Κώστας Μιαούλης

Για τα μπαράζ θες 3-5-2 και Μπακάκη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει η Εθνική στα μπαράζ για το Μουντιάλ και για τη μία ή δύο επιπλέον επιλογές που θα δώσουν βάθος στο αμυντικό κομμάτι του ρόστερ.

Στον Γερμανό αναγνωρίζω πως κατάφερε να συμμαζέψει πολύ την κατάσταση. Δεν μπορεί άλλωστε να μιλήσει ή να γράψει κανείς για το αντίθετο την ώρα που στα προηγούμενα προκριματικά, εκείνα για το EURO του 2016 πιάσαμε πάτο. Η αίσθηση ωστόσο που υπήρξε από ένα σημείο και μετά, έστω και αν ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη, είναι πως ο Γερμανός αγχώθηκε ιδιαίτερα.

Τόσο με την επιμονή του ν’ αργήσει να καλέσει τον Λάζαρο, από το προηγούμενο δίδυμο παιχνιδιών, αλλά και με τις εσφαλμένες επιλογές του στο ματς με την Κύπρο, που τελικά δεν πληρώσαμε. Τώρα πάμε σε μια διαφορετική λογική. Μιλάμε για δύο αγώνες που θα διεξαχθούν σε μερικά 24ωρα και εδώ τα ματς θέλουν μια ειδική μεταχείριση. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος επιλογές και οι κλήσεις, πρέπει να έχουν μια λογική.

Για μένα σε αυτά τα ματς έχουν προβάδισμα, ειδικά όταν οι διαφορές είναι κοντινές, η ομοιογένεια και η πνευματική κατάσταση των ομάδων. Όμως θα χρειαστεί να κάνεις και κάτι διαφορετικό. Κι επειδή εδώ δεν μιλάμε για μαραθώνιο, αλλά για μια διαδικασία εξπρές, τα θέματα ισορροπιών στις κλήσεις πάνε περίπατο. Κάπου εδώ οφείλουμε να δούμε ορισμένα πράγματα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τον αντίπαλο, αλλά κρίνουμε ποιο στοιχείο μπορεί να μας δώσει περισσότερες πιθανότητες να βρεθούμε στο Μουντιάλ. Δεν μπορείς να αρκεστείς μόνο στο «έφτασα μέχρι εδώ είμαι ΟΚ». Πας για να πάρεις την πρόκριση.

Ρεαλιστικά λοιπόν αυτή τη στιγμή από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας, εκείνη που χρησιμοποιεί τους περισσότερους Έλληνες είναι η ΑΕΚ. Άλλωστε αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός πως η Ένωση χρησιμοποιεί στάνταρ 5 και σε κάποια ματς και 6 γηγενείς ποδοσφαιριστές. Η ομάδα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται πρώτη στη βαθμολογία και έχει πραγματοποιήσει και μια ικανοποιητική ευρωπαϊκή πορεία ως τώρα, διεκδικώντας με αξιώσεις την πρόκριση στους «32» του Europa League.

Την ίδια στιγμή, στον δεύτερο ΠΑΟΚ, τους Έλληνες τους ψάχνεις με το ντουφέκι, ενώ στον Ολυμπιακό, αυτή την ώρα ούτε η παρουσία του Φορτούνη δεν θεωρείται δεδομένη. Η κλήση ενός ή δύο παικτών που θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν μια ειδική αποστολή γι’ αυτά τα δύο παιχνίδια θα είχε μια λογική.

Ας δώσω ένα πιο χειροπιαστό παράδειγμα. Σε ένα παιχνίδι με έναν ισχυρότερο αντίπαλο από την Κύπρο, ο Τοροσίδης που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και το Σάββατο, θα έπρεπε, εφόσον πρέπει να παίζει να έχει μια κάλυψη μπροστά του. Επειδή σίγουρα η αποστολή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, το θέμα είναι να καλύψεις πρώτα τα νώτα σου, που θ’ αποτελέσει και την προτεραιότητα. Από τη στιγμή που στην Κύπρο, έπαιξες με Σταφυλίδη μαζί με Τζαβέλλα στα αριστερά, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι αντίστοιχο και στην άλλη μεριά του γηπέδου, όπου είχες πρόβλημα. Επίσης ο «Τόρο» θα μπορούσε να πάρει να παίξει σαν επιπλέον στόπερ (για μένα καλύτερη επιλογή από τον Τζαβέλλα στόπερ) σε πιθανότητα τριάδας στην άμυνα (3-5-2) ή ακόμα και αμυντικός χαφ σε ματς που θα έχουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις, από αυτά που δώσαμε ως τώρα.

Πλέον μιλάμε για παιχνίδια με συγκριμένες πιθανές αντιπάλους και μια προσέγγιση που θα πρέπει να έχει η ομάδα, διαφορετική από τη βαθμοθηρία. Ο Σκίμπε θα πρέπει να σκεφτεί πιθανότατα κάτι διαφορετικό από το 4-2-3-1 ή το ίδιο με κάπως πιο συντηρητικούς προσανατολισμούς. Ο εκ των δύο-τριών κορυφαίων σε διάρκεια απόδοσης της ΑΕΚ φέτος, δεν μπορεί να μην είναι στην Εθνική ομάδα. Όπως και η συνταγή του 3-5-2, για τα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια, δεν αποτελεί εκδοχή που θα πρέπει να αποκλειστεί από τον ομοσπονδιακό τεχνικό.

Για μένα θέση σε αυτά τα ματς, ανάλογα βέβαια και με το πώς θα πάνε οι υπόλοιποι, θα είχε και ο Γαλανόπουλος. Ένας παίκτης που ήδη διαπρέπει με την Εθνική Ελπίδων, θα πρέπει ν’ αποτελεί επιλογή από τώρα αν είναι έτοιμος, για δύο ματς πολύ ειδικών συνθηκών που θα χρειαστούν ταχύτητα.

YΓ: Ο Σκίμπε αντιλαμβάνεται πως πλέον τα περιθώρια στο Καραϊσκάκη στενεύουν, ώστε να υπάρχει ένα ομαλό περιβάλλον. Δεν ξέρω αν η απάντηση του για μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη είναι κυριολεκτική ή απλώς διπλωματική, επειδή μιλούσε σε ραδιόφωνο της συμπρωτεύουσας. Αν ήταν ειλικρινής το κατανοώ απόλυτα. Για το μπαράζ δεν ξέρω αν θα ήταν λογική η αλλαγή έδρας, αλλά επόμενος κύκλος προκριματικής φάσης στο Φάληρο, θεωρώ πως αυτονόητα δεν μπορεί να αποτελεί πλέον, ούτε καν πιθανότητα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x