Κώστας Μιαούλης

H AEK της Νέας Σμύρνης μπορεί ν’ αντέξει και την απώλεια του αρχηγού

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το κομβικό διπλό στη Νέα Σμύρνη, για τον Σέρχιο που επέστρεψε στον τόπο των γκολ, για τον Μπακασέτα με τη γλυκιά πάσα και τον σούπερ Λόπες.

Θα ήταν άδικο να μην έφευγε η ΑΕΚ με το διπλό απόψε από τη Νέα Σμύρνη. Έπεσε απέναντι σε έναν πολύ σπουδαίο τερματοφύλακα, αλλά ο Τσίνο στο ίδιο ακριβώς λεπτό, με εκείνο που έβαλε για να στείλει την Ένωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, χτύπησε ξανά για να δώσει στην ομάδα μια τεράστιας σημασίας νίκη.

Μια νίκη απόδειξη πως ο Δικέφαλος μπορεί να πάρει το φετινό πρωτάθλημα, όταν έχει το πλάνο, την αποφασιστικότητα, την προσήλωση, που έδειξε στο σημερινό ματς. Τόσο οι ποδοσφαιριστές, όσο και ο προπονητής έδωσαν την πιο καλά σχεδιασμένη μάχη και πρόσφεραν και ωραίο θέαμα και νίκη που την χρειάζονταν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους και ο κόσμος για να ζεσταθεί ξανά.

Η απώλεια από την ηρωική προσπάθεια του αρχηγού είναι σίγουρα σημαντική. Όπως έγραψα και την Πέμπτη όμως όλοι οφείλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά τώρα και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Πιστεύω πως η ΑΕΚ για οποιοδήποτε σύστημα από τα δύο, έχει τις επιλογές ν’ αντέξει αυτή την απώλεια. Θα συμφωνήσω σε κάθε περίπτωση πως ο Μάνταλος έχει στοιχεία που οι άλλοι δεν διαθέτουν.

Για παράδειγμα ο πιθανός αντικαταστάτης Μπακασέτας, δεν μπορεί να τρέξει την μπάλα όπως ο αρχηγός, όμως έχει άλλα χαρίσματα. Η ΑΕΚ σε αυτό το σύστημα (3-4-1-2) έχει επιλογές να βάλει στη θέση του πλέι-μέικερ με μια υποσημείωση. Πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνεται καλύτερη μεταφορά της μπάλας μέχρι εκείνον που θα έχει αυτόν τον ρόλο. Μια αιρετική, αλλά όχι απίθανη επιλογή ως αντικαταστάτη του Μάνταλου σε αυτή τη θέση, είναι ο Λάζαρος που μπορεί και ξέρει να τρέξει την μπάλα.

Από την άλλη τώρα ως επιλογή, υπάρχει και το 4-2-3-1 με ενεργοποίηση των ακραίων. Ο Χιμένεθ πιο ψύχραιμα τώρα, μετά το καλό αποτέλεσμα που όλοι είχαμε ανάγκη, πιστεύω πως έχει το βάθος φέτος, όχι εύκολα, αλλά μπορεί, να καλύψει μια τέτοια απώλεια. Όπως σημαντική απώλεια είναι και του Τσόσιτς, αλλά η άμυνα της ΑΕΚ έχει αποδείξει φέτος πως είναι survivor σε πολλές περιπτώσεις.

Το ζήτημα στην περίπτωση του Μάνταλου θα είναι ο χρόνος της αποκατάστασης. Όσο και αν χρειαστεί να λείψει, όλοι θα πρέπει να παίξουν και γι’ αυτόν και να μπορέσουν όσοι κληθούν να καλύψουν το κενό του. Τώρα χρειάζεται όσο ποτέ να μπει το οκτάρι στην εξίσωση, όσο ποτέ, δηλαδή ο Παναγιώτης Κονέ για να μπορέσει να τσουλήσει η μπάλα μπροστά.

Το διπλό αυτό ήταν σπουδαίο. Η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο της παιχνίδι στο πρωτάθλημα στο σύνολο του αγώνα, όχι σε διαστήματα, γιατί και στα 90 λεπτά είχε την απόλυτη κυριαρχία στο γήπεδο. Έκανε κανονικές ευκαιρίες πολλές, όχι απλώς τελικές, αλλά ευκαιρίες που τις νιώθει ο αντίπαλος.

Τρεις μεγάλες στο πρώτο, τρεις μεγάλες στο δεύτερο και φυσικά τη φάση του γκολ επτά. Ευκαιρίες για γκολ, με επινοήσεις, εναλλαγές και πλάνο. Ένα μεγάλο μπράβο στον Έλντερ Λόπες που πραγματικά έκανε ένα τεράστιο ματς απόψε.

Το προηγούμενο Σάββατο άνοιξα τη συζήτηση για το σύστημα 3-5-2 στην Ελλάδα, στα ματς της περιφέρειας και τα δύσκολα εκτός έδρας ντέρμπι συν αυτά τα δύο της Αττικής που έχουν απαιτήσεις. Το 3-5-2 είναι ένας σχηματισμός που μπορεί να σου προσφέρει και ασφάλεια πίσω και φάσεις μπροστά.

Ο Μανόλο γενικά ζύγισε καλύτερα πολλά πράγματα. Απόψε η ΑΕΚ, αν αποτύγχανε να νικήσει δεν θα είχε ευθύνη. Έπεσε σε έναν μεγάλο τερματοφύλακα και ευτυχώς για την Ένωση, ο άνθρωπος που νιώθει στη Νέα Σμύρνη, σα στο σπίτι του, είχε τον τρόπο, να σκοράρει ύστερα από πέντε αγωνιστικές δίχως γκολ και να χαρίσει το τρίποντο με την οξυδέρκεια του να παίξει το γρήγορο 1-2 με τον Μπακασέτα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x