Κώστας Μιαούλης

Για την ΑΕΚ θα τεντώνει, στο ΟΑΚΑ το σεντόνι

Η ΑΕΚ είναι με...1.5 πόδι στους ομίλους του Champions League. Από το πρώτο παιχνίδι μετά τη νίκη στην Ουγγαρία. Με το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην Ευρώπη στη χώρα μας. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Η βραδιά δεν μπορούσε να κυλήσει πιο ιδανικά μέχρι το 68’. Βέβαια επειδή το κακό συνήθειο δεν κόβεται, μας άγχωσε πάλι στο τέλος, μετά το γκολ του Λάζοβιτς και ειδικά στα 13 λεπτά, από το 68’ ως και το 80’. Η απερισκεψία του Μπακασέτα, θεωρώ πως στέρησε από την Ένωση έναν εκτός έδρας θρίαμβο, αλλά με το υπέρ της 2-1 η ομάδα του Ουζουνίδη δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί από αυτή την αντίπαλο. Έστω και αν το εφιαλτικό διάστημα από το 68’ ως και το 80’ χάλασε την εξαιρετική της εικόνα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η ΑΕΚ δεν έπεσε στην παγίδα, επειδή ήταν το φαβορί, να βγει εκείνη ν’ αναζητήσει πρώτη το γκολ και να δώσει χώρο στη Βιντεότον. Με το τέμπο που ήθελε και ποντάροντας στην αδημονία και τα νεύρα των Ούγγρων, ξεδίπλωσε το πλάνο της, στην Groupama Arena. Πήρε την πρόκριση από το πρώτο ματς, διεύρυνε το αήττητο σερί της στα 13 παιχνίδια, που είναι και το εθνικό ρεκόρ και θα υποδεχτεί την Βίντι, για να γιορτάσει την επιστροφή της στους ομίλους του Champions League ύστερα από 12 χρόνια.

Σε αυτό το ματς θεωρώ πως έχει κάνει ίσως την κορυφαία του εμφάνιση με τη φανέλα της Ένωσης, ο Νίκλας Χουλτ. Ο αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος μετά το 25’ κάνει εξαιρετικό παιχνίδι, ενώ πολύ σταθερός ο Μάριος Οικονόμου. Όσο για τον Κλωναρίδη, είναι φανερό πλέον πως βλέπουμε έναν άλλο παίκτη που δεν έχει καμία σχέση, με τον φοβισμένο ποδοσφαιριστή που βλέπαμε πέρσι. Ο Ουζουνίδης έχει το κουμπί για τον Βίκτωρα και με τα δύο εκτός έδρας γκολ στη Γκλασκόβη και απόψε, ο «Κλώνα» έχει μεγάλο μερίδιο στη διαφαινόμενη είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

H AEK κράτησε την ψυχραιμία της από το άγριο ξύλο που έριχναν ακατάπαυστα οι Ούγγροι. Από τη στιγμή που πήρε λοιπόν την αριθμητική υπεροχή στα μισά του πρώτου μέρους, με το εγκληματικό τάκλιν του Χούσζτι πάνω στον Μπακασέτα, το ματς έγειρε προς την πλευρά της. Η Ένωση κατόρθωσε να ελέγχει το παιχνίδι με ηρεμία και όταν για πρώτη φορά στο ματς και πάλι από ενέργεια ακραίου μπακ, δημιούργησε υπεραριθμία με την ντρίπλα του Χουλτ, βγήκε η πάσα στον Σιμόες, από εκεί στον Μπακασέτα και μετά και την ασθενή επέμβαση του Κόβατσικ, ο Κλωναρίδης ήταν πάλι εκεί για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Πέρα από κάθε αμφιβολία η ΑΕΚ έχει πάρει ήδη πάρα πολλά από τα ακραία της μπακ σε αυτή τη σειρά αγώνων. Η πρωταθλήτρια Ελλάδος μπορούσε να έχει βάλει και άλλα τέρματα μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αλλά ήδη οι βάσεις για τη μεγάλη πρόκριση και το όνειρο για το σεντόνι είχαν μπει. Όλα πλέον ήταν πολύ απλά για να ψάξει να βρει ακόμα περισσότερα γκολ και ο Μπακασέτας έβαλε και αυτός το λιθαράκι του με την όμορφη κίνηση του και το τελείωμα με το δεξί που ήθελε βέβαια και δόση τύχης, αφού η μπάλα κόντραρε.

Ευτυχώς αυτό το γκολ στο δεύτερο μέρος μπήκε γρήγορα, γιατί ήρθε η αποβολή σε ένα χρονικό σημείο που η ΑΕΚ συνηθίζει να δέχεται κόκκινες σε εκτός έδρας ματς. Θα μπορούσε ο Μπακασέτας να την αποφύγει αυτή την ενέργεια. Παρά την αποβολή το μομέντουμ του ματς δεν φάνηκε ν’ αλλάζει και η ευκαιρία με την κεφαλιά του Μάνταλου, υπενθύμισε ξανά στους Ούγγρους, ποιος ήταν το αφεντικό του ματς. Όπως και με την ευκαιρία του Χουλτ.

Η ΑΕΚ δέχεται το γκολ από τον Λάζοβιτς σε μια στιγμή που ήλεγχε απόλυτα το ματς και αυτή είναι μια ανορθογραφία που σίγουρα αποτελεί ψεγάδι για το σημερινό ματς γιατί έβαλε ξανά την Βίντι στο παιχνίδι. Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβαινε από το 68’ και μετά γιατί έμοιαζε η Ένωση να έχει φύγει από το γήπεδο. Σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν επιτρέπεται να χαλαρώσεις, δεν μπορεί να φύγεις τόσο πολύ από το ματς όπως το έκανε η Ένωση σε ένα εφιαλτικό δωδεκάλεπτο που θαρρούσες πως για τα προηγούμενα 67 λεπτά, έβλεπες έναν άλλο αγώνα.

Τουλάχιστον με την αλλαγή του Λόπες και φέρνοντας τον Μάνταλο στον άξονα, η ΑΕΚ μπόρεσε να κρατήσει λίγο μπάλα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Το δεύτερο κομμάτι της επανάληψης, όπως και στην αναμέτρηση με την Σέλτικ, η Ένωση φάνηκε πως ήταν πίσω σε ρυθμό και δυνάμεις από την αντίπαλο της. Ωστόσο αυτό το κενό από το 68’ μέχρι το 80’, είναι κάτι που θέλει προσοχή. Είναι αλήθεια επίσης πως και ο Σιμόες πάλι, δεν ήταν στα καλύτερα του. Γι’ αυτό κυρίως νομίζω πως η Βίντι βρήκε πολύ χώρο στο τελευταίο κομμάτι του ματς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x