Κώστας Μιαούλης

Γιατί πιστεύω (και ελπίζω) να μην δούμε τα περσινά στην ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το σημείο που κάνει διαφορά στην προετοιμασία της ΑΕΚ και ευελπιστεί πως τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν, δεν θα δούμε τα περσινά χάλια που φάνηκαν με Κετσπάγια.

Ο Μανόλο Χιμένεθ δουλεύει στην προετοιμασία για όλη τη χρονιά. Αυτό είναι φανερό από το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται και θεωρώ πως και οι μυϊκοί τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Άλλωστε είναι προτιμότερο τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή, να βρίσκονται στην τσίτα οι ποδοσφαιριστές, σε μια περίοδο που θα πρέπει να φορτώσουν προκειμένου ν’ αντέξουν μια επίπονη περίοδο, όπως είναι πάντοτε αυτή της προετοιμασίας, παρά αυτά τα φαινόμενα να εμφανίζονται μέσα στη χρονιά και να κλαίμε τη μοίρα μας, ως οπαδοί της ομάδας, για την προετοιμασία που δεν έγινε σωστά.

Αυτό λοιπόν είναι το ένα σκέλος. Παρά το γεγονός πως δεν θέλω ν’ ασχοληθώ στο συγκεκριμένο κείμενο, αυτό που έχω να επισημάνω είναι επίσης πως καλύτερα για μένα στα φιλικά να έρχονται ίσως και ανεπιτυχή αποτελέσματα ή τουλάχιστον λογικά αποτελέσματα όλων των σημείων. Άλλωστε στην περίοδο της προετοιμασίας σκοπός δεν είναι να πάρεις το πρωτάθλημα των φιλικών, αλλά ν’ αφομοιώσει η ομάδα αυτά που θέλει ο προπονητής.

Δεν με χαλάει που η ΑΕΚ έχει μια ισοπαλία και μία νίκη με πιο έτοιμες ομάδες, αλλά και στραβό αποτέλεσμα να ερχόταν πάλι δεν θα έδινα σημασία, όταν γνωρίζω πως η ομάδα δουλεύει σωστά. Οι εξάρες, οι πεντάρες και άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα, από άλλους διεκδικητές, δεν θα με βάλουν να μπω αυτή την εποχή σε σύγκριση για λόγους που πιστεύω πως είναι κατανοητοί. Πάνω απ’ όλα κάθε ομάδα δίνει διαφορετικό βάρος στους στόχους της.

Αυτό που μπορεί να κρατήσει κάποιος από την προετοιμασία που κάνει ο Χιμένεθ στην Πολωνία, είναι η επιμονή του στο κομμάτι της τακτικής. Πέρσι είχαμε τραγικά φαινόμενα σε αυτόν τον τομέα με μια ομάδα που από το ξεκίνημα και με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν ήξερε που πατούσε και πού βρισκόταν. Κι αν ξεγέλασε η εκκίνηση με το ματς στο «Ζοφρουά Γκισάρ» με την ισοπαλία απέναντι στη Σεντ Ετιέν, ο επαναληπτικός ήρθε να προσγειώσει τους Ενωσίτες σε μια σκληρή πραγματικότητα. Μια αλήθεια που υποδείκνυε πως αυτή η ομάδα δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι με τίποτε.

Με αυτόν τον τρόπο οι Γάλλοι πήραν μια εύκολη πρόκριση με το που σημείωσαν το γκολ, ο Ηρακλής ήρθε και πήρε επίσης ισοπαλία μέσα στο ΟΑΚΑ, για να καταλήξουμε στις τραγικές εικόνες του Φαλήρου στην ήττα με 3-0, όταν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ρωτούσαν τον προπονητή Κετσπάγια τι έπρεπε να κάνουν και εκείνος δεν είχε τίποτε να τους απαντήσει. Ακόμα και ο Μοράις δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, να σώσει την καταστροφή που είχε δημιουργήσει ο Γεωργιανός στην εκκίνηση της χρονιάς.

Η ΑΕΚ φέτος είναι περισσότερο γεμάτη σε επιλογές και ρόστερ, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις ακόμα που μπορεί να είναι μια ως τρεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ασφαλώς καμία ομάδα δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία και όλα όσα θα κερδίσει η ΑΕΚ, θα πρέπει να τα κατακτήσει μέσα στο γήπεδο με σκληρή δουλειά, για την οποία όμως οι βάσεις θα πρέπει να έχουν μπει από πριν. Ο Μανόλο επιμένει πολύ στην τακτική, αφού οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχουν αφομοιώσει τα «θέλω» του προπονητή όταν θα μπει πλέον η ΑΕΚ για να ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις της.

Ο Χιμένεθ επιμένει στην λεπτομέρεια και όποιος επιμένει σε αυτή, μπορεί να κερδίσει και πολλά πράγματα από τις λεπτομέρειες. Οι οιωνοί για την φετινή ΑΕΚ δείχνουν θετικοί, αλλά ο καθρέφτης για όλα θα είναι το γήπεδο. Τουλάχιστον φέτος, σε πρώτη φάση, ευελπιστούμε να δούμε μια Ένωση που θα παίζει κανονικό ποδόσφαιρο με στόχο τη νίκη, παίζοντας σαν ομάδα και όχι περιμένοντας από τα ατομικά ξεσπάσματα των παικτών της. Σίγουρα χρειάζονται και αυτά, αλλά καμία ομάδα του κόσμου δεν μπορεί να πορευτεί μόνο με αυτά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x