το δικός τους «πάρτι» μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.

Αν πει κάποιος ότι οι περισσότερες παραδόσεις του κόσμου δεν έχουν και μια ανεξήγητη πλευρά, θα είναι πιθανότατα ψέμα. Έτσι και «ο δρόμος των ταύρων» έχει ισχυρούς πολέμιους. Φιλοζωικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για βασανισμό των ζώων και αρκετός κόσμος στέκεται στο πλευρό τους, θεωρώντας βάρβαρο το έθιμο που κρατάει απ’ τον 14ο αιώνα.

inner

inner



inner

Το πιο δυνατό -και κυρίως ακλόνητο- επιχείρημα είναι ο τεράστιος αριθμός τραυματιών. Διακόσια με τριακόσια άτομα φτάνουν στα νοσοκομεία της περιοχής ζητώντας περίθαλψη και 15 άτομα έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, κυρίως από «τρύπημα» σε κέρατο ταύρου.

Φέτος οι τραυματίες είναι πέντε, με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας του φεστιβάλ. Τα κέρατα ενός ταύρου διαπέρασαν το μηρό ενός τολμηρού άνδρα, ενώ τέσσερις ακόμα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρότερα τραύματα. Και η γιορτή θα συνεχιστεί για πέντε ακόμα μέρες.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x